събота, 16 октомври 2010 г.

Пълнена тиква



Традиционно в България тиквата се консумира в сладки ястия – баница с тиква, тиква с мляко и яйца, просто печена на фурна и залята с мед и канела, както и в много други сладкиши и кремове.
Вкусна е сладка, но и солена. В тиквена крем супа, ризото с тиква, а също и като гарнитура в месни блюда. За полезните свойства на тиквата – тук.
Русанка вчера ме награди с "медал" и ме покани да участвам в една игра. За рецепта с тиква. Тази е от солените. Идеята е почерпена от Good Food.

Необходимите продукти:
тиква цигулка
200 грама мляно телешко месо
½ малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 морков
100-150 гр. печурки
½ ч.л. лимонова кора
малко мазнина
сол
черен пипер



Смесете мляното месо със 7-те подправки, лимоновата кора, черния пипер и малко сол и оставете в хладилника за половин час. През това време разрежете и почистете тиквата на части, които можете да пълните /в случая съм ползвала от една 2 кг.тиква само длъгнестата част, разрязана на две/. В тавичка с малко вода на дъното запечете на фурна до като поомекне малко. С остър нож и малка лъжичка издълбайте сърцевината на парчетата.
В сгорещената мазнина задушете лука, чесъна, моркова и гъбите. Добавете й мляното месо и оставете на огъня до промяна на цвета, прибавете и нарязаната сърцевина от тиквата. Със сместа напълнете издълбаните парчета. Останалата плънка разпределете отстрани в тавичката, може да долеете и малко вода, ако е по-суха, и запечете на 180 градуса за около 20 минуити.



Сега останалата част :-)
Любим автор: Много са, но мога да посоча Габриел Гарсия Маркес, Жоржи Амаду, Исабел Алиенде, Джоан Харис.
Какво ме вълнува: Аз съм доста „развълнувателен” тип и мога да се развълнувам и от падащо листо. А иначе най-вече ме интересува хармонията и баланса  в дома, във взаимоотношенията, в храненето, в начина на обличане, на изразяване, на общуване.
Мразя: Не мразя. Изпитвам ненавист към някои неща – предателство най-вече, небрежно отношение.
И понеже не обичам правилата, ще очаквам с нетърпение тиквените рецепти на Дани, Дими, Ина, Самодивата, Ева, Дани Динева, Мира, Пепи, Дианка, Ивейн, Вероника, Лулу, Ирина и много други :-) 


26 коментара:

  1. Ох, Зори, прекрасна рецепта и чудесни снимки!
    Благодаря за наградата :)

    Хубава тиквена вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Добър апетит, Зори :)Много вкусна вечеря имате!
    Такава тиква вече и аз мога да направя, всички рецепти, които до сега съм гледала - все с цяла тиква са, а това няма да бъде добре прието у нас.
    Благодаря за наградата. Ще си помисля за тиквена рецепта, но този продукт обикновено се прави на сок (много е полезен) или просто на печена тиква.

    Пожелавам ти една много усмихната неделя !

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, мерси :) Ти пусна вече някои тиквени рецепти, но ще има и още, нали :)
    Хубава вечер и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    страхотна рецепта, елегнатно поднасяне и красиви снимки - много ми харесва.
    Обичам тиква, но все още не съм готова с тиквените идеи -
    От сърце благодаря за споделеното, вниманието и тази награда.
    Прегръщам те, вземам си я с удоволствие и усмихната вечер ти желая!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, дай рецептата за сока :) Много е полезен, знам :)
    Хубава неделя и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Дианка :) Прегръдка и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори,
    невероятна рецепта!
    Много оригинална и вкусна!
    Страхотни снимки!
    Поздравления!
    Поздрави и хубава събота вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ау,Зори ... страшна вкусотия.Много,много ми харесваааааааааааа!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, прекрасна идея.
    И за мен тиквена сладка рецепта не е интересна!
    Снимките ти са разкошни!
    С удоволствие, когато купя тиква/ за рецепта вече съм помислила/ ще се включа:)
    Целувки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, Йоли, благодаря ви :)

    Дани, така сладка тиква не е толкова интересна :)
    Хубави кифлички при теб :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ммммм звучи невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Такааа, на десерти-да, на супи и ризото-да, но в този вариант не съм опитвала, но като гледам каква съблазън е...ще го бъде май.Още повече, че не съм открила сезона на тиквите все още. Леле, как ли само ще се разберем с небрежното отношение... :)
    Или тайничко да си готвя тиквите :)))
    Много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. А пък в Аржентина тиквите ги пълнят с месо и зеленчуци и прясно мляко, само дето не са цигулки, а от другите и просто им режат капачето и ги дълбаят. И после в пещ. Съмнявам се, че нещо, правено в пещ, може да не е вкусно :)
    От друга страна у нас се прави ризото с тиква и е... отвратително :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, невероятна е рецептата, която си приготвила и представила! Усещам аромата, а и сигурна съм, че е много вкусна!
    Благодаря ти за наградата, за мен е чест и удоволствие, а и предизвикателство. Ще приготвя с удоволствие нещо с любимата тиква. :)
    Прегръдки с пожелания за хубава неделя и спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Охоо, и съм предизвикана да покажа умения, за да заслужа "тиквен медал"..., малко ще ми е трудно след тази рецепта, Зори:)
    Прегръдка и усмихната неделя от мен :*

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу :)

    Хей, Ив :) разсмя ме:)

    Съгласна съм Светлина, не може нещо печено в пещ, да не е вкусно :)

    Еви, благодаря :)

    ДИве :) с нетърпение ще чакам :)

    Усмихната и успешна нова седмица пожелавана на всички ви :)

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, фантазия, направо се облизвам пред екрана. Звучи адски вкусно!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  18. Зори, много вкусно ястие си приготвила.
    Ти сигурно знаеш, аз съм голям любител на тиквата (с голямо Т в есенния и летния й вариант:), така че с удоволствие ще помисля какво тиквено да споделя. Благодаря ти :) и слънчеви есенни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Ани, благодаря :) Поздрави и за теб!

    Мира, много е красива есента :) Особено сред природата :) Ще чакам идеите ти с нетърпение :)
    Слънчева нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  20. Questo è un buonssimo momento per le ricette alla zucca, ciao

    ОтговорИзтриване
  21. Ихаааа... много ми харесва тиквеното ти предложение, Зори! С удоволствие ще се възползвам и от рецептата, и от 'тиквената' покана :-D

    С много симпатия и мило чувство, с пожелание за всичко най-хубаво и вкусно и занапред:

    Дими :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, Дими :) Опитай, надявам се да се хареса у вас :)

    Топла прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  23. Толкова обичам тиква(то си личи и от последните рецепти, които съм публикувала, де...), но в такъв вариант не съм и помисляла, че може... Изглежда ужасно вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. gotvenetolesno, благодаря за посещението и коментара :) Поздрави и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  25. Eos, this is delicious combination. I love pumpkins and I will definitely try this recipe. :)

    ОтговорИзтриване