неделя, 10 октомври 2010 г.

Две риби, две рецепти


Вчера /петък/ трябваше да вечеряме риба – пъстърва във фолио на скара. Хапнахме салатки, а рибата ни остана, изпечена и неизядена.
Всеки си има някои трикове за използване на останала от предишния ден храна. Рибата я правя на салата или я ползвам за една пица, която съдържа още домати, черни маслини и моцарела. Но днес е супа и едно... хм, да го наречем предястие :- )
Оригиналната рецепта за супата е от книгата „Риби. Средиземноморска кухня” на издателство АБГ. В края ще отбележа измененията, направени от мен.



Необходимите продукти:
500 гр.риба /мерлуза, бяла риба, шаран и др./
1 к.ч. олио
1 глава кромид лук
2 моркова
¼ глава целина
4 картофа
2 домата
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
сок от ½ лимон
черен пипер на зърна
дафинов лист
смлян черен пипер
магданоз
сол

Почистете и измийте рибата. Сварете я в подсолена вода, отстранете костите, а месото нарежете на парчета, бульона прецедете. Подържайте го горещ.
Задушете до омекване в мазнината и 1-2 с.л. вода ситно нарязаните лук, моркови и целина. Добавете горещия бульон и нарязаните на кубчета картофи. След 10-15 минути добавете и обелените и настъргани домати, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Последна добавете и сварената риба.
Свалете супата от огъня и застройте с разбитото яйце и киселото мляко. Подправете с лимоновия сок, магданоза и смления черен пипер.
Това е единствената рибена супа, която приготвям. Лесна и много сполучлива. В рецептата не е записано количеството на бульона, аз ползвам около 1.5 литра, а в конкретния случай гореща вода, тъй като рибата ми беше печена. За да се получи истински ароматен рибен бульон е хубаво да се използват няколко различни вида риба, а по-възможност и главите им, събрани и вързани в марля – след като супата е готова главите се изхвърлят.



За рибното предястие ще ви трябват:
изпечена риба – половин пъстърва /със сьомга се получава по-добре/
2 ч.л. горчица
малко зехтин – 1-2 ч.л.
няколко капки лимон
копър

Накъсайте месото на парченца, добавете горчицата, зехтина, лимона и копъра и сме готови. Малко е хладно навън, но с бяло вино се допълва просто идеално. 

10 коментара:

  1. Зори, рядко правя супа от риба / обожавам от попчета,но ако има кой да ми ги изчисти/ :)
    Твоите предложения са страхотни :)
    Прегръдки и топла в душата седмица, с много поводи за усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз рядко. Купувам винаги чистена риба :) Обичам черноморска риба, но рядко имам възможност да опитвам, в това отношение вие, които живеете на морето сте късметлии :)
    Целувки от мен, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Great looking dish ;) and thank you for visiting our blog, is a pleasure to have you there!

    Have a great day!
    Priscilla

    ОтговорИзтриване
  4. Thanks, Priscilla :) I am a fan of your blog :)
    Best regards :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, ще имам предвид рецептата ти за предястие :). Може да пробвам и супата, че до сега не съм правила супа от риба, но за всичко си има първи път. Поздрави и хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни рецепти, Зори!
    Ще се възползвам от рибената супичка :)

    Хубава нова седмица и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз за супа от риба се нареждам, обикновено, с по-големичка купа пред майстора на рибни ястия - баща ми, дори допреди да се омъжа риба не знаех как се чисти, ама то като си има човек маша...ъъъъ, ръка де... :)))
    То и рядко правя друга риба, но за тази рецепта сигурно ще се прежаля :)))
    Усмихната вечер, прегръдка, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, ако харесвате рибена супа, опитай, рецептата е лесна, а супата вкусна. Обикновено я правя с бяла риба.

    Благодаря, Инче :)

    ДИве, за теб две купи пазя :)

    Успешна и топла нова седмица ви пожелавам, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,
    обичам риба и почти всичко с нея.
    Много ми харесаха и двете ти предложения -
    чудесни идеи за оползвотворяване и не само, на рибно филе.
    Поздрав и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Дианка :)
    Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване