неделя, 23 януари 2011 г.

Яхния с телешко и гъби



Зимата си беше тръгнала, но изглежда е забравила нещо и се върна. Сутринта излязох на пазар, а снегът приятно скърцаше под стъпките ми. Приятно студено е :-) Идеалното време за топъл, питателен, ароматен обяд.

Необходимите продукти:
400 гр. телешко или говеждо месо
1 голям морков
1голяма глава кромид лук
400 мл. сухо червено вино
400 мл. горещ костен бульон
1 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
½ ч.л. сол
¼ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. мащерка
1 дафинов лист
зехтин
400 гр.гъби
Масло



Нарежете месото напречно на мускулните влакна на 3-4 сантиметрови парчета. В тиган сгорещете 1-2 с.л. зехтин и на малки части запържете месото до зачервяване от двете страни. Важно е в случая да се отбележи, че парчетата трябва да са напълно сухи и в тигана да има  разстояние между тях. Пръска, но може да се пържи и под капак. Преместете месото в тенджера, която е подходяща и за фурната – с метални дръжки или с отстраняващи се такива. В същата мазнина запържете леко и лука и моркова, нараязан на колелца. Прибавете към месото и сложете на котлона, подправете със солта, пипера, добавете и брашното и хубаво разбъркайте, налейте виното и бульона, добавете дафиновия лист и мащерката и оставете да заври. Преместете в предварително загрятата фурна, нагласете температурата така, че леко да къкри, при мен около 170 градуса. Не покривайте с капак, течността трябва да се изпарява. Оставете така поне за 2 -3 часа до готовност на месото.


Почистете и нарежете гъбите и запържете в малко масло до златисто, прибавете към яхнията, изключете фурната и оставете тенджерата вътре.
В случая използвах 200 мл. сухо бяло вино и 200 мл. сухо червено, а доматеното пюре замених с люто пиперено пюре.
Сервирайте с картофено пюре, бял ориз или варени картофи. Чашата вино е просто задължителна.

22 коментара:

  1. Ммм, божествено изглежда, Зoри :-)
    Обожавам комбинацията от телешко и гъби, а с това ароматно сосче става още по-вкусно!

    Хубава и лежерна неделя ти пожелавам

    ОтговорИзтриване
  2. Ири, благодаря :) Хубава да е и твоята неделя и новата седмица от утре :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз така казвам, божествено, че и с червеното винце как си тича, лелеее, да ми падне само!
    Прегръдки, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. Как само обичам телешко!
    А твоето изглежда невероятно апетитно, Зори!
    Размечтах се за чинийка от тази прелест! Явно скоро ще трябва да запретвам ръкави за телешка яхнийка :) Само дето трябва първо да намеря качествено телешко.
    Поздрав и уютна, вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, че току-що ядох, за да не преглъщам като обезумяла :))
    Чудесно е, Зори, както и снимките :)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, как тънко свирш на струната "телешко" и ми галиш очичките:)
    Нали знаеш, че много обичам!
    А твоето е толкова примамливо...
    Е, как за разкош няма да пиеш после горещ шоколад!
    Прегръдки и усмихната зимна седмица!

    Всъщност за мен истинската зима все още не е започнала :)и

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименянуари 23, 2011

    Чудесни снимки, Зори! Гъбки с винце и телешко, за който обича, звучи много хубаво за зимата, която отново ни напомни, че е тук. Мернах тъмните хлебчета зад телешкото :). Поздрави и на теб и хубава зимна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, ДИве :) далечко си, иначе има още :) Прегръдка и за теб :)

    Лети, тази става и с говеждо, само по-дълго е времето за обработка :) Хубава вечер и на теб!

    Инче, благодаря :) Хубава вечер!

    Дани :) не бих отказала парче от твоя сладкиш :) Благодаря ти!

    Благодаря, Мира :) Хлебчетата са ръжено-пшенични, но не им претеглих продуктите и няма рецепта :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. О, това ми изглежда направо като пиршество! Телешкото с гъбите и винцето, колко му трябва на човек :-)

    Спорна нова седмица, Зори :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Спорна и на теб, Миленка! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусно, уютно и красиво е тази вечер при теб, Зори! С чаша червено вино и приятна компания - чудесен край на седмицата и прекрасно начало на новата. :)
    Спорна да е и изпълнена с усмивки за теб

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Еви! Хубава нова седмица и за теб и прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, обожавам и телешко, и гъби, и червено вино....
    Много ми харесва днес при теб :)
    Поздрави и хубава седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
  14. Eos this sound so delicious and ideal for cold winter days. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много изкусителна и ароматна комбинация - много ми харесва!! Никога не съм се сещала да приготвя телешко така :) благодаря, че споделяш рецептата с нас!!

    ОтговорИзтриване
  16. Зори,
    много ароматно и вкусно изглежда.
    Телешкото е за специалисти -
    чудесна рецепта, изпълнение и снимки!
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Пепи! Хубава и за теб да е!

    Yes, Andrea :) you are right :)

    Благодаря, Мина :) пак заповядай :)

    Дианка, благодаря! Поздрави и за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Много обичам телешко!
    Страхотна рецепта, благодаря ти , че я сподели с нас:)!

    ОтговорИзтриване
  19. Пак заповядай, Аелис :) благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  20. Zori, tarsja profesionalen savet :-) obi4am da pravja bb i iskam da mi izpratjat ot balgaria 1 garne - ne znam dali taka se kazva, nre e tendzhera, izglezhda mnogo balgarsko i zsatova mi haresva. znae6 li vjarno li e, 4e v nego bobat se vari zjala no6t? tarsih v internhet, no ne namerih ni6to, a i nali ne sam sigurna kak se nari4a :-) hubava sabota!

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  21. Мария, писах ти в контакт формата в блога ти :)
    Хубав ден и на теб и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване