сряда, 28 юли 2010 г.

Пълнени тиквички II


Тиквичките са едни от „най-експлоатираните” зеленчуци, подложени са на пържене, печене, задушаване, пълнене. Използват се като гарнитури, основни ястия, за сладкиши или просто като акцент или украса в някое блюдо. Естествено най-вкусни са през лятото. Тази вечер от мен един по-лек вариант за пълнени тиквички, без месо, без ориз.

Необходимите продукти:

4 малки тиквички
1 скилидка чесън
15-16 чери доматчета
2 с.л. зехтин
твърдо сирене – пармезан, кефалотири или друго подобно
копър
сол
бял пипер


 Изберете малки тиквички. Почистете ги добре, без да ги белите. С помощта на малък нож, направете правоъгълен разрез по цялата им дължина и с лъжичка извадете сърцевината. Нарежете я на ситно и запечете в тиган без мазнина заедно с намачканата скилидка чесън и копъра за 5-6 минути, подправете с бял пипер и малко сол. Разпределете в издълбаните тиквички, отгоре сложете разполовените чери доматчета с разреза на горе и покрийте с настъргано сирене. Останалите доматчета сложете отстрани на тиквичките. Запечете във фурната на 180 градуса до зачервяване. След като ги извадите полейте със зехтина.


неделя, 25 юли 2010 г.

Сладкиш с извара и плодове


Подобен на този сладкиш на Дианка, лек и приятен за лятото. На мен ми допада повече студен, но може да се хапва и леко топъл. Всички плодове са подходящи. Използваните тук са череши и ябълки, под формата на пюре. Изварата е домашна, направена лично от мен.



Необходимите продукти са:


1 ч.ч. извара
1 ч.ч. ябълково пюре
2 белтъка
200 мл. течна млечна сметана
1 с.л. пудра захар
1 ч.л. ром
500 гр. череши
малко масло за намазване на формата
1 с.л. грис




Смесете изварата, ябълковото пюре, сметаната и рома и пасирайте до гладкост. Белтъците разбийте на сняг с пудрата захар и на малки части и внимателно прибавете към млечно-ябълковата смес. Черешите почистете от костилките и разпределете на дъното на формата, в която ще печете и която сте намазали с масло и поръсили с грис. Отгоре разпрелете сместа от белтъците, пюрето, изварата и сметаната. Печете на 180 градуса до леко порозовяване. За хапване е най-лесно с лъжичка, директно от тавичката. Може да се приготви и в индивидуални форми. Вариант е и черешите да се сложат върху белтъчномлечната смес.

неделя, 18 юли 2010 г.

Бисквити с лешници и шоколад


В разгара на лятото се оказах у дома с ангина. Неприятно, даже много. Но не се давам. От всяка случка в живота си човек може да извлече полезна поука. А болестите идват, когато забравим за тялото си, да го щадим и обичаме. Много е важно да пазим здравето си и душевното си равновесие. Стресът и преумората са най-големите ни врагове. Не бива да забравяме дребните радости.
Наслада и удоволствие с чаша мляко или кафе носят и тези лесни бисквитки.
 

Необходимите продукти са:

3 малки яйца
1 ½ к.ч. тръстикова захар – тъмна демерара
2 к.ч. царевично олио
100 гр. тъмен шоколад /мин.50% какао/
½ ч.л. сода бикарбонат
1 к.ч. едро смлени лешници
брашно колкото поеме за меко тесто – типово около 2 ч.ч. чаши от 240 мл.


Яйцата, захарта, олиото се разбиват до разтваряне на захарта. Добавете настърганият на едро ренде шоколад, лешниците и содата. Разбъркайте добре. Добавете и брашното на малки части и при постоянно разбъркване. Всяка доза брашно трябва да бъде добре усвоена. Оставете да почине за 20 минути. С ръка оформяме топчета от тестото с големината на орех и приплескваме леко. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

сряда, 14 юли 2010 г.

