Чеерно и бяяло... е това десертче. Е по-точно кафяво и бежово, но няма да задълбавам толкова :-)
Позагубих се в последно време, но освен многото служебни анагажименти бях заета и с доста приятни лични такива. Уикендите, в които обикновено гледам да открадна малко време, за да щракна нещо приготвено, бяха приятно изпълнени с пътувания, срещи с готини хора, добра храна, смях и много положителни емоции. Тези свежи паузи ме заредиха и изпълниха със светлина. Искам много да я запазя за дълго.
Пишейки в кулинарен блог, публично огласявам предпочитанията си за храна, та едва ли има някой, които наминава тук, да не е разбрал, че обичам извара. Преди няколко седмици опитах брауни със зехтин. Задълбочих експеримента с намерението да направя брауни с аромат на After Eight, но се оказа, че ментата дето ми се подмяташе из шкафа не става. Е, бейлиса достойно я замести, а ментово-шоколадовия експеримент отложих :-)
Необходимите продукти:
200 гр. тъмен шоколад /мин.50% какао/
100 гр. бял шоколад
½ ч.ч. /от 200 мл./ кафява захар
150 мл. растително олио или зехтин
2 яйца размер М
1 ч.ч. /от 200 мл./ брашно
1 ч.л. бакпулвер
300 гр. качествена извара
1 с.л. бейлис
Разтопете двата вида шоколад в отделни съдове на водна баня или в микровълнова. Към тъмния прибавете 100 мл.олио, към белия 50 мл.
Разбийте леко яйцата със захарта и прибавете изварата, ако има бучици, минете с пасатор до гладкост. Добавете брашното заедно с бакпулвера и хомогенизирайте. Отделете 1/3 от сместа и към нея добавете бялата шоколадова смес и бейлиса. към останалите 2/3 прибавете тъмния шоколад. В тавичка застлана с пекарска хартия разпределете половината от тъмната смес. Сложете за малко в хладилник, за да стегне леко, върху нея разпределете бялата смес и отново оставете в хладилника да стегне. Най-отгоре разпределете останалата кафява смес. Печете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за половин час. След охлаждане върху решетка разрежете на правоъгълни парчета.
Wonderful, I really love horses, and the cake looks perfect!
ОтговорИзтриванеBest regards, Nada!
Страхотен сладкиш, само да не бях на диета:)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно Зори. Дано се справиш с ангажиментите. Чакаме и ментовия вариант.
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш, Зори!
ОтговорИзтриванеА извара обичам и аз :)
С "подробностите" - ще се справиш, ти можеш, нали :)
Прекрасна комбинация, Зори!
ОтговорИзтриванеОбичам шоколад, обичам и извара - много ми хареса тази рецепта.
Страхотни снимки, благодаря ти,
поздрави и още много хубави емоции, Диана
Обожавам коне, а снимката ти
ОтговорИзтриванее много точно попадение :)
Бяло и шоколадово!
Като красивите брауни, които предлагаш :)
Така продаваха в моето детство млечен сладолед :кафявото бяха вафлени кори, а бялото, най-вкусният сладолед, който съм яла някога!
Можеш да си представиш как се държи в ръка такова чудо и облизваш "блаженно " сладоледа, и той се разтапя, и те накапва.....
Зори, благодаря за споделеното и че ме върна в прекрасно за мен време!
Прегръдки!
Признавам си, че първоначално бях толкова запленена от първата снимка, че не погледнах рецептата. Върна ме в спомените ми за миналото лято в Синеморец :) Но и сладкишът заслужава подобаващо внимание! А тъй като имам един неуспешен опит за ментов вариант ще чакам и аз за рецептата.
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш и невероятни снимки, Зори! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубаво утре!
Великолепен е, Зори, в следващите про/междутъци ще го изпробваме, очаквай снимки :Р
ОтговорИзтриванеКолкото до изварата, о-бо-жа-ва-ме я :Р ехеее, все още мога да сричкувам :D
Thanks, Nada :) Best regards for you to :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна :) Диетата ще свърши :)
Дани, благодаря :) Ще му дойде времето и на ментовия :)
Пепи :) Благодаря ти!
Дианка, много си мила, благодаря!
Ееех, Дани, чудни спомени :) Много ми е приятно, че съм ти доставила удоволствие :)
Габи, благодаря :) Снимката е правена също на юг, но между селата Катунци и Златолист, в близост до Сандански :)
Еви, изчервявам се :) благодаря :)
Хубав утрешен ден от мен, момичета!
ДИвеее, писали сме заедно :) Ще чакам да си кажеш мнението :)
ОтговорИзтриванеЗори, брауниса ще опитам! И аз като теб съм любител на извара:) Пожелавам ти още много положителни емоции с добра компания и интересни пътувания, пък може и ние пак покрай теб да намажем с нещо интересно:)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение и страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеЗори, просто няма начин този сладкиш да не ми стане любим - има шоколад, има извара - нищо повече не ми е нужно:).
Старахотен десерт веднага влиза в графа любими :)
ОтговорИзтриванеЗори, много се радвам, че си прекарваш хубаво тези хубави пролетни дни. В реалния живот ни се случват нещата, а в блоговете само отекват :). Много ми хареса снимката с кончетата, както и предложението ти за черно-кафяво брауни. Сега си тананикам и песента "Черно и бяло" :). Хубави празнични дни!
ОтговорИзтриванеЕ,страхотно е. И сладкиша и кончетата.Поздравявам те от сърце.
ОтговорИзтриванеЗори, много ефектно и много вкусно изглежда! А снимката с кончетата е много красива!
ОтговорИзтриванеМного усмивки :)
Зори,чудесно е,че си успяла да откраднеш мигове на отмора сред природата!А сладкишът е много по мой вкус,харесва ми!
ОтговорИзтриванеХубава вечер пожелавам! :)
Зори, чудесна идея, тъкмо ми трябва нещо такова!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Руми, Аелис, Елена, Мира, Йоли, Ина, Еликсир, Мария, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубави празнични дни ви пожелавам!
О, изглежда разкошно това двуцветно брауни!
ОтговорИзтриванеОще много такива положителни емоции, Зори :-)
Поздрави, Милена :-)
Благодаря, Миленка! Поздрави и за теб!
ОтговорИзтриванеWonderful photos Eos, and those brownies look so delicious. :)
ОтговорИзтриванеМммммм, уникално изкушение за изстрадалата ми диетична душа. Чудесно е, Зори.:))
ОтговорИзтриванеТhanks, Andrea :)
ОтговорИзтриванеEee, Ронка, много дълга тази диета!
Чудесен сладкиш и прекрасни снимки , Зори !
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната нова седмица ! :)
Благодаря, Сабина! Поздрави и за теб!
ОтговорИзтриванеммм.. дояде ми се брауни... отивам за продукти!
ОтговорИзтриванеИзвинявам се, но искам да попитам коя е качествената извара? Много ми хареса предложението, но съм доста начинаеща и ми се иска да не объркам нещо :)
ОтговорИзтриванеНай-хубавата по принцип е домашната. Но аз ползвам най-вече кашкавалена на Матанд /насипна/, която малко трудно се намира. Добър вариант е тази на Олимпус, но тя е солена. Рикота също е много добър вариант. за мен лично хубавата извара е без дъх, на малки топченца, които при натиск се разпадат /размазват/.
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда! Скоро мисля да го пробвам :)) Поздрави от мен :)
ОтговорИзтриване