събота, 21 август 2010 г.

Задушен зелен фасул с телешко


Това е вариант на популярното ястие „Телешко със зелен фасул”, който преди време случайно сготвихме у дома, хареса ни и сега решх да го покажа и в блогчето.
Необходимите продукти:

За телешкото месо
400-500 гр. телешко месо /за предпочитане е филе, но хубав шол също ще свърши работа/
царевично олио
125 мл.вода
125 мл.бяло сухо вино
1 с.л. сос Уорчестър

За зеления фасул:
1 средно голям морков
1 малка глава кромид лук
500 гр. зелен фасул
2 с.л. доматено пюре
½ ч.л.горчица
½ ч.л. мед
сол
смлян черен, зелен и бял пипер
царевично олио



Почистете месото от жилките и нарежете на парчета. Големината на парчетата е по избор, но зависи и от вида на месото и възрастта на животното. Размерът е обратно пропорционален на възрастта... иначе в тази жега и без някои удобства като климатик рискувате да получите две в едно – кухня със сауна. За допълнително улеснение аз ползвам и тенджера под налягане.
Сгорещете олиото, количеството е колкото да покрие дъното на съда, който ще ползвате, сложете в него мръвчиците и пържете колко да запечатате месото от всички страни. Добавете соса Уорчестър, виното и водата. Тенджерата под налягане се затваря и се вари 30 минути. След като отворите, извадете месото в съд с капак, а соса запазете. Идва ред на зеления фасул.



Лука и моркова нарежете на много ситно, ако е възможно накълцайте, срежете с чопър или смелете с блендер. Олиото отново е само да покрие дъното на тигана. След като се сгорещи, добавете лука и моркова, оставете за една-две минути. След това прибавете зеления фасул, нарязан на парчета с дължина 2-3 см., разбъркайте добре и излейте и соса от телешкото месо. Намалете огъня на умерен и оставете съда непокрит. Разбърквайте от време на време. Когато половината течност се изпари, прибавете и доматеното пюре, меда и горчицата. Отново разбъркайте добре. Наблюдавайте нивото на течността, когато достигне 1/3 от първоначалното количество, прибавете месото, разбъркайте, захлупете съда и намалете степента на котлона на минимална. Оставете на огъня до пълна готовност. 


18 коментара:

  1. Зори,
    изкуши ме :)
    Знаеш, че обичам телешко, а на зеления боб си поставила страхотни допълнения :)
    Вкусно и прекрасно поднесено!

    Прегръдки и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. И телешкото и бобчето изглеждат много апетитно, Зори! Аз като видна доня Доматка :))) с удволствие бих унищожила доста по-пълна чиния от зеленчуковата част :)))

    Поздрави: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. И аз бих си хапнала от това, да не говорим, че у дома май само аз си падам по зеления фасул :( То затова и не го правя само за мен. Но пък обичам да ходя на гости :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, :) сродни души сме с теб, знам аз :)

    Инче :D за теб пълна чиния :)

    ДИве, ще те гощавам с гъбена супа и зелен фасул :) само ми ела на гости :)

    Лека нощ, момичета, и хубав утрешен ден ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. А да намериш крехко телешко си е жив късмет :)
    Много апетитно изглежда, Зори! Аз обикновено го готвя наведнъж със зелен боб, но твоя начин ме заинтригува и ще направя така.

    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Още не съм закусила, а телешко със зелен боб ми се прияде! Обичам гол и благодаря за прекрасните рецепта и поднасяне, Зори! :)
    Прегръдки и целувки :)

    ОтговорИзтриване
  7. За телешкото съм съгласна, Пепи :( рядкост е в нашата родина... Иначе веднъж случайно го сготвих така и ни хареса повече.

    Еви :) ти нали живееш в Чехия, спомням се, че миналата година в Прага, в хотела ни за закуска имаше и някакво бобено ястие :) така че няма нищо лошо, човек да си хапне бобец сутринта :)

    ДИве ;)

    Хубав неделен следобед, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  8. Зори,
    изглежда много добре. Все още не съм се научила да го правя добре, тъй като в нашата кухня е рядкост, ама толкова тънко и апетитно, бих могла да се справя.
    Поздрави и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, има много начини за приготвяне на телешко месо. Аз не го обичам алангле и за това правя ястия, които предполагат пълната му топлинна обработка. Няма как да сбъркаш като го почистиш от жилки и нарежеш на тънко и напречно на мускулните влакна. Дори и от възрастно говедо да е с повечко задушаване пак става много вкусно :)
    Усмихнат следобед ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  10. Mmmm wonderful combination, I love green beans. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Zdraveite banda!!! Ne se poznavame, az sum Kalin i namerih receptata v Google. Vsichki govorite che izglejda dobre no nikoi ne kazva dali e vkusno. Ne se sumnqvam v umeniqta na gotvachkata no gorchica s med s Worcestershire Sos s vino oshte ne bqh opitval.
    V momenta go gotvq ama tochno kakto e pisano taka che sled okolo 40min shte moga da napisha komentar dali e vkusno.

    Edinstveno na receptata i lipsva opisanie na podpravkite, zashtoto vse pak i te sa dosta vajni.
    Az experimentiram no sum zalojil na klasikata: 2-3 skilidki chesun, malko chybrichka, cheren piper, malko mashterka, i sum nakulcal edin magdanoz za nakraq.

    sled 40min ochakivaite vklyuchvane, sega kukri.

    ОтговорИзтриване
  12. Ще чакам да прочета отзивите :) Подправки няма - горчица, мед, уорчестър и вино са достатъчни, поне според мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Taka, mandjata beshe zavurshena v 2 sytrinta (poneje az pochnah kum 23 chasa, az sum v USA ne se burkaite ot vremevata marka).
    Shte kaja edno MMMMMMMMMMM stana BIJU!!! Gorchicata/meda/worchester-a pridadoha mnogo hubav aromat. Ama ne slagaite mnoogo. Az prosto napravih nqkolko reski/pruski. Neznam dali e ot vinoto ili ot mesoto ili ot Worcester sos-a obache mesceto stana mnogo hubavo. I razlichno ot dryg put ne e tolkova suho.
    Az napravih nqkolko modifikacii. POneje veche bqh kupil edno meso koeto beshe golqmo parche i ne beshe prigodeno za pravene na kareta, az prosto napravih kubcheta (kato tradicionen kebap). Sushto moqt zelen bob tuk ne e plosuk ami ot tozi kruglite shushulki. Abe vsichko stana BIJU!!!
    Mnogo e vkusno!!!!
    + vurvi idealno sus edna tendjerka Jasmine Oriz

    ОтговорИзтриване
  14. Винаги има разлика в продуктите и за това крайният резултат е различен, а пък моя боб е от градината на баба ми :)
    Благодаря за доверието и се радвам, че има доволни :)

    ОтговорИзтриване
  15. Току що сготвих по твоята рецепта и стана великолепно!
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  16. Току що сготвих по твоята рецепта и стана великолепно!
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване