неделя, 15 август 2010 г.

Сладкиш със сини сливи


След като няколко часа се борих с ето този компютърен червей и тормозих брат си за консултации по телефона, от типа на блондинката със счупената поставка за чаша на компютъра й, отстраних гадината и се добрах до публикация : -)
Така се получава, че последните публикувани рецепти са все на сладкиши. Не че у дома не ядем  и друга храна, но е горещо лято, всички приготвени ястия са толкова лесни и бързи, че ми се струва смешно да ги публикувам.
В момента сините сливи са хита из кулинарните блогове, ще се включа и аз. Дианка ми предложи да направя сливи „татин”, но аз видях твърде късно коментара й ;-) из дома ми вече се носеше уханието на сливовия сладкиш : -)
И... в събота сутринта имам една торба сини сливи от вилата на баща ми. Част от тях замразих, с другите направих сладкиш.  Дълго търсих рецептата, но все нещо не ме удовлетворяваше. Накрая се спрях на изпитан десерт, само смених плодовете в пълнежа. Рецептата е на Наталина.



Необходимите продукти за тестото:
300 гр.брашно
125 гр.масло
50 гр.пудра захар
2 яйца
4 с.л. прясно мляко
2/3 пакетче бакпулвер
щипка сол

За пълнежа:
1 кг. сини сливи
2-3 с.л. захар
½ пакетче обикновени бисквити – смлени на трохи
канела на вкус

Аз ползвам студено масло, нарязано на кубчета, което смесвам до трохи с брашното, пудрата захар, бакпулвера и солта. След това добавям студеното прясно мляко и яйцата. Омесва се не много твърдо тесто, което се разделя на две равни части. Дозата наистина е точна като за тавичката от фурната. Едната част се разточва и се разстила на дъното на предварително намазнената тавичка. Върху нея се разпределя първо половината бисквитени трохи, върху тях почистените от костилките и нарязани на четвъртинки сини сливи, захарта, канелата и най-отгоре завършвам с бисквитени трохи. Покрива се с другата маслена кора. Двете кори се натискат по краищата, за да прилепнат, надупчва се с вилица и се пече на 180 градуса до порозовяване. Разрязва се след като изстине и се поръсва с пудра захар.
В днешния празничен ден желая здраве и щастие на всичките си реални и виртуални приятели. 


16 коментара:

  1. А, Зори, нямате милост :))) И как няма да са хит като са толкова вкусни, особено пък като се запекат... ями-ями.
    Май съм казвала, че не си падам особено по маслени сладкиши и сладки (правя, ами ги хапват мъжете), обаче твоите квадратчета на втората снимка изглеждат много апетитно и макар да съм си хапнала порядъчно, не бих отказала едно-двенки :)))
    Честит празник и усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, радвам се, че си се справила с "червейчето":)))

    А сините сливи ги харесвам във всякакъв сладкиш.
    Твоят изглежда толкова апетитно, а снимките ти са прекрасни!

    Аз много години замразявам сливи, но после нещо не ги харесвам като ги размразя.
    Сподели ти как ги слагаш ?!

    Прегръдкии и сокойно-прохладна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Има компютър-има проблем, това почти като твърдението на мъжете за нас :)))
    Сладкишът има вид на "кус-кус-страхотен вкус" :), обичам плодовите изкушения!
    Поздрави, Зори и хубава седмица от мен :*

    ОтговорИзтриване
  4. Дааа.. сините сливи вече узряват :-))

    Ще се прави нещо с тях и в моята кухня..

    Поздрави сърдечни, Зори и пожелания за здрави, усмихнати, успешни и.. все така вкусни летни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно, значи с вечерята леко минавате, а какви десерти правиш само?!?!?! Толкова калории?!?!

    Завидях ти :)))

    Поздрави, Зори и хубава, усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, неустоим сладкиш!
    Обичам и сини сливи и сладкиши, а тази комбинация е направо изкушаваща!
    Страхотна рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори,
    чудесен вариант за сини сливи. Обичам маслено тесто, а и повече плод - много ми допада.
    Изглежда фин, нежен и ароматен.
    Поздрав и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Инче, този е малко по-различен от традиоционните маслени, по-лекичък е... с ябълки също е много вкусен. В маслените кори предпочитам да има и мляко и яйце, че иначе са ми накъртващо маслени :)

    Дани, нямаше шанс този brontek... :)
    Сливи замразявам за първи път, ще споделя по-късно :)

    ДИве, така е... но някак си не ми се действа по сталински :)


    Дими, с нетърпение очаквам да надзърна при теб :)

    Пепи, ужас :) много калории :) пловината сладкиш го дадох на баща ми :)

    Роси, благодаря ти :)

    Дианка :) много ми е драго :)

    Благодаря ви за милите коментари, дами :) Усмихната седмица ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, този сладкиш обещава да е мноого вкусен!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, Ани :) хубаво утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Dear Eos, this dessert sounds very delicious. I love the prunes and I'm sure I'd love this cake. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Няколко дни не виждах публикациите ти, Зори! Радвам се, че всичко вече е наред, а и сладкишът изглежда превъзходно, имам сливи под ръка и ще изпробвам рецептата! :)
    Прегръдки и пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Тhanks, Andrea :)

    Eви, беше от шаблона :) смених го и всичко е ок :) Благодаря ти :)
    Поздрави и хубав утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, това е много вкусно предложение отново. Около мен все още няма сливи, но като закупя, ще имам рецептата ти предвид. Благодаря ти и приятни летни дни :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мира :) определено тази рецепта е сполучлива и с различни плодове :)
    Усмихнати дни до края на лятото и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ох страхотен сладкиш, а аз какво да правя като сме само двамата с половинката, няма деца да ядат,а пък ние определено не се нуждаем от толкова калории, пък ми се ядеееее..........

    ОтговорИзтриване