Харира е ароматна мароканска супа с леща, нахут и агнешко месо. Питателна и съчетала в себе си ароматите на куркума, канела и кориандър. Срещат се варианти и без месо, по-бистра или по-гъста, като яхния. Както всяко традиционно ястие за определен район рецепти толкова, колкото са и домовете в които се приготвя. Няма да посочвам източник, тъй като не съм доволна от първоначалния ми такъв, зададените пропорции ме принудиха в крачка да променям количествата.
Необходимите продукти:
100 гр. суха леща
100 гр. консервиран нахут
300 гр. агнешко месо
1 глава кромид лук
300 гр. доматено пюре /без съдържание на нишесте/
5 с.л. зехтин
1 равна чаена лъжичка канела на прах
1 равна чаена лъжичка куркума
1 равна чаена лъжичка кориандър на прах
5-6 влакна шафран
около 2 литра гореща вода
15 грама брашно
сол и черен пипер на вкус
60 гр. тънко фиде
лимон
Нарежете месото на малки парчета, а лука на много ситно. Нахута изплакнете добре със студена вода.
Сложете лещата в подходящ съд с вода и оставете да заври, веднага махнете от огъня и отцедете. Доматеното пюре запържете в 3 с.л. зехтин за 10-15 минути. След като стане готово, отделете две супени лъжици от него.
Сложете останалите 2 с.л. зехтин в тенджера, добавете месото, канелата, куркумата, шафрана и 2 ч.ч. вода. Оставете да заври, намалете степента на котлона на умерена и оставете за 10 минути. Добавете нарязаният на ситно лук, похлупете с капак и оставете да ври още 30 минути на слаб огън. Прибавете бланшираната леща и отцедения нахут, разбъркайте добре. Налейте 1.5 литра вода и оставете да ври на слаб огън още 15 минути. Добавете доматеното пюре и кориандъра, следват още десет минути къкрене на слаб огън. Смесете брашното със заделеното доматено пюре, 3-4 с.л.вода, ½ ч.л. сол и малко черен пипер, хомегенизирайте и добавете към супата. След като заври отново, добавете и фидето и оставете на огъня още десетина минути до готовност на фидето. Поднесете гореща с парче лимон.
С остатъка от консервата нахут, две печени червени чушки, стрък праз, малка скилидка чесън, кълнове от броколи, зехтин и лимон спретнах ей тази чудна салатка.
Държа да отбележа, че е важно доматеното пюре да е без нишесте, тъй като това допълнително ще сгъсти ястието, няма лошо, но не и когато очакваш супа, не яхния.
Зори, прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриванеА рецептата е по моя вкус, мароканска кухня :)
Поздравления и за идеята за салатка!
Прегръдки и хубава неделя!
Дани, още докато я приготвях си мислех, че на теб много ще ти допадне :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за теб!
Зори, много интересна рецепта, да си призная - досега не съм готвила с нахут, но май е време...
ОтговорИзтриванеПрекрасна неделя и от мен!
Много хубава супа! Днес се подвизавах по разни форуми и търсих някакви екзотично супи и съвсем случайно са натъкнах на тази. Допадна ми идеята и мислех да я правя тези дни, но ти сега съвсем ме амбицира:)
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно, Зори! С тези подправки звучи много екзотично!
ОтговорИзтриванеВесела неделя :-)
Зори,
ОтговорИзтриванепрекрасна идея, много ми харесва и начинът ти поднасяне - изкушаващо и стилно. Чудесни снимки, но ти си знаеш.
Сърдечен поздрав и усмихната неделя, Диана
Искам да го опитам туй чудо! Но ще трябва да заменя агнешкото, защото нямам, а и не знам къде мога да си купя по това време. Или по-добре да изчакам да наближи Великден, че тогава пускат повечко от това месце.
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта и прекрасни снимки - много си задобряла :))
Ммм, усещам прекрасен аромат!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо, Зори :)
Ароматно, вкусно и много красиво, Зори! Все по-добра ставаш зад обектива, а че всичко приготвено е вкусно - не се съмнявам. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за спорна нова седмица, Зори!
