събота, 15 януари 2011 г.

Сладки с боровинки и овесени ядки


Кой е любимият ви ден от седмицата?
Моят отговор е събота. В повечето случаи работната седмица е зад гърба ми, пред входа на дома си съм оставила всички проблеми, стрес, служебни неразбории и работата най-вече. В петък вечер съм си позволила да изляза с приятели или просто да си легна по-късно (в моя случай много късно, тъй като и през седмицата рядко го правя преди 23.30 часа). Прекрасно е да се събудиш и да не бързаш за никъде, спокойно да направиш някое и друго упражнение за разтягане, да си купиш вестник и да закусиш нещо вкусно. Без часовници, без график. Нее, няма да пиша за сутрешната ни закуска, макар да заслужава, първата ми ръчно точена баница по рецепта на Ева. Винаги съм смятала това за нещо ужасно трудно и целенасочено съм го избягвала, но всяко нещо идва с времето си и когато видях рецептата й веднага разбрах, че моментът е дошъл.
 Днес тук трябваше да стои рецептата за супа от печена тиква със салвия. Беше ми останала тиква от тиквеника за Бъдни вечер, прибрах я във фризера с идеята да ми послужи за последната такава супа за тиквения сезон. Уви, имаше променен вкус и след като я изпекох, я изхвърлих. Остава за следващия сезон : -)
Пак от фризера извадих боровинки за тези приятни леко дъвчащи сладки.



Необходимите продукти:
¼ ч.ч. меко масло
¼ ч.ч. царевично олио
¾ ч.ч. кафява захар
1 голямо яйце
2 прахчета ванилия
1 ч.ч. типово брашно
1 ½ ч.ч. овесени ядки
½ ч.л. сода
щипка сол
1 ч.ч. боровинки

Използваната чаена чаша е от 225 мл. Количеството е достатъчно за 20 бр.

Разбийте маслото, олиото и захарта до пухкав крем, прибавете яйцето и ванилията и отново разбийте добре. Прибавете брашното, пресято със содата и солта, хомогенизирайте. Следват овесените ядки, разбъркайте. На края добавете боровинките, внимателно разбъркайте един два пъти. В застлана с пекараска хартия тава с помощта на малка лъжичка оформете нещо като топчета. Оставете разстояние между отделните сладки, тъй като те ще се разлеят при печенето.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като краищата им леко покафенят са готови. Аз им включих и малко горен инфрачервен нагревател, за по-добър вид, че са много неугледни милите : -)
След като извадите от фурната, оставете ги в тавата 5-10 минути, тъй като първоначално са много меки и крехки. Охладете окончателно върху решетка.
Прекрасни за съботния следобеден чай. 


25 коментара:

  1. Обожаваме сладки с боровинки :) утре ще изпробваме и твоите, Зори, прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са, Зори!
    Чудесна комбинация, много ми допада - обичам овесени сладки, обичам и боровинки.
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Зори,
    какво изкушение!
    Прелестни са!
    Както казваш прекрасни за съботен следобеден чай!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименянуари 15, 2011

    Много обичам сладки с боровинки , а твоите са чудесни , Зори !
    Ще се пробват задължително ...:)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонименянуари 15, 2011

    Охо, Зори, боровинки насред зима - екзотично :). Много ми хареса, че са с типово брашно и овесени ядки. Приятна почивка ти желая и нека във всеки ден има малко от съботата! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пак ще те поздравя за баницата, Зори и благодаря за доверието и избора! :)
    Покрай отминалите празници се пренаситих на сладки, макар и само разглеждани, но твоите ме съблазниха и си взимам едничка.
    Прегръдки и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, много апетитни сладки и снимки!
    Поздравления и за баницата!
    Обичам първо петък вечер и после събота, макар че по закона на Мърфи се събуждам много рано и напук на всичко не ми се спи :)
    Поздрави и хубава неделя!

    Да ти дам тиква - имам повечко:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи :) ще се радвам, ако ги харесате!

    Благодаря, Дианка! Хубав ден и на теб!

    Роси, благодаря и поздрави и за теб!

    Сабина, благодаря ти! Хубава неделя!

    Хехех, Мира :) така е. Благодаря и поздрав и за теб!

    Еви, благодаря :) и за рецептата :) Усмихнат ден ти пожелавам!

    Благодаря, Дани :) за тиквата ще почакам до есента :) Хубав неделен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Лелеее, какви сладки, а за чашите с лъжички, да не говорим, че останах с отворена уста :)))
    Вълшебна комбинация, Зори, много красиво оформление, рецептата задължително влиза в план за изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет ,Еос. Направи ме свой фен, тотално и окончателно. С тези вкусотии, който предлагаш, просто ме омагьоса. А някои твърдят, че не е лесно да се омагьоса Магьосник. Ти го направи от раз. Поздравления за вкусотиите!

    ОтговорИзтриване
  11. Ние, които нямаме боровинки, освен да цъкаме с език и да преглъщаме, какво друго ни остава, а? :))

    Хубава нова седмица, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  12. Zori, prekrasni sa! taka obi4am borovinki! s mazha mi bjahme za njakolko dni v Bansko. v hotela ima6e strahoten sladki6 s borovinki i taka ve4e sam re6ila: kato sme v Bansko samo v tozi hotel :-)))) pozdravi

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни са тези бисквитки!
    Благодаря за рецептата, ще изпробвам с удоволствие!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ee, ДИве :) мерси. Чашките, лъжичките и салфетките са комлект, от един магазин на ъгъла на Ботев и Солунска :)

    Маgiosnika, поласкана съм :) благодаря :)

    Инче, струва ми се че и с други плодове ще стане, а може и със сушени боровинки, накиснати в топла вода :)

    Благодаря, Мария :) И аз обичам боровинки :)

    Лети, благодаря, хубава нова седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Lovely photos Eos, and these cookies look so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименянуари 17, 2011

    Много ми хареса рецептата ! Дано скоро имам възможност да я изпробвам :) Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  17. Thanks, Andrea :)

    Боряна, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ле-леее, как не съм ги видяла до сега?? Наистина са прелестни!!! Ако намеря замразени поне - ще ги пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  19. Mина, намират се замразени, мисля че и със сушени ще стане :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни са, Зори! Невероятна комбинация! На мен ми харесаха и чашите :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Зори,за сладките съм сигурна,че са много вкусни,а в снимките веднага ме грабна тоналността!

    ОтговорИзтриване
  22. Миленка, Диди, благодаря ви! Хубав край на седмицата от мен!

    ОтговорИзтриване