събота, 8 януари 2011 г.

Кавърма


Рецепти за кавърма има толкова, колкото и домове, в които се приготвя. За мен това винаги е било ястие от пържено месо и праз лук, което като дете ама никак не харесвах. 
Поредното доказателство, че вкусът се променя с годините. Традиционно се приготвя със свинска мас и първото месо от току що заклано прасе. С последното определено не разполагам :- )  а и свинска мас нямам, а пък и да си призная ястието на снимката не е приготвено от мен, а от баща ми :- ) И съвсем на края преди да разкажа за рецептата и приготвянето й, започнах да ям кавърма след като татко започна да я прави – с краве масло, а понякога я приготвя и с пилешко месо – също много добра.

Необходимите продукти за 5-6 порции:
1 кг. свинско месо /най-вкусно е с врат/
4-5 стръка праз лук
5-6 сухи червени чушки, ако обичате люто може да сложите и една люта
малко масълце
олио
вода
сол
червен пипер




Накиснете чушките в топла вода, колкото да се поотпуснат. Нарежете на едри парчета, празът нарежете на по-дребно. Задушете ги в малко олио, подправете с червен пипер и сол. Отделете настрани.
Месото почистете и нарежете на парчета по около 3-4 см. Сложете го в подходящ дълбок съд и залейте с вода. Водата трябва да го покрие. След като заври, намалете котлона и премахвайте образувалата се пяна. След като течността се изпари, добавете малко масло и запържете леко, прибавете и сместта от праз и чушки и внимателно разбъркайте, оставете на котлона още 4-5 минути.
Много вкусно, чаша хубаво червено вино прекрасно допълва тази зимна идилия.

14 коментара:

  1. Чудесна рецепта за семейна трапеза, Зори!
    Червените чушки и чашата вино са са страхотно допълнение.
    Поздрав към теб,
    баща ти и цялото ти семейство,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, много уютно и вкусно е при теб днес!
    Топлината от дръвцата, в допълнение към вкусното ястие, правят всяко семейно събиране истински празник. Намирам, че сушените чушки придават на ястията много приятен вкус.
    Благодаря за рецептата и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  3. I love to read about traditional family recipes so enjoyed this post. I'm sure this is a very delicious dish. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименянуари 08, 2011

    Зори, много ми хареса, че баща ти приготвя това ястие! Знам, че има много готвещи мъже - и млади и по-зрели, но около мен няма много такива и винаги ме радва да чуя история за нещо приготвено от мъжа в семейството. Казваш, че може да се приготви и с пилешко? И мен огъня в камината ме привлече, към поста ти :). Поздрави и приятни зимни дни прекарани до камината!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, рецептата е чудесна, а и след като баща ти е основен "виновник" става още по прекрасно:)
    Поздравления!
    Добавените сушени чушки много ми допадат!
    А и тези дърва, които горят създават друго усещане!!!
    Точно малчо днес ме чува че мърморя :сякаш имам десет ръце и ме пита :ти да не си извънземна ?:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Простичко и вкусно, а масълцето е срахотна хрумка. Ще я направя, отдавна търся рецепта за кавърма, която ми допада. Благодаря за рецептата! При теб винаги е вкусно и уютно :)

    ОтговорИзтриване
  7. rezeptata izglezhda 4udesna...

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  8. Точно такава кавърма не съм опитвала, Зори, принципно харесвам това ястие:)
    Поздрави за този,който те е научил да го похапваш!

    ОтговорИзтриване
  9. Насладата за сетивата е пълна, Зори - пукането на горящите дървета в огъня, аромата на суха чушка и крехко месо...
    ърдечни поздрави и пожелания за хубава и спокойна неделя

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,
    Много апетитно!
    Сега ме подсещаш, че отдавна не съм правила кавърма. Ама наистина май колкото домове, толкова и рецепти има :)
    Хубава и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Топлината от огъня си е направо екстра към такава апетитна кавърма, Зори! Вярно, рецепти много, но съчетани с истински огън - за съжаление в града малко :)
    Благодаря, че сподели тази рецепта с нас, по-различна е и със сигурност ще ни хареса с това масло в нея.
    Поздравления за майстора и и за фотографа!
    Хубав ден, Зори!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички за позитивните коментари.
    С пожелание за усмихната нов седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Zori, zaradvah se na tvoja komentar. Mojat blog sa6tastvuva ot 3 meseza i ot tolkova mnogo komentari imam samo 3 na balgarski, taka 4e prosto kato vidjah, 4e pi6e6 na ljubimijat mi ezik, se zaradvah. Snimkata e mnogo hubava. Pozdravi

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  14. Maрия, радвам се :) Ще продължавам да коментирам при теб на български :)

    ОтговорИзтриване