неделя, 16 ноември 2014 г.

Ръжени бисквити с мед

Наименованието почти описва рецептата. Имат вкус на карамелени бисквити, правят се лесно, така че не им се чудете много :-)


Необходимите продукти са:

60 гр.царевично олио /1к.ч./
100 гр. чист пчелен мед
240 гр. ръжено брашно /16 с.л./
1/2 ч.л. сода за хляб
канела или подправка за коледни меденки

В подходящ съд на умерен огън смесете меда, олиото и канелата и бъркайте до като се смесят добре. След това добавете содата, бъркайте непрекъснато за 1-2 минути и свалете от котлона. Започнете да добавяте ръженото брашно лъжица по лъжица. Когато съберете тестото в хубава малка топка, покриите го и оставете да "почине" за около половин час. След това оформете бисквити по ваш вкус и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна. Наблюдавайте ги, защото се изпичат много бързо. Щом покафенеят леко от долната страна са готови. От тази доза се получават 30 бр.


Енергийна и хранителна стойност: 
за цялата доза:
1752 калории, 241.5 гр. въглехидрати, 38.8 гр. белтъчини, 64.8 гр. мазнини.
за една бисквита /от 30 бр./
58.4 калории, 8.5 гр.въглехидрати, 1.29 гр. белтъчини, 2.16 гр. мазнини

20 коментара:

  1. Чудни, представих си ги край чаша ароматен горещ чай. Прегръдка, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Превъзходни са, Зори! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Само трябва да го намеря това брашно ( знам къде, но в не е в шкафа;))
    Наистина звучи есенно и вкусно, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. чудесни са, Зори :) Тъкмо идва Коледа, ще изпробваме тези бисквитки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. определено са в тази вълна :)

      Изтриване
  5. И аз ще се възползвам някой път. :) Прекрасни са, Зори!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно предложение, Зори -
    ароматно, фино и подходящо за пости...хареса ми и енергийната им калкулация.
    Благодаря ти, поздрави за теб и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна компания за чаша чай или кафе. Прелестни са! Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  8. Тези бисквити могат да се изпекат и на по - ниска температура, без набухвател и пак ще станат вкусни.Преди години съм правила такива хлебчета, които съхранявах в храдилника, а при консумация претоплях.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще опитам и този вариант.
      Благодаря за посещението и полезния коментар. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Зори, точно с това брашно обичам меденките! Чудесни са! Твоите бисквити ми напомнят за точно този вкус!

    ОтговорИзтриване
  10. Suuuuper sa, Zori! Dnes gi napravih. Predi njamah razheno brashno i zarevichno olio. Naposledak probvam poveche tvoi rezepti otkolkoto na Jamie Oliver. Pregradki i hubava vecher

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :) прегръдки и от мен!

      Изтриване