Рано сутрин в събота на пазара излизат симпатични баби, които продават по нещичко от собствените си градини – чушки, домати, лук, тиквички. Истински зеленчуци, които носят цвета на слънцето и аромата на лятото. Имат неправилни форми и вкус, който сме на път да забравим.
Главният готвач в този пост е съпругът ми. Купил е зеленчуците от бабките и после в топлия неделен ден цял час се въртя около печката.
пера от кромид лук – от 6-7 стръка
1 кг. чушки – зелени и червени, за предпочитане градински
4 домати
4 яйца
200 гр. сирене или кашкавал
½ с.л. сол
½ с.л. захар
100 мл.олио
Запържват се ситно нарязаните пера на силен огън около 5 мин. Добавят се първо зелените чушки, след това и червените. Пържи се в захлупен тиган. След като добавите чушките, котлонът се намалява на умерен. Пържат се докато омекнат и се прибавят и доматите, нарязани на по едри парчета. Оставят се за 10-15 минути и след това съдът се отхлупва, за да се изпари част от течността. Подправяме със солта и захарта. Добавя се кашкавалът, сиренето и се оставя на огъня. Добавят се яйцата. Количеството течност, което ще оставите е на вкус. Поръсва се с магданоз. Вземате къшей хубав хляб и... сбогом чиста съвест.
Много любима лятна манджичка. Ние му казваме миш-маш на това, но така звучи по добре ;) Поздрави!
ОтговорИзтриванеХахаха, Мими :D разкри ме... и при нас е миш-маш... но по граовските села си е пържено :) А и реших, че след като е с оригинални зеленчуци, трябва да си дойде с това име :)
ОтговорИзтриванеEх, Зори, такова от кога не съм хапвала, а страшно много обичам. Единственото, което не му харесвам е, че трябва да се изяде още същия ден :))) и после пак да се готви :)))
ОтговорИзтриванеМного апититни снимки и бравос на готвача :)
Приятна вечер :)
Ехаа,Зори, вкусна гозба и мъж в кухнята, това си е то, релизирана мечта!
ОтговорИзтриванеМерси, Ина :) Приятна и на теб...
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам, но не правим често у дома, че наистина е сбогом чиста съвест... до пръсване :)
ДИве :) в нашата кухня аз съм тази, която последна се научи да готви :) Мъжете, когато искат, са страхотни готвачи :)
ОтговорИзтриванеБраво на любимия! Тези зеленчуци и всички градински, отгледани натурални са ми любимите на вкус. В Северозападна България се прави по същия начин, но без яйца
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванеимаш промяна в блога, която ме улеснява / само черния фон ме измаря :)/
Любимият миш-маш - страхотна половинка имаш /май не го казвам за първи път/
Специални поздрави!
А за теб прегръдки и спокойна седмица!
Да, Мария :) без яйца и с малко чесън за аромат... и част от чушките ако лееееко лютят... вълшебно :)
ОтговорИзтриванеДани, ще е черен фона за сега... когато се промени качеството на снимките, ще го сменя на бял :)
Прегръдка и за теб :*
savršeno!
ОтговорИзтриванеЗори, за мъжете-кулинари съм ти признала вече :)
ОтговорИзтриванеИ аз му казвам на това миш-маш (летен), че го обожавам с пресни чушки. Виж, кашкавал не съм слагала, но следващия път ще пробвам непременно, знуче.....вкусно :)
Поздрави за вашия тандем, чудесни сте
Ех, Зори, браво на половинката ти! Дай боже всеки му мъж в кухнята :). Поздрави и приятни последни августовски дни:)
ОтговорИзтриванеЕххх, лапетата ми не ядът миш-маш и да правя само за мен, не си струва. Но днес ще си направя пък! Така ми се прияде..Аз го "поливам" обилно със смлян чесън след като го бутна в чинията..мммммм..Зори, преглъщам вече, да знаеш!:)))
ОтговорИзтриванеHayırlı sabahlar. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Обичам миш маш, много обичам и то с дебел къшей хлебец в добавка :))
ОтговорИзтриванеТвоя изглежда вкусно и ме изкушава да направя и аз. Не съм пробвала досега с кашкавал, но ще опитам.
Сърдечни поздрави!
Hvala, Olja :)
ОтговорИзтриванеПепи, на едно мнение сме :) Благодаря :)
Мира :) благодаря и приятни и за теб :)
Ех, Ирони :) Не му мисли, направи един само за себе си :)
Тhanks, Fuat :)
Мда, Лети.. хлебецът перфектно завършва картинката :)
Хубав утрешен ден желая на всички ви, приятели :)
Браво на половинката! Това е едно от любимите ми ястия:) Баба редовно ни правеше такова. Викахме му "топенко", защото вместо вилици, топяхме в чинията с парчета хляб:)
ОтговорИзтриванеWhat s lovely breakfast, this sound so divine and colors are wonderful. :)
ОтговорИзтриванеИ аз така казвам, Лулу, браво ;) топенко също много добре ми звучи :)
ОтговорИзтриванеThanks, Andrea :)
Хе хеее.. "Миш-маш!!!" - възхитен възкликна половинката, преминаващ зад гърба ми.. Даммм - любимата му манджичка. Всеки път в родината, майка я приготвя по желание на и за най-добрия зет, както тя казва :-)))
ОтговорИзтриванеЗори, чак и на мен ми се прихапва.
Поздрави сърдечни и специални пожелания за вкусни и приятни почивни дни и успешна нова седмица! :-)))
Дими, :) вкусно е... прав е любимият ти мъж :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя от нас :)
Ястието,което никога няма да ми омръзне:)
ОтговорИзтриванеПоздравления за твоята половинка,защото моята такива подвизи не върши!
Диди :) благодаря
ОтговорИзтриване