неделя, 20 декември 2009 г.

Яхния „Френски рай” на Цаньо Сърнев



Вестник „Капитал” е от любимите ми вестници. Преди години изглеждаше по-различно, а на страниците му пишеше и покойният вече Цаньо Сърнев. Невероятен стил, страхотен кулинар. Тогава изрязвах рецептите, въпреки че не можех да изпържа и яйце. И така един ден, разглеждайки попаднах на тази.

Ще се влюбите в тази яхния. Съчетанието на вкусове и аромати е уникално. По-вкусна е на следващия ден, но рядко остава до следващия ден.



Необходимите продукти са:
250 гр.леща
2 чаши червено вино
2 глави кромид лук
2 моркова
3-4 картофа
300 гр. пушени гърди
1 л. вода
1 дафинов лист
2 пръчици карамфил
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
черен пипер



Накисвате лещата във виното за една нощ. Заливате с водата и слагате да заври, добавяте моркова наразян на ситно и картофите нарязани на четвъртинки. Намалете огъня на умерен. В тефлонов тиган запържвате гърдите заедно с лука. Прибавете към лещата, добавете и захарта, солта, дафиновия лист и карамфила. Варете до готовност на зеленчуците. На края подправете с черен пипер.

14 коментара:

  1. Преди години четях "Капитал",но от доста време не го чета от ..суеверие.Няма как да го обясня,но това няма значение.По-важното е ,че представяш прекрасна рецепта ,на още по-прекрасния Цаньо Сърнев/лека му пръст/Рецептата звучи много "френски"може би заради червеното вино,а този карамфил я прави много екзотична.На всяка цена ще я опитам.Тъкмо си мислих какво да сготвя до Коледа.Успешни дни до Коледа:))))Прекрасни снимки:))))

    ОтговорИзтриване
  2. Зорница,
    обичам да чета твоите съпътстващи рецептата пояснения.
    Хареса ми,
    снимките и аранжировката - също.
    Топли, приятни и вълнуващи предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница, страхотна рецепта, предсатвена увлекателно. Много обичам леща, и непременно ще напрява тази рецепта. Определено звучи различно от всичко, което съм готвила до сега с нея.
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, и мен ме заинтригува рецептата, имайки впредвид , че съм любител на лещата ! Ще пробвам и аз :)Изглежда вкуснооо....
    Поздрави и усмивки :)))

    ОтговорИзтриване
  5. This really sounds delicious. Just perfect for cold and snowy weather.:)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, благодаря :) малко късничко сколасах да отговоря на коментарите :) рецептата наистина е добра и тооолкова ароматна :)

    Диани, много си мила, както винаги :) благодаря ти!

    Даниела, различна е, да :) вкусна, много вкусна леща. Бива си ги французите :)

    Ваня, опитай, няма да съжаляваш. Страхотен блог имаш :) между другото - поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Jasenka, Andrea, thanks :) I wish you a Merry Christmas :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа Мими!Топлина в дома ти,здраве и късмет за цялото ти семейство!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Рождество Христово!
    Мир, любов и светлина!

    Сърдечен поздрав, Милена

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Коледа , Зори и весели празници !!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Нанита, Миленка, Ваня, благодаря! Желая ви много здраве, щастие и късмет през новата година!

    ОтговорИзтриване