Преди по-малко от три седмици правих Шокалдовата тарта без блат на Йоли за рождения ден на любимия ми мъж. Невероятен сладкиш с мека кремообразна текстура, буквално се топи на езика. Още тогава ми дойде идеята да добавя цели лешници към сместа и да я ползвам като пълнеж за торта. За тортата за моя рожден ден. С наближаването му се разколебавах, мислех да правя Сахер или Филахска шоколадова торта, но идеята ми не си отиваше. Принципно не ме бива много в майсторенето на торти, а в украсите – никак. За това пък съм голям ценител : D
Времето напредваше и аз вече много изоставах в подготвянето на този важен за всеки рожден ден елемент. Все пак останах с първоначалната си идея и не съжалявам.
Изпекох два блата, за всеки от тях използвах следните продукти:
2 жълтъка
2 белтъка
20 гр. брашно
20 гр.натурално нишесте
20 гр. какао
40 гр.пудра захар
1/3 ч.л. бакпулвер
Белтъците се разбиват на сняг с половината захар, жълтъците до побеляване с другата половина. Към жълтъчната смес прибавяме пресятото брашно с бакпулвера, нишестето и какаото. След това лъжица по лъжица, разбърквайки внимателно добавяме и белтъците. Печем във форма, застлана с пекараска хартия, в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност – проверяваме с клечка, трябва да излезе суха.
За пълнежа ще ви трябват:
170 гр.шоколад
80 гр.масло
4 яйца
100 гр.захар
30 гр.брашно
2 ванилии
100 гр.изпечени и обелени лешници /несолени/
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, оставяме да се охладят. Яйцата разбиваме със захарта и ванилията до утрояване на обема и пълното разтваряне на захарта. Внимателно при непрекъснато бъркане на малки части добявяме шоколадовата смес, накрая слагаме брашното и лешниците. Печем във форма с пекарска хартия, намазана с масло, на предварително загрята фурна на 160 градуса 15 минути. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади. Поставяме я внимателно върху единия блат и захлупваме с другия. Оставяме напълно да изстине. През това време можем да приготвим шоколадовата глазура, за нея ще ни трябват:
200 гр. шоколад
150 гр. млечна сметана
50 гр. масло
Разтопяваме ги на водна баня. Бъркаме до пълното хомогенизиране на сместа. Заливаме тортата като накланяме на всички страни, за да се разнесе глазурата. На мен не ми се получи много добре и използвах нож, което наруши идеалната гладкост, но не попречи на вкуса ; ) Украсяваме по желание след като се охлади.
Използваният от мен шоколад е със 60 % съдържание на какао.
Днешният ден е към края си. Днес ставам на 32 години. Почерпете се виртуално за мое здраве, приятели.
Не е вярно ,че не те бива в украсата.Човек трябва да харесва всичко,което създава с ръцете си.Прекрасна е и поводът е прекрасен:)Аз вече те поздравих ,но покрай тортата отново имам повод да ти кажа освен всичко друго;Вярвай в себе си:)))Целувки:))
ОтговорИзтриванеЗори, тортата е вълшебна! Особено подходяща е за заклета шокохоличка като мен :-)
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден! Бъди здрава и се радвай на всичко прекрасно в този живот с любимите хора около теб!
Надявам се, че денят ти е бил прекрасен!
Сърдечен поздрав, Милена
Ей, мило момиче, честит ден рожден ! Да ти се случват само най-прекрасни неща в живота, да си здрава и обичана ! Радвай се на живота и греби с пълни шепи от него ! Боже, толкова си млада - запази този дух и настроение завинаги !
ОтговорИзтриванеВесел празник и наздраве - на тази прекрасна торта ще й прилича чаша шампанско.....
Пепеляшка
Happy birthday dear! I wish you all the best! Cake looks delicious! :)
ОтговорИзтриванеP.S.
My sister is having birthday today, she is turning 25. :)
С малко закъснение, но от сърце...
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден ден, Зори !!!
Навремето , когато станах на 25 , ми се струваше , че съм остаряла.... Сега , когато вече съм доста по-голяма, всички тридесетгодишни ми се струват , че са твърде млади и ми се иска да се върна на 25, а и на 32 , не бих отказала...:)))
Така, че и аз искам да ти кажа, да се радваш на младостта и хубавите години ! Да изживееш шеметно тази хубава възраст ! Да си щастлива със това, което имаш и да преследваш целите си , именно докато си млада!!! Тогава всичко е пред теб и е по-лесно постижимо !
Другото ми пожелание е да си здрава. Тогава наистина светът може да е в краката ти !
Тортата ти е страхотна на вид и с много хубав разрез !
Целувки :)))
Изглежда вкусна. За съжаление май съм пропуснал рожденият ти ден, а дори не мога да се ориентирам кога е:(.
ОтговорИзтриванеЕдно закъсняло пожелание от мен:
Бъди здрава и гледай напред!
Малко на патерица, но пък от сърце ти желая много здраве, любов и щастие! А тортата е семпла, но красива! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванепак на патерица, но с най-сърдечни пожелания за много здраве, късмет и любов, Зори!
ОтговорИзтриванеВесела Нова година!
Пепа :)
Дани, благодаря ти още веднъж. Фантазията ми реди други украси, но нямам достатъчно опит, а времето все не стига :) Но пък вкусът й е хубав... ммммм... шоколадов :)
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря :) Комплимент от теб за торта е като награда Оскар :) Денят ми наистина беше прекрасен, заобиколена с най-милите ми хора :)
Пепеляшка, благодаря ти за темпераментните пожелания! Наздраве и от мен, този месец е пълен с поводи за наздравици и пожелания!
Andrea, thank you :) Happy birthday to your sister :) I wish you both all the best
ОтговорИзтриванеВаня, благодаря ти. Всичко зависи от гледната точка, нали :) Като дете двадесетгодишните ми се струваха много големи, сега не знам на колко години трябва да стана, за да започна да се възприемам на сериозно :) А и май не е нужно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Влади :) Денят беше вчера - 27.12.
Мерси, Мими! И аз те прегъщам :)
Пепи, благодаря :) Честит и на теб рожден ден /със закъснение/ - да си жива и здрава и все такава неуморна кулинарна фурия :)
Great recipes.Happy Birthday!!!
ОтговорИзтриванеСъс закъснение, но от все сърце:
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден, Зори!
Сърдечно те поздравявам и ти желая:
бъди здрава, обичана, усмихната!
Нека добрият късмет, любовта и успехът винаги те съпътстват!
А тортата е чудесна! Толкова апетитен разрез.. не се подценявай! - украсата е семпла, но нежна, пълна с натроение, приканваща с чар и шоколадов вкус..
Прегръщам те, Зори! Бъди щастлива!
Thanks, Vera :) Best regards :)
ОтговорИзтриванеДими, благодаря ти! За хубавите пожелания - дано! И ти бъди здрава и щастлива, обградена от обичта на любимите ти хора! Благодаря и за това, че ме окуражаваш :) В случай, че реша да се гмурна в тортоправенето, зная към кого да се обърна за съвет :)
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка от мен! И прекрасна 2010 година ти желая :)
Happy B-day dear, cake looks absolutely perfect!!!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожедн Ден! Да си жива и здрава, усмихната и щастрива!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна, шоколадова и стилна!
Прекрасни празници!
Зорница,
ОтговорИзтриванесъс закъснение,
но от сърце: и с топла прегръдка:
Бъди здрава, успяваща и усмихната!
Много любов и щастие
да радват дните ти!
Прекрасна торта!
Весели празници,
Диана
Thanks, Jasenka :) A big hug for you :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! :) Хубави празници и на теб!
ОтговорИзтриванеДианка, благодаря :) Много си мила, както винаги! Хубави празници желая и на теб :) Прегръдки!
Честита Нова година, Зори!
ОтговорИзтриванеМного здраве, много късмет и много обич през Новата година!
Честита да е новата 2010 година! Нека всички твои мечти да се сбъднат. Много здраве и късмет през цялата година!
ОтговорИзтриванеПепи, Мими, за много години! Нека здравето и късметът да ви съпътстват през цялата година!
ОтговорИзтриванеЕдни малко позакъснели най-добри пожелания за миналогошният ти рожден ден от мен и една весела и успешна Нова Година! :))
ОтговорИзтриванеБъди много щастлива Зори!
This cake looks so delicious!
ОтговорИзтриванеI have to try whole hazelnuts next time I make a chocolate cake, my husband loves them. I like the original way you decorated the cake, with the little hearts just hanging on to the edge!
Happy New Year! :-)
Благодаря, Драго! Добрите пожелания никога не са закъснели!
ОтговорИзтриванеПоздрав!
Merisi, thanks! I appreciate your opinion, your blog is irresistible! Happy New Year to you and your family
ОтговорИзтриванеHappy birthday :)))
ОтговорИзтриванеYour cake look very delicious. I love the ingredients you have used.
Thanks, Ljilja :) best regards!
ОтговорИзтриване