Тулумбите са сиропиран десерт, типичен за балканската кухня. Наричат се още тиквени дръжки. Приготвят се от парено тесто, шприцовани, за да се получат характерните бразди. Най-често са пържени, но е желателно да се шприцоват директно във врящата мазнина, което е малко неудобно в домашни условия. След охлаждане се потапят в горещ захарен сироп. Консумурат се студени, най-вкусни са отлежали поне един ден.
Предложението ми е за печени тулумбички, а рецептата е взаимствана от тук.
Необходимите продукти:
500 мл. вода
300 гр. брашно100 мл.олио
щипка сол
6 яйца
За сиропа:
500 мл.вода
1 кг. захар
2 прахчета ванилия
Сложете да заври водата, олиото и солта. Дръпнете от огъня и прибавете цялото брашно на веднъж. Бъркайте, докато тестото се отдели от стените на съда. Оставете настрани за десетина мунути, започнете да прибавяте яйцата едно по едно до пълното им усвояване и при непрекъснато бъркане /аз ползвам миксер с бъркалки за тесто/. Шрициовайте тулумби с шприц или пош със звездовиден накрайник в тава, застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Дозата е за доста голямо количество – при мен три тави от тези, които са с печката.
Пригответе захарния сироп като кипнете водата със захарта и ванилията и варите до избистряне.
Прекрасно предложение, Зори!
ОтговорИзтриванеМного обичам толумби, а твоите са неустоими -
златисти, ароматно сочни и неустоими, и ... преглъщам.
Мартенски поздрав и хубави почивни дни, Диана
Зори, тулумбите ти така хубаво са грейнали от първата снимка... Чудна работа! Спомените ми от детството за тулумби с боза в сладкарница са безценни. Поздрави и приятни почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеЗори страхотни са :)
ОтговорИзтриванеОт много време се каня да правя задължително ще опитам рецептата
Зори, чудни тулумби - златни и сочни! Благодаря за чудесната идея за печенето - така може по-често да се подслаждаме с тях, без страх от излишната мазнина...
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
"...аз гладен!":)))))
ОтговорИзтриванеИзглеждат страхотно ,пък как обичам точно такива глезотии не е истина:)Браво на теб!:D
п.п.благородно започвам да завиждам на мъжа ти:))));)
Зори, неустоимо апетитни и сочни :)
ОтговорИзтриванеА сиропът така ги е глазирал...
Голямо преглъщане:)
А и са печени, което не е без значение!
В Бургас ги наричаме "тиквички" и когато отидох да следвам в сладкарниците се чудеха какво си поръчвам с бозата :)
Прегръдки и пожелание за хубави почиви дни!
О, Зори, тия тулумбички са много изкущаващи! Как се отказва на такива сочни сладости :–)
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Леле, Зори!
ОтговорИзтриванеРазкошни са!
Искам да си хапна една!
Сочни и апетитни!
Поздрави и хубави почивни дни!
Като мънички слънца са! Страхотни. Просто ми се напълни устата със сок!
ОтговорИзтриванеМного апетитни! Поздрави:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, приятели!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни от мен!
Съвършени са, Зори! :)
ОтговорИзтриванеI am so glad you made this. They look so juicy and amazing! Hope you liked them :)
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасни са!
ОтговорИзтриванеИ на мен са едни от любимите ми сладки лакомства и с тези прекрасни снимки от съвсем близко ме караш да се замисля дали не спретна утре една доза :)
Хубава неделя и дано да е по- слънчева седмицата !
Еви :) благодаря!
ОтговорИзтриванеMarija, it's great recipe, thanks for sharing it.
Thanks for the comment :)
Пепи, не се чуди :) Хубава неделя и на теб!
с огромно желание направих тулумбите. самите те станаха без грешка, но....са адски сладки, аз лично не мога да ги ям от сладост :( та мисля да повторя рецептата, но с много по-малко захар.
ОтговорИзтриване