събота, 22 ноември 2014 г.

Пащърнак


Пащърнакът прилича на светъл морков и е от едно семейство с целината, морковите и магданоза. В момента се намира по пазарите и това е една идея за лесно приготвяне.

Необходимите продукти:
пащърнак
копър
чесън
сол
ябълков оцет
зехтин


Почистете пащърнака, нарежете на шайби и изпечете във фурната на 150 градуса. Докато е още топъл подредете в плоска чиния, посолете и подправете с ябълков оцет и зехтин на вкус. Поръсете със ситно нарязан копър и чесън.

23 коментара:

  1. Не оставам без пащърнак никога, Зори. Сега, когато го има, дори замразявам цели корени, да имам до пролетта. У нас най-често на пюре и в супи. Но ще опитам задължително и тази идея - много ми допадна. :) Благодаря за рецептата!
    Прегръдка и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го харесвам, макар и да го ползвам едва от няколко години :)
      благодаря, Ирма :)

      Изтриване
  2. При нас няма пащърнак. Изобщо не се намира нито на пазара, нито в супермаркетите. За жалост.
    Когато пътувам и видя, си купувам. Страхотен е.
    Пекла съм в комбинация с картофи и моркови, но само така не съм, Зори. Ще опитам, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил :) трябва да ти организираме доставка!

      Изтриване
  3. Аз съм луда фенка на пащърнака :) Харесва ми предложението ти - няма много продукти, семпла, лека и полезна храна.
    Правя едни брускети с пащърнак и моите си облизват пръстите :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я да кажеш какво ги прави;, че ме заинтригува;)

      Изтриване
    2. Инче, благодаря :) сподели за брускетите :)

      Изтриване
  4. И аз го харесвам и сега се намира, но не навсякъде!
    Много вкусна идея, Зори!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз да си призная рядко ползвам, и от скоро. Обикновено в супа го слагам. Така звучи интересно.

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, аз досега съм го пекла само с други кореноплодни, правила съм супи и тук таме по малко ей така, ама това определено звучи много , много хубаво. Аз поне пащърнак намирам всеки път, когато поискам- и на пазара има , и в супермаркета. Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Пекла съм го други зеленчуци, но само пащърнак - не. Сега ще си направя :) тъкмо съм заредила количества тези дни. Благодаря, че сподели, Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. надявам се да ти хареса, Пеп :)

      Изтриване
  8. Неустоимо! Много го обичам и в печен вариант. Разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Твоето предложение ме очарова, Зори,
    определено ще се хареса у дома - благодаря за чудесната идея!
    Сърдечни поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. О, и тук се разнася вкусен аромат на пащърнак! Аз съм си правила и чипс от него! Чудна салата Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. видях чипса, Бети :) ще опитам задължително!

      Изтриване
  11. Пащърнакът е чудесен корен, но листата му за жалост предизвикват изгаряне на кожата.Настърган на едро ренде, посолен и поставен в бурканчета може да се запази няколко месеца.Отгоре се залива с мазнина.
    Твоята рецепта е много интересна, не съм го приготвяла никога с копър и чесън.Чуден вкус и аромат има този корен, когато е суров, а топлинно обработен губи част от аромата си.Но копъра и чесъна чудесно ще го допълнят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена. До сега съм замразявала във фризера настърган на едро ренде, но ще опитам и в бурканчета.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване