Това трябваше да го пусна преди празниците. Ноо... не ми се получи, писането, не печеното :-) Бях, изморена от натовареното си ежедневие, изнервена, притеснена, защото почивката беше отдавна планирана и платена, а аз не обичам да правя такива планове и примирах от ужас, че нещо ще я провали. А много се нуждаех от нея. Да лежа по цял ден на плажа, да слушам прибоя на вълните, да се храня по три пъти на ден, да спя следобедите, да прочета пет книги за пет дни. Да се разхождам, да се мотая по улиците на старинни селца, да си позволявам да пия вино или бира на обяд. Да искам да купя всичко от магазин с името „Тайните на живота”. Да съм обута в ниски гумени обувки и облечена с широка памучна роба. Да се крия под чадъра и да се сгушвам в плажната кърпа, а през това време дъждът да се сипе като из ведро. Много и отдавна я исках, цяла зима мечтах и ето я, случи се.
В един от дните преди да заминем изпекох това бутче. Идеята ми беше да публикувам преди 24-ти май, тъй като традиционно в много домове за този ден се пече агнешко. Както казах, не ми се получи.
Печенето на агнешко, принципно е елементарно. Важно е месото да е качествено, да сте наясно с възрастта на животното, за да предвидите правилно времето за печене и другото е да поливате мръвките със соса от печеното. Това е, всичко останало е въпрос на личен избор.
В случая аз се спрях на:
1 агнешко бутче
100 гр. масло
1 ч.л. кафява захар
микс „Арабски 7 подправки”
джоджен
200 мл.вода
сол
черен, зелен, бял пипер по желание
Хубаво натрийте бутчето със сол и сместа 7 подправки и пиперите. Оставете в хладилника да пренощува. На сутринта се постарайте да се събудите около 8 часа. Изберете подходяща тава / аз предпочитам да я застеля с хартия за печене/, сложете на дъното й няколко клонки пресен джоджен, върху тях – бутчето. Върху него сложете парчета масло, върху тях отново джоджен, залейте с водата и захарта, загънете с фолио, включете фурната на 160-170 градуса. Сега можете да се отдадете на някое любимо занимание, да се върнете в леглото, да четете вестник или каквото ви харесва. Отгръщайте през половин час и поливайте със соса. След час и половина два може да добавите и някой и друг картоф и гъби при бутчето. Когато прецените, че месото е готово, махнете фолиото и джоджена, включете само на горен реотан и печете до получаване на хрупкава коричка. Около 12 часа обядът ви ще е готов. Напитката е по ваш избор ;-)
Радвам се, че планираната почивка е преминала по очаквания начин! Или почти, не знам дали обичаш да превалява на плажа(аз - да :)
ОтговорИзтриванеБутчето изглежда много апетитно!
Агнешкото е станало перфектно, Зори! Дори и толкова рано сутринта ми се прииска да го опитам...
ОтговорИзтриванеРадвам се, че нищо не е попречило на почивката и ще чакам още снимки. :)
Прегръдки!
Зори, много се радвам на осъществената почивка :)
ОтговорИзтриванеВсичко, което изреди си го мечтая и аз!
А"лошите мисли са лукс, който не всеки може да си го позволи".
Така, че не го мисли така :)
Прегръдки и спокойна, слънчева седмица!
Зори,
ОтговорИзтриванеЧудесни са рецептата, агнешкото бутче, снимките - изкушаващи.
Очаровах се от писателските ти умения, допада ми начинът ти на писане. Много се радвам за осъществената почивка и аз се размечтах...
Прегръдка, много усмивки и настроение, Диана
Първата снимка ме предизвиква да си призная, че тази година се разминах с агнешкото...сигурно защото наблегнах повече на ...филма :)))
ОтговорИзтриванеВиж, втората снимка е изключителна!!!
Третата ме вдъхновява да започна да приготвям багажа още от днес :Р
Поздрави и прегръдка, Зори!
И аз тази година не съм хапвала агнешко, всъщност, излъгах, но то онова не се брои - бе много малко :))
ОтговорИзтриванеПрекрасно описание нса жадувана почивка. Пренесох се напълно с теб, благодаря ти :)
А снимките ти напоследък са много хубави. Наистина ми се дощя да си хапна :)
Прегръдки и хубав ден, Зори :)
Зори, чудничко е агнешкото бутче!! Чак ми се прииска да го опитам с кафето си :)...
ОтговорИзтриванеА за почивката ти - много се радвам и мнооого ти завиждам :) ама с добри чувства!! Искам и аз на морееееееее!
Много хубаво това бутче, Зори! Усещам аромата му направо през компютъра. Поздрави и се наслаждавай на почивката.
ОтговорИзтриванеБутчето е чудно, Зори! Препечено, апетитно..... наслада за окото!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки от почивката имаш, а най-хубавото - че си успяла да си починеш, ти личи на всяка снимка :))
Поздрави и хубава работна седмица :)
Зори,и на мен много ми хареса агнешкото,още повече ,че у дома не правя,и тази година по празниците ми се случи да хапна само два пъти!Ще се насладя виртуално на твоето и то с голямо удоволствие!
ОтговорИзтриванеВажното е,че си успяла да разпуснеш точно както си планирала,а рецептите-те могат и да чакат!
Хубав и спорен ден от мен!
Oh, such bounty,
ОтговорИзтриванеgreat food and the sea,
what's more to wish for?
Диди, и аз обичам дъжда на плажа :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и поздрави!!!
Еви, благодаря :) Малко снимки има във ФБ :)
Дани, лошите мисли са лукс, който никой не бива да си позволява, но уви.. хубавото е, че са моменто състояние :)
Благодаря :) Прегръдка и за теб!
Дианка, благодаря ти. Ценя високо твоето мнение!
ДИве, действай :)
Инче, благоадаря! Хубави пролетни дни и за теб!
Мина, идва му времето на морето. Колкото повече, толкова повече!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Дани, благодаря :) свърши вече :) с нетърпение очаквам следващата :)
Пепи, така е. Починах си. Имах нужда :) Радвам се, че ти харесва моята мръвка :) Хубава седмица и за теб!
Еликсир, благодаря ти :) Хубава седмица за теб!
Merisi, thank you :)
Ммм, ужасно апетитно XD
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванемного хубаво!Звучиш отпочинала, свежа и заредена!И аз чакам с нетърпение моята:)
Агнешкото изглежда превъзходно!
Поздравления още веднъж за публикацията в сп. "Домашна кухня"!
This is one of mine favorite foods. This is simply delicious. :)
ОтговорИзтриванеam-am :)
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти! По-скоро да идва и твоето време за почивка!
Yes, Andrea :) thank you!