Едва ли има някой, който да не се е изкушил да си откъсне маслина и да я опита. Какво разочарование - сурова тя е кисела, горчива и в общи линии доста неприятна на вкус.
Реално маслините, с които всички сме свикнали и обичаме, са туршия.
Малко снимки и нещо като рецепта за моя опит да мариновам маслини.
Всяка маслина се резва с ножче на няколко места или се счуква между два камъка или в хаванче. Костилката не бива да се наранява. След това се заливат със студена вода в съд с канелка или друг, който ви е удобен. Аз използвах голяма тенджера.
Водата се сменя всеки ден, до като ви хареса горчивината на плодчетата и водата се избистри. Изливате последната вода, правите саламура като за кисело зеле - в моя случай 3.5% солен разтвор, заливате маслините и след 10-14 дни можете да ги хапвате. След това разпределяте в буркани, отново залети в саламурата и съхранявате в хладилник.
Зори,
ОтговорИзтриванебих пробвала рецептата, но няма откъде да намеря сурови маслини.Една позната, която преди време живееше в Катерини също ми даде рецепта.Но аз не мога да я изпробвам.Знам също така,че гърците правят маслини в зехтин, но те са специални сортове.Даже ми донесоха от Италия маслини, които са сушени, но на дървото.Явно и те са някакъв сорт за мариноване само в зехтин.
Поздрави сърдечни !
Благодаря, Ели! Да, има много рецепти за мариноване на маслини, само маслини трябва да има :)
Изтриване