събота, 20 декември 2014 г.

Запечена зeмна ябълка с разни други неща :-)

Книгата "Петте четвъртини на портокала" беше първото място, от което разбрах за съществуването на йерусалимския артишок или зeмната ябълка, както е по-известен по нашите ширини. Мина доста време до като миналата година един чичо на пазара в Ниш стоеше зад купчина грудки, белеше ги, хапваше си от тях и междувременно и продаваше, та той ми обясни че са много полезни и ми даде да ги опитам. После започнах да попадам на рецепти с тях. 
Купих си естествено, най-вече я консумираме сурова, настъргана в салата. Но едно бурканче маринован артишок си търсеше компания за ароматно ястие и в крайна сметка се получи това.


Необходимите продукти:
1 сладък картоф - около 200 гр.
3 грудки зeмна ябълка - около 300 гр.
сока на половин лимон
1-2 скилидки чесън
сол
1 бурканче маринован артишок - теглото на артишока е 170 гр.
ароматно олио или зехтин, или мазнината на артишока

Ябълките обелете, нарежете на кубчета и залейте с лимоновия сок. Сладкия картоф също обелете и нарежете на кубчета. Скилидките чесън нарежете на ситно. Смесете всички продукти, добавете артишока, посолете на вкус и залейте с мазнината. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор.

26 коментара:

  1. Чудесна и вкусна идея, Зори!
    Ще трябва да опитам на всяка цена!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани :) ще се радвам :)
      Целувки!

      Изтриване
  2. И туршията и запеканката са страхотни и изкушаващо апетитни, Зори -
    чудесни като идея и представяне...Много ми допадат!
    Сърдечни поздрави и хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Зори. Обожавам такива зеленчуци. Земната ябълка учудващо за мен много ми допадна печена, при мен обаче комбинацията беше само с артишок. Ах, чудесно е съдържанието на тавичката ти... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Кате :) поздрави и за теб!

      Изтриване
  4. Зори, у дома много си хапваме тези грудки, главно на салата, слагам и на супа понякога имам винаги в хладилника. По света е известна като топинамбур, но мисля че името й у нас е земна ябълка.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. земна е, разбира се :) явно много ми се иска да е зима, че ми се привижда на всякъде :)

      Изтриване
  5. Аз пък колкото и да обичам кореноплоди, никога не съм вкусвала земна ябълка. Какъв вкус има, Зори? Тези дни на няколко места ми се пречка пред погледа, та да взема да я опитам,а? :)
    Впрочем ястието ти изглежда обещаващо вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вкусът е приятен, леко сладни и хрупка :)
      Благодаря, Ирма :)

      Изтриване
  6. Ааа ... гулия, ... по нашият край в Бургаско така и казват на тази грудка Зори. От години не съм кусвала, може би от както бях дете. Баба ми ги имаше в градината и всяка есен като почиствахме бурените ги вадехме както картофите от земята :) После си ги хапвахме сурови а баба слагаше от тях в туршията ... печени не съм яла :(
    Какви спомени ме връхлетяха ...
    Поздрав с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Незаслужено ги пренебрегвам, а бабите продават на пазара.
    Ще се възползвам от напомнянето и идеята ти .

    Хубави празници, Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубави празници и на теб, Диди!

      Изтриване
  8. Много пренебрегван кореноплод, изключително вкусен и полезен. Чудна рецепта, Зори! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм опитвала до псега земна ябълка. Но определено ме зариби с тази рецепта:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, опитвала съм я само сурова земната ябълка.

    ОтговорИзтриване
  11. И аз не съм яла гулия от детството си, а помня колко е вкусно...
    Светли празници, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Зори,
    ястието е чудесно, не съм приготвяла този кореноплод в съчетание със сладки картофи и артишок.Земната ябълка е известна още като топинамбур, гулия, ерусалимски артишок, ерълма.За нея не всеки знае, че тя изчиства натрупаните тежки метали от организма и е много полезна за всички диабетици - намалява кръвната захар.Става много вкусна печена, варена на пара, в салати - комбинация от моркови и ябълка и в прекрасни туршии.Полезна е много за бъбреците.
    Поздрави, весели предстоящи празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :)
      Хубави и на теб!

      Изтриване
  13. mnogo hubavo i polezno izglezhda, Zori. Veseli praznizi! MNogo zdrave, shtastie i bezbroi vkusni rezepti prez 2015. Pregradki
    Maria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :) прекрасна 2015-та ти пожелавам :)

      Изтриване