Книгата "Петте четвъртини на портокала" беше първото място, от което разбрах за съществуването на йерусалимския артишок или зeмната ябълка, както е по-известен по нашите ширини. Мина доста време до като миналата година един чичо на пазара в Ниш стоеше зад купчина грудки, белеше ги, хапваше си от тях и междувременно и продаваше, та той ми обясни че са много полезни и ми даде да ги опитам. После започнах да попадам на рецепти с тях.
Купих си естествено, най-вече я консумираме сурова, настъргана в салата. Но едно бурканче маринован артишок си търсеше компания за ароматно ястие и в крайна сметка се получи това.
Необходимите продукти:
1 сладък картоф - около 200 гр.
3 грудки зeмна ябълка - около 300 гр.
сока на половин лимон
1-2 скилидки чесън
сол
1 бурканче маринован артишок - теглото на артишока е 170 гр.
ароматно олио или зехтин, или мазнината на артишока
Ябълките обелете, нарежете на кубчета и залейте с лимоновия сок. Сладкия картоф също обелете и нарежете на кубчета. Скилидките чесън нарежете на ситно. Смесете всички продукти, добавете артишока, посолете на вкус и залейте с мазнината. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор.
Чудесна и вкусна идея, Зори!
ОтговорИзтриванеЩе трябва да опитам на всяка цена!
Прегръдки и хубави почивни дни!
Дани :) ще се радвам :)
ИзтриванеЦелувки!
И туршията и запеканката са страхотни и изкушаващо апетитни, Зори -
ОтговорИзтриванечудесни като идея и представяне...Много ми допадат!
Сърдечни поздрави и хубави предпразнични дни!
Благодаря, Дианка :) целувки!
ИзтриванеЧудесно предложение, Зори. Обожавам такива зеленчуци. Земната ябълка учудващо за мен много ми допадна печена, при мен обаче комбинацията беше само с артишок. Ах, чудесно е съдържанието на тавичката ти... Поздрави!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Кате :) поздрави и за теб!
ИзтриванеЗори, у дома много си хапваме тези грудки, главно на салата, слагам и на супа понякога имам винаги в хладилника. По света е известна като топинамбур, но мисля че името й у нас е земна ябълка.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
земна е, разбира се :) явно много ми се иска да е зима, че ми се привижда на всякъде :)
ИзтриванеАз пък колкото и да обичам кореноплоди, никога не съм вкусвала земна ябълка. Какъв вкус има, Зори? Тези дни на няколко места ми се пречка пред погледа, та да взема да я опитам,а? :)
ОтговорИзтриванеВпрочем ястието ти изглежда обещаващо вкусно! :)
вкусът е приятен, леко сладни и хрупка :)
ИзтриванеБлагодаря, Ирма :)
Ааа ... гулия, ... по нашият край в Бургаско така и казват на тази грудка Зори. От години не съм кусвала, може би от както бях дете. Баба ми ги имаше в градината и всяка есен като почиствахме бурените ги вадехме както картофите от земята :) После си ги хапвахме сурови а баба слагаше от тях в туршията ... печени не съм яла :(
ОтговорИзтриванеКакви спомени ме връхлетяха ...
Поздрав с усмивка :)
:) знаят бабите, знаят
ИзтриванеНезаслужено ги пренебрегвам, а бабите продават на пазара.
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от напомнянето и идеята ти .
Хубави празници, Зори!
Хубави празници и на теб, Диди!
ИзтриванеМного пренебрегван кореноплод, изключително вкусен и полезен. Чудна рецепта, Зори! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :)
ИзтриванеНе съм опитвала до псега земна ябълка. Но определено ме зариби с тази рецепта:)))
ОтговорИзтриванеКраси :)
ИзтриванеЗори, опитвала съм я само сурова земната ябълка.
ОтговорИзтриване:) и така е вкусна
ИзтриванеИ аз не съм яла гулия от детството си, а помня колко е вкусно...
ОтговорИзтриванеСветли празници, Зори! :)
Благодаря :) и на теб, Гери!
ИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванеястието е чудесно, не съм приготвяла този кореноплод в съчетание със сладки картофи и артишок.Земната ябълка е известна още като топинамбур, гулия, ерусалимски артишок, ерълма.За нея не всеки знае, че тя изчиства натрупаните тежки метали от организма и е много полезна за всички диабетици - намалява кръвната захар.Става много вкусна печена, варена на пара, в салати - комбинация от моркови и ябълка и в прекрасни туршии.Полезна е много за бъбреците.
Поздрави, весели предстоящи празнични дни !
Благодаря, Ели :)
ИзтриванеХубави и на теб!
mnogo hubavo i polezno izglezhda, Zori. Veseli praznizi! MNogo zdrave, shtastie i bezbroi vkusni rezepti prez 2015. Pregradki
ОтговорИзтриванеMaria
Благодаря, Мария :) прекрасна 2015-та ти пожелавам :)
Изтриване