понеделник, 30 май 2011 г.

Печено агнешко бутче


 Това трябваше да го пусна преди празниците. Ноо... не  ми се получи, писането, не печеното :-) Бях, изморена от натовареното си ежедневие, изнервена, притеснена, защото почивката беше отдавна планирана и платена, а аз не обичам да правя такива планове и примирах от ужас, че нещо ще я провали. А много се нуждаех от нея. Да лежа по цял ден на плажа, да слушам прибоя на вълните, да се храня по три пъти на ден, да спя следобедите, да прочета пет книги за пет дни. Да се разхождам, да се мотая по улиците на старинни селца, да си позволявам да пия вино или бира на обяд. Да искам да купя всичко от магазин с името „Тайните на живота”. Да съм обута в ниски гумени обувки и облечена с широка памучна роба. Да се крия под чадъра и да се сгушвам в плажната кърпа, а през това време дъждът да се сипе като из ведро. Много и отдавна я исках, цяла зима мечтах и ето я, случи се.



В един от дните преди да заминем изпекох това бутче. Идеята ми беше да публикувам преди 24-ти май, тъй като традиционно в много домове за този ден се пече агнешко. Както казах, не ми се получи.
Печенето на агнешко, принципно е елементарно. Важно е месото да е качествено, да сте наясно с възрастта на животното, за да предвидите правилно времето за печене и другото е да поливате мръвките със соса от печеното. Това е, всичко останало е въпрос на личен избор.
В случая аз се спрях на:

1 агнешко бутче
100 гр. масло
1 ч.л. кафява захар
микс „Арабски 7 подправки”
джоджен
200 мл.вода
сол
черен, зелен, бял пипер по желание

 Хубаво натрийте бутчето със сол и сместа 7 подправки и пиперите. Оставете в хладилника да пренощува. На сутринта се постарайте да се събудите около 8 часа. Изберете подходяща тава / аз предпочитам да я застеля с хартия за печене/, сложете на дъното й няколко клонки пресен джоджен, върху тях – бутчето. Върху него сложете парчета масло, върху тях отново джоджен, залейте с водата и захарта, загънете с фолио, включете фурната на 160-170 градуса. Сега можете да се отдадете на някое любимо занимание, да се върнете в леглото, да четете вестник или каквото ви харесва. Отгръщайте през половин час и поливайте със соса. След час и половина два може да добавите и някой и друг картоф и гъби при бутчето. Когато прецените, че месото е готово, махнете фолиото и джоджена, включете само на горен реотан и печете до получаване на хрупкава коричка. Около 12 часа обядът ви ще е готов. Напитката е по ваш избор ;-) 



17 коментара:

  1. Радвам се, че планираната почивка е преминала по очаквания начин! Или почти, не знам дали обичаш да превалява на плажа(аз - да :)

    Бутчето изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Агнешкото е станало перфектно, Зори! Дори и толкова рано сутринта ми се прииска да го опитам...
    Радвам се, че нищо не е попречило на почивката и ще чакам още снимки. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, много се радвам на осъществената почивка :)
    Всичко, което изреди си го мечтая и аз!
    А"лошите мисли са лукс, който не всеки може да си го позволи".
    Така, че не го мисли така :)
    Прегръдки и спокойна, слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    Чудесни са рецептата, агнешкото бутче, снимките - изкушаващи.
    Очаровах се от писателските ти умения, допада ми начинът ти на писане. Много се радвам за осъществената почивка и аз се размечтах...
    Прегръдка, много усмивки и настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Първата снимка ме предизвиква да си призная, че тази година се разминах с агнешкото...сигурно защото наблегнах повече на ...филма :)))
    Виж, втората снимка е изключителна!!!
    Третата ме вдъхновява да започна да приготвям багажа още от днес :Р
    Поздрави и прегръдка, Зори!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз тази година не съм хапвала агнешко, всъщност, излъгах, но то онова не се брои - бе много малко :))
    Прекрасно описание нса жадувана почивка. Пренесох се напълно с теб, благодаря ти :)

    А снимките ти напоследък са много хубави. Наистина ми се дощя да си хапна :)

    Прегръдки и хубав ден, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, чудничко е агнешкото бутче!! Чак ми се прииска да го опитам с кафето си :)...

    А за почивката ти - много се радвам и мнооого ти завиждам :) ама с добри чувства!! Искам и аз на морееееееее!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубаво това бутче, Зори! Усещам аромата му направо през компютъра. Поздрави и се наслаждавай на почивката.

    ОтговорИзтриване
  9. Бутчето е чудно, Зори! Препечено, апетитно..... наслада за окото!
    Прекрасни снимки от почивката имаш, а най-хубавото - че си успяла да си починеш, ти личи на всяка снимка :))
    Поздрави и хубава работна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,и на мен много ми хареса агнешкото,още повече ,че у дома не правя,и тази година по празниците ми се случи да хапна само два пъти!Ще се насладя виртуално на твоето и то с голямо удоволствие!
    Важното е,че си успяла да разпуснеш точно както си планирала,а рецептите-те могат и да чакат!
    Хубав и спорен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Oh, such bounty,
    great food and the sea,
    what's more to wish for?

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, и аз обичам дъжда на плажа :)
    Благодаря ти и поздрави!!!

    Еви, благодаря :) Малко снимки има във ФБ :)

    Дани, лошите мисли са лукс, който никой не бива да си позволява, но уви.. хубавото е, че са моменто състояние :)
    Благодаря :) Прегръдка и за теб!

    Дианка, благодаря ти. Ценя високо твоето мнение!

    ДИве, действай :)

    Инче, благоадаря! Хубави пролетни дни и за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Мина, идва му времето на морето. Колкото повече, толкова повече!
    Благодаря ти!

    Дани, благодаря :) свърши вече :) с нетърпение очаквам следващата :)

    Пепи, така е. Починах си. Имах нужда :) Радвам се, че ти харесва моята мръвка :) Хубава седмица и за теб!

    Еликсир, благодаря ти :) Хубава седмица за теб!

    Merisi, thank you :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ммм, ужасно апетитно XD

    ОтговорИзтриване
  15. Зори,
    много хубаво!Звучиш отпочинала, свежа и заредена!И аз чакам с нетърпение моята:)
    Агнешкото изглежда превъзходно!
    Поздравления още веднъж за публикацията в сп. "Домашна кухня"!

    ОтговорИзтриване
  16. This is one of mine favorite foods. This is simply delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  17. am-am :)

    Ани, благодаря ти! По-скоро да идва и твоето време за почивка!

    Yes, Andrea :) thank you!

    ОтговорИзтриване