Тиквичките са едни от „най-експлоатираните” зеленчуци, подложени са на пържене, печене, задушаване, пълнене. Използват се като гарнитури, основни ястия, за сладкиши или просто като акцент или украса в някое блюдо. Естествено най-вкусни са през лятото. Тази вечер от мен един по-лек вариант за пълнени тиквички, без месо, без ориз.
Необходимите продукти:
4 малки тиквички
1 скилидка чесън
15-16 чери доматчета
2 с.л. зехтин
твърдо сирене – пармезан, кефалотири или друго подобно
копър
сол
бял пипер
Изберете малки тиквички. Почистете ги добре, без да ги белите. С помощта на малък нож, направете правоъгълен разрез по цялата им дължина и с лъжичка извадете сърцевината. Нарежете я на ситно и запечете в тиган без мазнина заедно с намачканата скилидка чесън и копъра за 5-6 минути, подправете с бял пипер и малко сол. Разпределете в издълбаните тиквички, отгоре сложете разполовените чери доматчета с разреза на горе и покрийте с настъргано сирене. Останалите доматчета сложете отстрани на тиквичките. Запечете във фурната на 180 градуса до зачервяване. След като ги извадите полейте със зехтина.
Зори, много хубаво предложение :)
ОтговорИзтриванеИ снимката е страхотна!
Да ви е сладко!
Благодаря, Дани :) Мда... след като попреглъщах из чуждите трапези :) и аз да хапна :)
ОтговорИзтриванеМного ми допадна тази рецепта. Вкусно, леко ястие, пък и много красиво изглежда...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Зори!
Зори,
ОтговорИзтриванеобичам тиквички, а твоето предложение е точно по мой вкус - като съставки, аромати и визия. Изглежда страхотно и снимките ми харесват много.
Поздрав, прегръдка и хубаво утре, Диана
Лети, благодаря :) Хубаво утре от мен :)
ОтговорИзтриванеДианка, високо ценя мнението ти :) Благодаря ти :)
Усмихнат утрешен ден ти желая :)
Присъединявам се към харесващите тази рецепти. Интересен пълнеж, никога не съм пълнила тиквички със сирена.
ОтговорИзтриванеХубав ден, Зори!
Чудна рецепта!И лесна,И лека ,здравословна...
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден,Зори! :))
Зори,
ОтговорИзтриванеи аз обичам тиквички под всякаква форма- пържени, печени, дори на пица ги слагам, на огретени или каквото се сетиш. Твоите са неустоими, прекрасни са.
И както съм гладна ще загризя бюрото пред мен :)
Ароматни и вкусни са станали тиквичките, ще ги опитам задължително, а дотогава, взимам две от твоите, изглеждат фантастично, Зори! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Looks simply delicious!
ОтговорИзтриванеI love the fact that you found small zucchini. All I ever see here is big ones.
Ами, Пепи според мен тиквички може да се пълнят с почти всичко ;) Но сирената са си друго нещо :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Краси :)
Ох, Дани и аз правя така - по обедно време на работа проверявам кой какво е качил... хм... после... олеле :)
Еви :) заповядай :) за теб специално ще напълня :)
Хубав край на седмицата от мен, момичета :)
Thanks, Merisi :) My husband bought them from an bio fruits and vegetables exhibition :)
ОтговорИзтриванеИиии... ама как ми се приядоха!!
ОтговорИзтриванеЗори, чудно предложение: свежо, лятно, вкусно..
Снимките ми допадат също много, поздравления!
И поздрави най-сърдечни, Зори, с пожелания за усмихнат лек петък и приятен летен уикенд :-)
Зори, много хубави са се получили тези тиквички. И аз съм голям любител и само ги въртя - така, онака, но тиквичка да е :).
ОтговорИзтриванеВидях, че правиш и домашна рикота и извара. Браво! Поздрави и приятни летни дни!
Дими, благодаря ти :) Хубава събота и неделя и на теб :)
ОтговорИзтриванеМира :) неустоими са тиквичките по принцип:)
Поздрави и хубав уикенд!
Обожавам тиквички - под всякаква форма. Обаче ей такива пълнени, са ми най-любими!
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от идеята ти още довечера :-))
Хубава нова седмица, Зори!
Благодаря, Ири :) И на теб :)
ОтговорИзтриванеЗори, много обичам тиквички. Чудно лятно предложение. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеХубава вечер:)
Благодаря ти, Ани :)
ОтговорИзтриване