Лесна гъбена супа


Рецептата за тази супа научих миналата седмица от Дими. Дими е съсобственичка на салон за красота „Аура” и много любим за мен човек. Сродните души се надушват от далече. За салона ще разказажа някой друг път. Сега за супичката.

Днес любимият отново пазарил гъби – от гигантските печурки, манатарки и пачи крак. Количествата – доволни ;-) С част от тях направих ароматната и наистина много лесна гъбена супа.

Необходимите продукти са:

1 бр. голяма печурка /десетина с нормален размер/
3 бр. манатарки
10 бр. пачи крак
1 глава кромид лук – средно голяма
1 малка глава чесън /ако го обичате може и повече/
малко олио – да покрие дъното на тенджерката, в която ще готвите
малко масълце – за аромат
250 мл. костен бульон /можете да ползвате какъвто обичате, а може и само вода/
750 мл.вода
бял пипер
сол



Нарежете кромида на много ситно, а чесъна пресовайте. Сложете ги в нагрятото олио с масълцето и бъркайте докато пуснат аромата си. След това прибавете нарязаните гъби. Оставете на огъня, който сте намалили на умерен, за 5-6 минути. След това долейте бульона и водата, оставете да кипне и варете до готовност. След като махнете от котлона, подправете със сол и бял пипер.

неделя, 11 юли 2010 г.

Пълнени гъби



 
За гъбите можем да изберем всякакви плънки – сирена, сирена комбинирани с някакво месце или колбас, спанак. Пълнила съм гъби и само със смес от пресен зелен лук и магданоз. В случая това, което ме накара да пиша, са самите гъби. Диворастящи печурки. С вкус, който няма много общо с този на култивираните. Не на последно място огромни. Едва побрахме двете гъби в тавичката.




Тези печурки напълни половинката. Първо пръсна малко синьо сирене, върху него сложи смес от малко ориз със зеленчуци /останал ни от предишния ден/, накъсано на малки парченца прошуто, ситно нарязани черни маслини, люта чушка и магданоз, няколко капки лимон. От горе покри с настърган кашкавал. Запекохме в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване на кашкавала.

събота, 3 юли 2010 г.

Белтъчно руло с шоколадов пълнеж


За повечето десерти, които приготвям, изполвам небели брашна, мед, меласа и ограничени количества тръстикова или фруктова захар. Този е различен. Използваното брашно е фино бяло, захарта също е бяла. Но пък няма жълтъци, а шоколадът е черен. Много отдавна съм набелязала тази рецепта на Йоана, но все не успявах да я изпълня. А десертът обещава да е фин и приятен. Е, аз както в повечето случаи останах вярна на себе си и не спазих докрай рецептата. Освен това имах 6 замразени белтъка. Тук е мястото да изразя възхищението си от белтъчния блат. Невероятен. Мекичък, въздушен и с толкова лек вкус. Докато се печеше го поглеждах с недоверие и си мислех, че ще се счупи като голяма целувка, въпреки че изчетох десетки публикации за прочутия „angel food cake”.



И така необходимите продукти за тестото са:
6 белтъка
170 гр.захар
75 гр.брашно
3 с.л. лимонов сок
кората на един лимон
малко какао за поръсване

Разбийте белтъците на сняг като постепенно добавяте захарта. След това прибавете и останалите продукти и хомегенизирайте добре. Разпределете равномерно в правоъгълна тавичка, предварително застлана с хартия за печене, която сте намазали леко с олио. Печете 15 минути в загрята на 190 градуса фурна. Извадете от фурната и с помощта на друг лист пекарска хартия, завийте на руло. Оставете да изстине.



Докато чакате можете да приготвите крема. За него ще ви трябват:

300 гр. натурален шоколад /мин.50% какао/
200 мл. течна млечна сметана
малко масло

Натрошете шоколада на малки парчета и разтопете заедно със сметаната и маслото на водна баня при непрекъснато бъркане. Охладете. Намажете белтъчния блат и отново завийте на руло. Поръсете с малко какао.