понеделник, 20 септември 2010 г.

На гости на Ева

Ароматни гофрети с домашна нутела


Ева Тонева ме покани да гостувам с рецепта в невероятния й сайт. Толкова съм горда от това, а никаква идея какво да приготвя. Исках да направя витело тонато, но когато живееш в България, готвиш телешко когато намериш хубаво такова. Така че солената идея отпадна.
От години из кухненския ми шкаф се подмята един гофретник, който най-редовно се чудя дали да не изпратя на фирмата за сметосъбиране, но тъй като е почти нов, все сърце не ми дава. Днес го изрових, поизлъсках го и реших да му вдъхна малко живот. И... о, чудо! Все още работи :- ) Той от своя страна ми се отблагодари и изпече тези ароматни вафли, които ще гарнираме с домашна нутела.



Необходимите продукти за нутелата:
1 ч.ч. /225 мл./ сурови лешници
1/ 4 ч.ч. пудра захар
1/ 8 ч.ч. тъмно неподсладено какао
ванилия
4-5 с.л. растително олио /ползвах орехово/

Запечете лешниците на фурна или в сух тефлонов тиган, внимавайте да не ги прегорите. Сложете ги в чиста памучна кърпа, съберете краищата и поотупайте, за да паднат люспите. Преместете ги в блендер и мелете около 5 минути. Първоначално ще получите фино брашно, а след това ядките ще започнат да пускат маслото си. Трябва да получите еднородна маса с вид на много меко масло. След това добавете захарта, ванилията, какаото и олиото на малки части и при непрекъснато разбъркване до получаване на консистенция с гъстота, която може да се маже на филия.



За гофретите /за 2 бр./:
50 гр.масло
50 гр.захар
75 гр.брашно
50 мл.вода
1 яйце
няколко капки ром

Разбийте всички продукти до хомогенност. След това се действа според инструкциите на уреда.

Съдържанието на ром в тези гофрети ми напомни за една статия за Ямайка, която четох преди време. В нея се казваше, че една от причините ямайците да са винаги усмихнати, са двете глътки ром със сутрешното кафе.
Усмихвайте се!

Ева, благодаря за поканата! За мен е чест! 
За теб:






20 коментара:

  1. Зори , прекрасни са ! :))
    Ех , ако можеше да ми метнеш една - две гофретки до Бургас ! :)))
    Поздрави ! :))

    ОтговорИзтриване
  2. :) Вероника, виртуално ги получаваш веднага :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ева и Еос, нищо повече от перфекционизъм и кулинарни вълшебства, поднесени със стил и изящество!
    Браво и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ще проям сладко вече. Толкова апетитно изглеждат.Пък и красиво. Грехота ще е да се пипнат даже:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм яла домашни гофрети с години. Май като се замисля хич не съм яла. Спомням си периода, в който на мода бяха будките с катми и гофрети и бързахме в междучасието да си купим по една. мммм, вкусно.
    А на теб Зори прекрасно изпълнение и благодаря, че ме върна в спомените ми.
    Специални поздрави за Ева

    ОтговорИзтриване
  6. Зори,
    неустоими ...
    Много фини, нежни и елегантни -
    чудесна идея за гостуването ти!
    Поздравления, прегъдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са!
    Това ми напомня едно пътуване в Белгия, където ги поднасят по невероятни начини, но твоите по нищо не отстъпват, Зори!
    Страхотна идея да извадиш гофретника от шкафа, я по-добре не го прибирай, че може да ни зарадваш с още разновидности :)
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, никога не знаеш какво ще изскочи от шкафа :)
    Прекрасно предложение и много добре аранжирано!
    А за глътките ром ще имам пред вид!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. ДИве, благодаря ти :)

    Хех, Ирони :) хапнати са вече... срамота да не ядеш сладко ;)

    Дани, и аз си спомням, когато се появиха по будките из София, бяха голям хит :)

    Дианка, благодаря :)

    Лети, под ръка е гофретника :) Набелязала съм един пълнозърнести с мак, да видим кога ще им дойде реда :)
    Благодаря ти :)

    Вярно е, Дани :) особено от шкаф в кухня :) Иде зима, рома е добра идея, нали :)

    Хубава нова седмица от мен, дами :)

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, след гостуването ти с чудесните рецепти, снимки и ямайска "тайна", няма как седмицата ми да не е изпълнена с усмивки и кулинарно вдъхновение! :)
    Благодаря ти, за това, че прие поканата ми и по невероятен начин още веднъж показа кулинарните си способности!
    Пожелавам ти нестихващо кулинарно вдъхновение, безброй приятели и сбъднати мечти, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Обичам гофрети, а щом са и с шоколад и лешници, направо ме отпишете от каквото и да е друго :)))
    Чудесни са, Зори!
    Поздравления и за двете ви :)

    ОтговорИзтриване
  12. This sounds just wonderful. I love everything with hazelnuts and Nutella is my favorite spread. I must give this a try.:)

    ОтговорИзтриване
  13. Еви, удоволствието е мое :)

    Инче, и аз така :)

    Andrea :) thanks

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, поздравления за гостуването! Иначе, аз много обичам гофрети, а сега като предлагаш рецепта за домашна нутела, ще изпробвам непремененно.
    Много ми хареса ямайската "тайна." Да не се притесняваме от сутринта с гофретките и ромчето в нутелата, казваш :). Поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Ооо, Зори, веднага си пожелах да ми гостуваш и съвсем не виртуално :-) Разкошни са гофретите ти!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  16. Мира :) така е, май всичко когато е с мяра е полезно :)

    Е, Миленка :) казано от теб, означава много :)

    Приятна вечер, момичета и хубав празничен ден утре :)

    ОтговорИзтриване
  17. Изкушаващо предложение - хрупкави гофрети с ароматна нутела!
    Поздравления!

    Ако размислиш за гофретника,дай го насам,че аз нямам:)

    ОтговорИзтриване
  18. ОК, Диди, ще реша окончателно след като направя едни пълнозърнести :)
    Приятна вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  19. Имам гофретник но от много одавна не съм го ползвала. Сега ще използвам твоето вкусно предложение и ще направя в събота:)

    ОтговорИзтриване