Традиционно в България тиквата се консумира в сладки ястия – баница с тиква, тиква с мляко и яйца, просто печена на фурна и залята с мед и канела, както и в много други сладкиши и кремове.
Вкусна е сладка, но и солена. В тиквена крем супа, ризото с тиква, а също и като гарнитура в месни блюда. За полезните свойства на тиквата – тук.
Русанка вчера ме награди с "медал" и ме покани да участвам в една игра. За рецепта с тиква. Тази е от солените. Идеята е почерпена от Good Food.
Необходимите продукти:
тиква цигулка
200 грама мляно телешко месо
½ малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 морков
100-150 гр. печурки
½ ч.л. лимонова кора
щипка арабски 7 подправки
малко мазнина
сол
черен пипер
Смесете мляното месо със 7-те подправки, лимоновата кора, черния пипер и малко сол и оставете в хладилника за половин час. През това време разрежете и почистете тиквата на части, които можете да пълните /в случая съм ползвала от една 2 кг.тиква само длъгнестата част, разрязана на две/. В тавичка с малко вода на дъното запечете на фурна до като поомекне малко. С остър нож и малка лъжичка издълбайте сърцевината на парчетата.
В сгорещената мазнина задушете лука, чесъна, моркова и гъбите. Добавете й мляното месо и оставете на огъня до промяна на цвета, прибавете и нарязаната сърцевина от тиквата. Със сместа напълнете издълбаните парчета. Останалата плънка разпределете отстрани в тавичката, може да долеете и малко вода, ако е по-суха, и запечете на 180 градуса за около 20 минуити.
Сега останалата част :-)
Любим автор: Много са, но мога да посоча Габриел Гарсия Маркес, Жоржи Амаду, Исабел Алиенде, Джоан Харис.
Какво ме вълнува: Аз съм доста „развълнувателен” тип и мога да се развълнувам и от падащо листо. А иначе най-вече ме интересува хармонията и баланса в дома, във взаимоотношенията, в храненето, в начина на обличане, на изразяване, на общуване.
Мразя: Не мразя. Изпитвам ненавист към някои неща – предателство най-вече, небрежно отношение.
И понеже не обичам правилата, ще очаквам с нетърпение тиквените рецепти на Дани, Дими, Ина, Самодивата, Ева, Дани Динева, Мира, Пепи, Дианка, Ивейн, Вероника, Лулу, Ирина и много други :-)
Ох, Зори, прекрасна рецепта и чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата :)
Хубава тиквена вечер :)
Добър апетит, Зори :)Много вкусна вечеря имате!
ОтговорИзтриванеТакава тиква вече и аз мога да направя, всички рецепти, които до сега съм гледала - все с цяла тиква са, а това няма да бъде добре прието у нас.
Благодаря за наградата. Ще си помисля за тиквена рецепта, но този продукт обикновено се прави на сок (много е полезен) или просто на печена тиква.
Пожелавам ти една много усмихната неделя !
Инче, мерси :) Ти пусна вече някои тиквени рецепти, но ще има и още, нали :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб :)
Зори,
ОтговорИзтриванестрахотна рецепта, елегнатно поднасяне и красиви снимки - много ми харесва.
Обичам тиква, но все още не съм готова с тиквените идеи -
От сърце благодаря за споделеното, вниманието и тази награда.
Прегръщам те, вземам си я с удоволствие и усмихната вечер ти желая!:)
Пепи, дай рецептата за сока :) Много е полезен, знам :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя и на теб :)
Благодаря ти, Дианка :) Прегръдка и за теб :)
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриваненевероятна рецепта!
Много оригинална и вкусна!
Страхотни снимки!
Поздравления!
Поздрави и хубава събота вечер!
Ау,Зори ... страшна вкусотия.Много,много ми харесваааааааааааа!!!
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасна идея.
ОтговорИзтриванеИ за мен тиквена сладка рецепта не е интересна!
Снимките ти са разкошни!
С удоволствие, когато купя тиква/ за рецепта вече съм помислила/ ще се включа:)
Целувки и хубава вечер!
Роси, Йоли, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеДани, така сладка тиква не е толкова интересна :)
Хубави кифлички при теб :)
Ммммм звучи невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеТакааа, на десерти-да, на супи и ризото-да, но в този вариант не съм опитвала, но като гледам каква съблазън е...ще го бъде май.Още повече, че не съм открила сезона на тиквите все още. Леле, как ли само ще се разберем с небрежното отношение... :)
ОтговорИзтриванеИли тайничко да си готвя тиквите :)))
Много усмивки!
А пък в Аржентина тиквите ги пълнят с месо и зеленчуци и прясно мляко, само дето не са цигулки, а от другите и просто им режат капачето и ги дълбаят. И после в пещ. Съмнявам се, че нещо, правено в пещ, може да не е вкусно :)
ОтговорИзтриванеОт друга страна у нас се прави ризото с тиква и е... отвратително :)
Зори, невероятна е рецептата, която си приготвила и представила! Усещам аромата, а и сигурна съм, че е много вкусна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за наградата, за мен е чест и удоволствие, а и предизвикателство. Ще приготвя с удоволствие нещо с любимата тиква. :)
Прегръдки с пожелания за хубава неделя и спорна нова седмица! :)
Охоо, и съм предизвикана да покажа умения, за да заслужа "тиквен медал"..., малко ще ми е трудно след тази рецепта, Зори:)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмихната неделя от мен :*
Лулу :)
ОтговорИзтриванеХей, Ив :) разсмя ме:)
Съгласна съм Светлина, не може нещо печено в пещ, да не е вкусно :)
Еви, благодаря :)
ДИве :) с нетърпение ще чакам :)
Усмихната и успешна нова седмица пожелавана на всички ви :)
Зори, фантазия, направо се облизвам пред екрана. Звучи адски вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Зори, много вкусно ястие си приготвила.
ОтговорИзтриванеТи сигурно знаеш, аз съм голям любител на тиквата (с голямо Т в есенния и летния й вариант:), така че с удоволствие ще помисля какво тиквено да споделя. Благодаря ти :) и слънчеви есенни дни и на теб!
Ани, благодаря :) Поздрави и за теб!
ОтговорИзтриванеМира, много е красива есента :) Особено сред природата :) Ще чакам идеите ти с нетърпение :)
Слънчева нова седмица :)
Questo è un buonssimo momento per le ricette alla zucca, ciao
ОтговорИзтриванеИхаааа... много ми харесва тиквеното ти предложение, Зори! С удоволствие ще се възползвам и от рецептата, и от 'тиквената' покана :-D
ОтговорИзтриванеС много симпатия и мило чувство, с пожелание за всичко най-хубаво и вкусно и занапред:
Дими :-)
Благодаря, Дими :) Опитай, надявам се да се хареса у вас :)
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка от мен :)
Yes, Stefania! You are wright :)
ОтговорИзтриванеТолкова обичам тиква(то си личи и от последните рецепти, които съм публикувала, де...), но в такъв вариант не съм и помисляла, че може... Изглежда ужасно вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеgotvenetolesno, благодаря за посещението и коментара :) Поздрави и за теб :)
ОтговорИзтриванеEos, this is delicious combination. I love pumpkins and I will definitely try this recipe. :)
ОтговорИзтриване