Зимата си беше тръгнала, но изглежда е забравила нещо и се върна. Сутринта излязох на пазар, а снегът приятно скърцаше под стъпките ми. Приятно студено е :-) Идеалното време за топъл, питателен, ароматен обяд.
Необходимите продукти:
400 гр. телешко или говеждо месо
1 голям морков
1голяма глава кромид лук
400 мл. сухо червено вино
400 мл. горещ костен бульон
1 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
½ ч.л. сол
¼ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. мащерка
1 дафинов лист
зехтин
400 гр.гъби
Масло
Нарежете месото напречно на мускулните влакна на 3-4 сантиметрови парчета. В тиган сгорещете 1-2 с.л. зехтин и на малки части запържете месото до зачервяване от двете страни. Важно е в случая да се отбележи, че парчетата трябва да са напълно сухи и в тигана да има разстояние между тях. Пръска, но може да се пържи и под капак. Преместете месото в тенджера, която е подходяща и за фурната – с метални дръжки или с отстраняващи се такива. В същата мазнина запържете леко и лука и моркова, нараязан на колелца. Прибавете към месото и сложете на котлона, подправете със солта, пипера, добавете и брашното и хубаво разбъркайте, налейте виното и бульона, добавете дафиновия лист и мащерката и оставете да заври. Преместете в предварително загрятата фурна, нагласете температурата така, че леко да къкри, при мен около 170 градуса. Не покривайте с капак, течността трябва да се изпарява. Оставете така поне за 2 -3 часа до готовност на месото.
Почистете и нарежете гъбите и запържете в малко масло до златисто, прибавете към яхнията, изключете фурната и оставете тенджерата вътре.
В случая използвах 200 мл. сухо бяло вино и 200 мл. сухо червено, а доматеното пюре замених с люто пиперено пюре.
Сервирайте с картофено пюре, бял ориз или варени картофи. Чашата вино е просто задължителна.
Ммм, божествено изглежда, Зoри :-)
ОтговорИзтриванеОбожавам комбинацията от телешко и гъби, а с това ароматно сосче става още по-вкусно!
Хубава и лежерна неделя ти пожелавам
Ири, благодаря :) Хубава да е и твоята неделя и новата седмица от утре :)
ОтговорИзтриванеИ аз така казвам, божествено, че и с червеното винце как си тича, лелеее, да ми падне само!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Зори!
Как само обичам телешко!
ОтговорИзтриванеА твоето изглежда невероятно апетитно, Зори!
Размечтах се за чинийка от тази прелест! Явно скоро ще трябва да запретвам ръкави за телешка яхнийка :) Само дето трябва първо да намеря качествено телешко.
Поздрав и уютна, вкусна вечер!
Добре, че току-що ядох, за да не преглъщам като обезумяла :))
ОтговорИзтриванеЧудесно е, Зори, както и снимките :)
Зори, как тънко свирш на струната "телешко" и ми галиш очичките:)
ОтговорИзтриванеНали знаеш, че много обичам!
А твоето е толкова примамливо...
Е, как за разкош няма да пиеш после горещ шоколад!
Прегръдки и усмихната зимна седмица!
Всъщност за мен истинската зима все още не е започнала :)и
Чудесни снимки, Зори! Гъбки с винце и телешко, за който обича, звучи много хубаво за зимата, която отново ни напомни, че е тук. Мернах тъмните хлебчета зад телешкото :). Поздрави и на теб и хубава зимна седмица!
ОтговорИзтриванеЕх, ДИве :) далечко си, иначе има още :) Прегръдка и за теб :)
ОтговорИзтриванеЛети, тази става и с говеждо, само по-дълго е времето за обработка :) Хубава вечер и на теб!
Инче, благодаря :) Хубава вечер!
Дани :) не бих отказала парче от твоя сладкиш :) Благодаря ти!
Благодаря, Мира :) Хлебчетата са ръжено-пшенични, но не им претеглих продуктите и няма рецепта :) Поздрави!
О, това ми изглежда направо като пиршество! Телешкото с гъбите и винцето, колко му трябва на човек :-)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица, Зори :-)
Спорна и на теб, Миленка! Благодаря!
ОтговорИзтриванеВкусно, уютно и красиво е тази вечер при теб, Зори! С чаша червено вино и приятна компания - чудесен край на седмицата и прекрасно начало на новата. :)
ОтговорИзтриванеСпорна да е и изпълнена с усмивки за теб
Благодаря, Еви! Хубава нова седмица и за теб и прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЗори, обожавам и телешко, и гъби, и червено вино....
ОтговорИзтриванеМного ми харесва днес при теб :)
Поздрави и хубава седмица да ти е!
Eos this sound so delicious and ideal for cold winter days. :)
ОтговорИзтриванеМного изкусителна и ароматна комбинация - много ми харесва!! Никога не съм се сещала да приготвя телешко така :) благодаря, че споделяш рецептата с нас!!
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванемного ароматно и вкусно изглежда.
Телешкото е за специалисти -
чудесна рецепта, изпълнение и снимки!
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Пепи! Хубава и за теб да е!
ОтговорИзтриванеYes, Andrea :) you are right :)
Благодаря, Мина :) пак заповядай :)
Дианка, благодаря! Поздрави и за теб и хубава нова седмица!
Много обичам телешко!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, благодаря ти , че я сподели с нас:)!
Пак заповядай, Аелис :) благодаря ти!
ОтговорИзтриванеZori, tarsja profesionalen savet :-) obi4am da pravja bb i iskam da mi izpratjat ot balgaria 1 garne - ne znam dali taka se kazva, nre e tendzhera, izglezhda mnogo balgarsko i zsatova mi haresva. znae6 li vjarno li e, 4e v nego bobat se vari zjala no6t? tarsih v internhet, no ne namerih ni6to, a i nali ne sam sigurna kak se nari4a :-) hubava sabota!
ОтговорИзтриванеhttp://design-elements-blog.com/
Мария, писах ти в контакт формата в блога ти :)
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб и усмихната неделя :)
WOW, everything looks very delicious. :)
ОтговорИзтриване