вторник, 3 май 2011 г.

Двуцветно брауни

Чеерно и бяяло... е това десертче. Е по-точно кафяво и бежово, но няма да задълбавам толкова :-)
Позагубих се в последно време, но освен многото служебни анагажименти бях заета и с доста приятни лични такива. Уикендите, в които обикновено гледам да открадна малко време, за да щракна нещо приготвено, бяха приятно изпълнени с пътувания, срещи с готини хора, добра храна, смях и много положителни емоции. Тези свежи паузи ме заредиха и изпълниха със светлина. Искам много да я запазя за дълго. 



Пишейки в кулинарен блог, публично огласявам предпочитанията си за храна, та едва ли има някой, които наминава тук, да не е разбрал, че обичам извара. Преди няколко седмици опитах брауни със зехтин. Задълбочих експеримента с намерението да направя брауни с аромат на After Eight, но се оказа, че ментата дето ми се подмяташе из шкафа не става. Е, бейлиса достойно я замести, а ментово-шоколадовия експеримент отложих :-) 

Необходимите продукти:
200 гр. тъмен шоколад /мин.50% какао/
100 гр. бял шоколад
½ ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
150 мл. растително олио или зехтин
2 яйца размер М
1 ч.ч. /от 200 мл./ брашно
1 ч.л. бакпулвер
300 гр. качествена извара
1 с.л. бейлис



Разтопете двата вида шоколад в отделни съдове на водна баня или в микровълнова. Към тъмния прибавете 100 мл.олио, към белия 50 мл.
Разбийте леко яйцата със захарта и прибавете изварата, ако има бучици, минете с пасатор до гладкост. Добавете брашното заедно с бакпулвера и хомогенизирайте. Отделете 1/3 от сместа и към нея добавете бялата шоколадова смес и бейлиса. към останалите 2/3 прибавете тъмния шоколад. В тавичка застлана с пекарска хартия разпределете половината от тъмната смес. Сложете за малко в хладилник, за да стегне леко, върху нея разпределете бялата смес и отново оставете в хладилника да стегне. Най-отгоре разпределете останалата кафява смес. Печете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за половин час. След охлаждане върху решетка разрежете на правоъгълни парчета.

31 коментара:

  1. Wonderful, I really love horses, and the cake looks perfect!
    Best regards, Nada!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен сладкиш, само да не бях на диета:)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно Зори. Дано се справиш с ангажиментите. Чакаме и ментовия вариант.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен сладкиш, Зори!
    А извара обичам и аз :)
    С "подробностите" - ще се справиш, ти можеш, нали :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна комбинация, Зори!
    Обичам шоколад, обичам и извара - много ми хареса тази рецепта.
    Страхотни снимки, благодаря ти,
    поздрави и още много хубави емоции, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам коне, а снимката ти
    е много точно попадение :)
    Бяло и шоколадово!
    Като красивите брауни, които предлагаш :)
    Така продаваха в моето детство млечен сладолед :кафявото бяха вафлени кори, а бялото, най-вкусният сладолед, който съм яла някога!
    Можеш да си представиш как се държи в ръка такова чудо и облизваш "блаженно " сладоледа, и той се разтапя, и те накапва.....
    Зори, благодаря за споделеното и че ме върна в прекрасно за мен време!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Признавам си, че първоначално бях толкова запленена от първата снимка, че не погледнах рецептата. Върна ме в спомените ми за миналото лято в Синеморец :) Но и сладкишът заслужава подобаващо внимание! А тъй като имам един неуспешен опит за ментов вариант ще чакам и аз за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен сладкиш и невероятни снимки, Зори! :)
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепен е, Зори, в следващите про/междутъци ще го изпробваме, очаквай снимки :Р
    Колкото до изварата, о-бо-жа-ва-ме я :Р ехеее, все още мога да сричкувам :D

    ОтговорИзтриване
  10. Thanks, Nada :) Best regards for you to :)

    Благодаря, Траяна :) Диетата ще свърши :)

    Дани, благодаря :) Ще му дойде времето и на ментовия :)

    Пепи :) Благодаря ти!

    Дианка, много си мила, благодаря!

    Ееех, Дани, чудни спомени :) Много ми е приятно, че съм ти доставила удоволствие :)

    Габи, благодаря :) Снимката е правена също на юг, но между селата Катунци и Златолист, в близост до Сандански :)

    Еви, изчервявам се :) благодаря :)

    Хубав утрешен ден от мен, момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. ДИвеее, писали сме заедно :) Ще чакам да си кажеш мнението :)

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, брауниса ще опитам! И аз като теб съм любител на извара:) Пожелавам ти още много положителни емоции с добра компания и интересни пътувания, пък може и ние пак покрай теб да намажем с нещо интересно:)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно предложение и страхотни снимки!
    Зори, просто няма начин този сладкиш да не ми стане любим - има шоколад, има извара - нищо повече не ми е нужно:).

    ОтговорИзтриване
  14. Старахотен десерт веднага влиза в графа любими :)

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, много се радвам, че си прекарваш хубаво тези хубави пролетни дни. В реалния живот ни се случват нещата, а в блоговете само отекват :). Много ми хареса снимката с кончетата, както и предложението ти за черно-кафяво брауни. Сега си тананикам и песента "Черно и бяло" :). Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Е,страхотно е. И сладкиша и кончетата.Поздравявам те от сърце.

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, много ефектно и много вкусно изглежда! А снимката с кончетата е много красива!

    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  18. Зори,чудесно е,че си успяла да откраднеш мигове на отмора сред природата!А сладкишът е много по мой вкус,харесва ми!

    Хубава вечер пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Зори, чудесна идея, тъкмо ми трябва нещо такова!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  20. Руми, Аелис, Елена, Мира, Йоли, Ина, Еликсир, Мария, благодаря ви!
    Хубави празнични дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  21. О, изглежда разкошно това двуцветно брауни!
    Още много такива положителни емоции, Зори :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, Миленка! Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  23. Wonderful photos Eos, and those brownies look so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мммммм, уникално изкушение за изстрадалата ми диетична душа. Чудесно е, Зори.:))

    ОтговорИзтриване
  25. Тhanks, Andrea :)

    Eee, Ронка, много дълга тази диета!

    ОтговорИзтриване
  26. Чудесен сладкиш и прекрасни снимки , Зори !
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица ! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря, Сабина! Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  28. ммм.. дояде ми се брауни... отивам за продукти!

    ОтговорИзтриване
  29. Извинявам се, но искам да попитам коя е качествената извара? Много ми хареса предложението, но съм доста начинаеща и ми се иска да не объркам нещо :)

    ОтговорИзтриване
  30. Най-хубавата по принцип е домашната. Но аз ползвам най-вече кашкавалена на Матанд /насипна/, която малко трудно се намира. Добър вариант е тази на Олимпус, но тя е солена. Рикота също е много добър вариант. за мен лично хубавата извара е без дъх, на малки топченца, които при натиск се разпадат /размазват/.

    ОтговорИзтриване
  31. Много вкусно изглежда! Скоро мисля да го пробвам :)) Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване