Интересен е този боб. Наистина вкусът му е по-близък до този на лещата, от колкото до боб. Както всички от това семейство е и особено полезен.
Повечето предложения, на които попаднах са за салата или къри. У дома обичаме супи и чорби и поради тази причина изборът ми падна на супа.
Необходимите продукти:
250 гр. боб „черно око”
50 гр.булгур
1 глава кромид лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
300 гр. доматено пюре
2 ч.л. люто пиперено пюре
½ ч.л. смлян кимион
½ ч.л. смлян сомак
1 ч.л. смлян кориандър
½ с.л. сушена мента или джоджен
2-3 с.л.зехтин
2-3 с.л. краве масло
1.7 литра гореща вода или бульон
сол
Накиснете боба в студена вода за 4-5 часа. Лука нарежете на ситно, а скилидките чесън смачкайте, запържете ги за кратко в сгорещения зехтин. Добавете доматеното, пипереното пюре, маслото и подправките и бъркайте непрекъснато на умерен котлон за 3-4 минути. Прибавете боба, булгура измит с малко топла вода и горещата вода или бульон и варете до готовност.
Много , ама много вкусно! Как ми се хапва! Моята баба ми готвеше боб с булгур, обичам го.
ОтговорИзтриванеПоздрави Марияна!
I love and make beansoup..it's so comforting and good for you
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванетолкова ароматно предложение :)
Чудесни подправки!
И както имам хубави хлебчета ми идва да започна....и лютите чушлета...
Вълшебство!
Прегръдки и хубав ден!
Зори,може да е рано сутринта,ама като видя лютичко и мога твоето предложение да го ям на закуска.
ОтговорИзтриванеПробвала съм много и различни видове боб,но такъв не съм.много ми е интересно това,че го сравняваш с леща!
Насладих му се рано сутринта,с голямо удоволствие:)
Поздрави и хубав ден!
Не съм срещала този вид боб, но изглежда много интересно, особено щом има близък вкус до лещата. Можеш ли да ме ориентираш къде мога да намеря такъв вид? Поздрави и хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеС булгур и изобилието от подправки звучи и изглежда изкушаващо ароматно, апетитно.
ОтговорИзтриванеМного ми харесва, Зори!
Чудесна е идеята ти за супа, като че в повечето блогове /при мен най-вече/, тази тема е най-слабо застъпена.
Благодаря за споделената рецепта,
сърдечни поздрави и прегръдка, Диана
Огладнях при вида на супата и чушлетата, Зори! Една пълна паница искам за обяд с парче домашен хляб и пукано люто чушле. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеMaриянка, благодаря :) и аз обичам булгур :)
ОтговорИзтриванеDzoli :)
Дани, много отиват тези подправки на бобовите, нали :)
Кате, благодаря :)
Габи, този съм го донесла от Гърция, където се продава във всеки голям магазин, тук мисля в малкото магазинче на Шишман в София, ще се поогледам и на други места.
Дианка, супата е много ежедневно и нефотогенично ястие :) та мисля за това не се котира много много :)
Благодаря ти :)
Еви, точно съм замесила една питка, идвай :)
Благодаря, момичета! Хубав ден ви желая!
Зори, много апетитно си го поднесла бобчето! За пръв път го виждам този боб, много интересно изглежда. И представям си колко е ароматна супичката :)
ОтговорИзтриванеЗори,и аз не съм запозната с този вид боб,а и булгурът в подобна гозба ми е новост!
ОтговорИзтриванеМного ми се иска да си хапна с тези пукани чушлета,суууупер!
Приятен ден и спокойна вечер пожелавам!
Ако времето беше една идея по-хладно, без да питам се натрисам на тази маса:-)
ОтговорИзтриванеС този боб (макар и непознат за мен), с тези чушленца и това сиренце.... страшно ме изкуши:-)
И аз бих предпочела една чорбичка пред бобена салата :)
ОтговорИзтриванеМного интересно предложение, особено с някои от подправките, а и чушчиците отстрани са фантастични :)
Бобът е на почит у нас, яли сме и от този сорт. Прекрасен се е получил твоят! Не бих отказала чушчиците към него, обожавам ги:)
ОтговорИзтриванеЕли, ароматна е много. Готвя боб и леща с такива подправки под влияние на арабската кухня, мисля че е много сполучливо :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеРоси, булгура пак е взаимстван от турската и арабската кухня :) опитай ще ти хареса :) Може да се ползва и вместо ориз и фиде в други супи.
Мъхче :) Вечер е хладничко :)
Инче, благодаря :)
Траяна :) и аз така :) благодаря!
Приятен следобяд от мен за всички!
Зори,
ОтговорИзтриванене знаех, че този боб си има име и то точно такова, ама му отива много. Супер чорбичка, благодаря ти за нея.
Oh, I am a big fan of soups. Your bean soup looks delicious!!! Add a slice of homemade bread, and I am a happy person. Ok, and now I am hungry... :)
ОтговорИзтриванеЗори, точно такъв боб си донесох сега и попадам на рецепта за него. Ще я ноправя и знам, че със сигурност ще ми хареса. Така е с всички твои рецепти: звучат и изглеждат много примамливо и вкусно!:-)))
ОтговорИзтриванеПоздрави, лека работна сряда и прекрасни почивни дни!
Много усмивки от мен!:-)))
Зориии, сега виждам този боб с интересно име :)
ОтговорИзтриванеАз съм израснала с такъв боб - или по-скоро леща, както сама си го усетила, повече прилича по вкус на нея; само вида му е бобен. Само че, в моето село му казват "рогачка", отглеждаше се масово от бабите, защото е влагоустойчив :)) а там дъжд много - няма. Бобът си беше екстра.
Майка все отглежда по малко от него (да не губи семето) и си готвят, но аз не съм хапвала от 10 поне години - може би защото като дете ми беше омръзнал.
Много апетитна вечеря е била - сирене, чорбица, пукани чушлета....
Лека нощ :) Че стана време за закуска.......