неделя, 24 ноември 2013 г.

На прага на зимата или една рецепта с боб и кисело зеле

Да си призная – с нетърпение я чакам. Тази студена красавица с огърлици от скреж, дебел бял кожух и гъсти дълги снежни букли. Усмихва ти се уж със слънчева усмивка, а те щипе по бузите с ледените си пръсти. Но дъхът й е топъл, като дъх на уютен дом. Като топла ръка, протегната да сгрее твоята.
В същност рецептата е зимна, но корените й са дълбко в лятото и есента. Като и всичко на този свят е дълъг процес. Дългият път на бобеното зърно, на семената на зелето, моркова и чубрицата. Труда на хората отгледали тези растения, за да се превърнат в храна на трапезата ни.


Рецептата е обикновена, със сигурност много разпространена и със своите вариации във всеки дом. Използваните продукти са различното и личното. Бобът е засят и отгледан от баща ми, а всички останали са купени директно от производителя. Киселото зеле е приготвено от съпруга ми, а консервираните домати от мен и брат ми под надзора на баба ни.

Използваните продукти:
1 купичка зрял боб
1.5 л.вода или домашен зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
1 голям морков
2 скилидки чесън
250 мл.млени домати
½ кисела зелка
3-4 сухи чушки
сол
чубрица
сладък и/или лют червен пипер
мазнина


Във всеки дом зрелият боб се приготвя по различен начин, някъде правят запръжки, на други места – не. Сварете боба в бульона с нарязания на дребно кромид лук и морков, целите сухи чушки и смачканите скилидки чесън до готовност. Аз иползвам тенджера под налягане, а боба накисвам в студена вода от предишния ден. Зелето нарежете и задушете с малко мазнина до омекване. Добавете към боба заедно с млените домати, в които предварително сте разтворили червения пипер, подправете на вкус със сол и чубрица и преместете в тавичка или плосък гювеч. Запечете за половин час във фурната. 

42 коментара:

  1. Много вкусна снимка!
    Чудесен боб, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, няма как да не е вкусно!
    И поднесено толкова апетитно.
    Не я обичам много тази снежна красавица, освен на снимки...
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Любима рецепта, Зори! Много вкусно ме подканя лъжичката и както не съм го готвила скоро приемам подсещането за закон ;) Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, това беше любимата зимна гозба на баба ми, благодаря за напомнянето! Поздравления за снимките и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох ... умирам за такава истинска гозба с бобец :)
    Много ми липсва и студа и снега и киселото зеле ... ама толкова хубаво си го написала ... в такова умиление потънах докато те четох Зори :) Чудесен пост за една любима моя гозба с истински продукти :)

    ОтговорИзтриване
  6. ...различното и личното..., това прави ястията ни уникални.
    Чудесно предложение, Зори - изглежда много вкусно, ароматно и апетитно..
    Благодаря за хубавата идея, поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, както винаги си много точна :)
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  7. Зори, снощи докато четях една чудна коледна книжка на моя син си помислих, че мога да живея в нея, толкова моя я чувствах. Така се усетих, докато четях въшебните ти думи, нанизани като герданче от зимни любими картини . А за бобеца бих казала - колкото баби толкова различни гозби, странна магия! Усмивки и благодаря за купичката топлина и аромат на зима.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, благодаря ти! Много ме радват думите ти!

      Изтриване
  8. Зори, стопли ми душата.Благодаря ти от сърце. напоследък имам нужда точно от това, домашно, уютно, истинско. Малко на плач ме избива в момента, ама ... Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, винаги си добре дошла! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  9. Толкова много уют има в тази публикация, Зори, толкова много красота! Това ястие съм се заканила да присъства на трапезата ни на Бъдни вечер, популярно е, но виж , всеки си има рецепта, една щипка с нещо и пак е различна. Много вкусно изглежда при теб! Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, нали :) Благодаря и прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Зори, много уютно! Обожавам боб със зеле! Обичах като малка да си я поръчвам на баба!
    И наистистина, уж два продукта, а толкова различни начини да се приготви тази гозбица!
    Прегръдки и уютна зима ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Toва правя сега :)..от вчера съм го замислила щом го видях тук, Зори, ама съм му сложила една наденичка и парче св. месце!
    Много красиво си описала зимата, обичам я! А и така по нашенски изглежда бобеца, че ми стопли сърцето!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, несъмнено много ще отива месцето и наденичката :)

      Изтриване
  12. Колко топло, уютно и вкусно ми подейства с тази публикация, Зори! Дочух пращенето на дървата в печката, усети аромата на вкусна, домашна, българска гозба... Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Хм, зима ли иде, пости ли са, празници ли? Каквото и да е, Зори, твоето предложение е съвсем на място;)

    ОтговорИзтриване
  14. Много красива я описваш зимата, Зори, направо да се влюби човек в нея! ;)
    И гозбата ти е чудесна - подобна е и моята рецепта, с тая разлика, че у дома се готви в гърне и на котлона, а после ръсим с лют червен пипер и сърбаме, та чак ушите ни пукат :))) Миналата седмица го хапвахме.
    Прегръдки от мен и хубаво, празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, много добре звучи :) аз малко се притеснявам да слагам неметални съдове на котлона... ще трябва да се престраша :)

      Изтриване
  15. Ммм много подходящо ястие за Бъдни вечер, ще го опитаме :)
    Поздрави и хубав ден Зори :)

    ОтговорИзтриване
  16. Душата ти е пълна с красота, толкова красиво си го написала! А рецептата- обожавам този начин за приготвяне на боб! Беше удоволствие за мен!Целувам те и ти пожелавам прекрасен зимен ден*)

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесни думи! Направо не знам какво да кажа.. пишеш прекрасно и готвиш с душа!

    ОтговорИзтриване
  18. Зори,освен,че рецептата е толкова любима и на мен комбинация от боб с кисело зеленце,не мога да не отбележа,че страшно харесвам стила на интрото ти-с малко думи,без да разтягаш излишно локуми,стегнато,точно,успяваш да задържиш вниманието на читателя и да го въведеш в картината!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Зори, прекрасно е... Толкова да е уютно, вкусно и ароматно при теб! :)
    Благословен да е истинският труд - този, чиито плодове сега си сътворила в тази стопляща гозба. Ех, размечтах се...
    Пожелавам ти вълшебна и споделена вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонименноември 29, 2013

    Зори, обожавам тази рецепта, обожавам зимата, а твоето лично в случая докосва дълбоко и откровено казано ме връща в спомените от мокри ръце и крака след дълго пъзраляне с шейната и аромата на топла гозба, която ще събуди премръзналото, но щастливо дете. Благодаря!

    И честита зима :)

    ОтговорИзтриване
  21. Имам боб от баба и зеле, сложено от нас. Доматите са от мама и баба, консервирани вкъщи. Суха чушчица от село също имам. И мерак да си похапна вкусно не ми липсва :)
    Какво друго, освен да сготвя ми остава?
    Топла вечер от мен, Зори!
    Прекрасно ястие!

    ОтговорИзтриване
  22. Зори, непременно ще изпробвам рецептата ти тази зима. Много поетично си описала зимата. На мен не ми е любима, но през последните години все повече я оценявам. Прегръдки от мен и уютни предпразнични дни :)

    ОтговорИзтриване