петък, 4 март 2011 г.

Тулумби


Тулумбите са сиропиран десерт, типичен за балканската кухня. Наричат се още тиквени дръжки.  Приготвят се от парено тесто, шприцовани, за да се получат характерните бразди. Най-често са пържени, но е желателно да се шприцоват директно във врящата мазнина, което е малко неудобно в домашни условия. След охлаждане се потапят в горещ захарен сироп. Консумурат се студени, най-вкусни са отлежали поне един ден.
Предложението ми е за печени тулумбички, а рецептата е взаимствана от тук.

Необходимите продукти:
500 мл. вода
300 гр. брашно
100 мл.олио
щипка сол
6 яйца

За сиропа:
500 мл.вода
1 кг. захар
2 прахчета ванилия


Сложете да заври водата, олиото и солта. Дръпнете от огъня и прибавете цялото брашно на веднъж. Бъркайте, докато тестото се отдели от стените на съда. Оставете настрани за десетина мунути, започнете да прибавяте яйцата едно по едно до пълното им усвояване и при непрекъснато бъркане /аз ползвам миксер с бъркалки за тесто/. Шрициовайте тулумби с шприц или пош със звездовиден накрайник в тава, застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Дозата е за доста голямо количество – при мен три тави от тези, които са с печката.
Пригответе захарния сироп като кипнете водата със захарта и ванилията и варите до избистряне.
Залейте изстиналите тулумби с горещия сироп. 
Още предложения за тулумби при Ева и Дианка.

16 коментара:

  1. Прекрасно предложение, Зори!
    Много обичам толумби, а твоите са неустоими -
    златисти, ароматно сочни и неустоими, и ... преглъщам.
    Мартенски поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, тулумбите ти така хубаво са грейнали от първата снимка... Чудна работа! Спомените ми от детството за тулумби с боза в сладкарница са безценни. Поздрави и приятни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори страхотни са :)
    От много време се каня да правя задължително ще опитам рецептата

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, чудни тулумби - златни и сочни! Благодаря за чудесната идея за печенето - така може по-често да се подслаждаме с тях, без страх от излишната мазнина...
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. "...аз гладен!":)))))
    Изглеждат страхотно ,пък как обичам точно такива глезотии не е истина:)Браво на теб!:D
    п.п.благородно започвам да завиждам на мъжа ти:))));)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, неустоимо апетитни и сочни :)
    А сиропът така ги е глазирал...
    Голямо преглъщане:)
    А и са печени, което не е без значение!
    В Бургас ги наричаме "тиквички" и когато отидох да следвам в сладкарниците се чудеха какво си поръчвам с бозата :)
    Прегръдки и пожелание за хубави почиви дни!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Зори, тия тулумбички са много изкущаващи! Как се отказва на такива сочни сладости :–)

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, Зори!
    Разкошни са!
    Искам да си хапна една!
    Сочни и апетитни!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Като мънички слънца са! Страхотни. Просто ми се напълни устата със сок!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитни! Поздрави:))

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, приятели!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Съвършени са, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  13. I am so glad you made this. They look so juicy and amazing! Hope you liked them :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, прекрасни са!
    И на мен са едни от любимите ми сладки лакомства и с тези прекрасни снимки от съвсем близко ме караш да се замисля дали не спретна утре една доза :)

    Хубава неделя и дано да е по- слънчева седмицата !

    ОтговорИзтриване
  15. Еви :) благодаря!

    Marija, it's great recipe, thanks for sharing it.
    Thanks for the comment :)

    Пепи, не се чуди :) Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименмарт 29, 2013

    с огромно желание направих тулумбите. самите те станаха без грешка, но....са адски сладки, аз лично не мога да ги ям от сладост :( та мисля да повторя рецептата, но с много по-малко захар.

    ОтговорИзтриване