Интересна рецепта, Зори!
ОтговорИзтриванеПробвах веднъж нахут, но не останах очарована, явно наистина трябва да се намери точната рецепта за ястия с него.
И снимките ти са много апетитни, особено с тази чаша бира :)
Хубава нова седмица да ти е!
Maриетка, не на всеки се харесва нахута, опитай като за начачло с хумус :) от кимиона мирише малко като кебапчета :)
ОтговорИзтриванеРуми, с нетърпение ще чакам и твоето мнение :)
Миленка, благодаря. Много интересен вкус има :)
Дианка, благодаря. Ценя високо мнението ти!
Инче, според мен спокойно можеш да опиташ и с друго месо. У дома половинът пазарува по-често, мога да попитам от къде е месцето :)
Илианка, благодаря :)
Еви, думите ти означават много за мен :) Благодаря!
Пепи, според мен нахутът си иска източни подправки, макар че съм хвърлила око на една бг рецепта - свинско от бута с нахут, пък ще видим :)
Хубава нова седмица от мен, момичета!
Зори,
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта и изглежда така апетитно!
Да си призная нахута не е от най-употребяваните продукти вкъщи, освен за хумус, но май го подценявам и е време да се поправя :)
Салатката също много ми допадна.
А първата снимка е страхотна!
Успешна нова седмица!
Хммм, интересно, не съм попадала на това ястие, благодаря, Зори, ще го пробваме и у дома!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти пожелавам :)
:) много хубава супа, загряваща, идеална за студените дни! Месото може да се замени с пилешки воденички и дробчета :)
ОтговорИзтриванеА нахута е хубав и на салата и на яхния с/без месо, третирам го като бял боб :)
Поздрави! :)
Благодаря, Лети :) Успешна и на теб!
ОтговорИзтриванеДИве, опитай :) ароматно и вкусно е!
Хубава да бъде и твоята седмица!
Дидка, благодаря :) Поздрави и за теб!
Много ме привлича рецептата с тази комбинация от продукти!
ОтговорИзтриванеОбичам леща, а агнешко скоро не съм правила, ще трябва да се огледам какво се предлага.
Снимките и на супата и на салатата са много изкушаващи:)
Zori, 4estit 8-mi mart! Mnogo 6tatsie, zdrave i usmivki! Da znae6, 4e vseki pat kato pravja bob, se se6tam za teb :-) vazdu6ni celuvki
ОтговорИзтриванеhttp://design-elements-blog.com/
Честит празник! :)
ОтговорИзтриванеAll this looks so tempting,
ОтговорИзтриванеI am getting hungry! ;-)
Диди, благодаря :)
ОтговорИзтриванеМария :) разсмя ме :) Честит празник и на теб!
Онди, Честит Празник!
Меrisi ;)
Честит празник, Зори! Обичана и винаги желана жена бъди!
ОтговорИзтриванеЗори, много харесам източната кухня, този пикантен аромат ..дори днес правих леща по индийски:)
ОтговорИзтриванеРецептата, която си ни представила е много хубава, а за снимките нямам думи:)
Честит празник на жената! Не спирай да се усмихваш на живота:)
Eви, благодаря :) Желая ти всичко най-хубаво :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Да ти се връщат пожеланията :)
Зори много интересна рецепта
ОтговорИзтриванеИ аз съм записала една рецепта с нахут но със свинско но все не ми остава време да я реализирам
Благодаря за споделената рецепта
Благодаря, Вики :)
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасни снимки са се получили. Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеMира, благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗори, това не съм го пробвала, но като гледам :) адски ще ми хареса!! Прекрасни снимки и така изкусителни :)
ОтговорИзтриванеMина, благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗори, тази супа е любима у дома, дори имам и готова публикацийка и все не сколасвам да я пусна. е, някой ден ще направим сравнение, има някои разлики.....засега еднаквото и сладкото е, че на моите снимки съм я снимала със същия пръстен за салфетки, хаха. Уф, рано сабале ми раздразни апетита....
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
с нетърпение чакам и твоята харира, Мария :)
Изтриване