Помните ли преди 1989 година се продаваха само два вида хляб – бял „Стара загора” и малко по-тъмен „Добруджа”. Много се чудех, защо „Добруджа”-та беше по-евтин и по-малко почитан, защото според мен беше по-вкусен, а и все пак Добруджа е житницата на България и заслужаваше повече уважение :-) Имаше и ръжен, клисав и адски неугледен. Много беден избор.
Първата ми среща с различния хляб беше през 1990г. на лагер в Чехия. Ние, българчетата никак не харесвахме тъмния им хляб с ким и буквално ограбвахме големия панер в столовата, пълен с ей такива вкусни хлебчета.
Постепенно и на българския пазар започнаха да се предлагат различни видове хляб, кои по-добри, кои по-лоши, за да се стигне и до истерията с държавния стандарт и абсурдните му описания.
За мен и моя дом решението е взето много отдавна. Приготвям го у дома, до преди няколко месеца изцяло на ръка, а от началото на тази година и с добрия помощник – домашната хлебопекарна.
За този вкусен хляб ще ви трябват:
300-350 гр.брашно тип 700
50 гр. брашно тип 2000
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. суха мая
2 с.л. заквасена сметана
250 мл. обезмаслено прясно мляко /хладко/
1 с.л. царевично олио
От изброените продукти се замесва меко тесто, евентуално може да се наложи да се добави още малко брашно тип 700. оставете на топло да втаса и да удвои обема си. Оформете, намажете с малко заквасена сметана и сложете в студена фурна. Включете на 180 градуса и печете до готовност /около 40 минути/. Охладете върху решетка.
Помним, помним :)
ОтговорИзтриванеНо когато минавах край фурната така ухаеше....
А твоят изглежда и съм сигурна, че е много вкусен, с тази зелена чушка и малко сиренце...мммм....
Прегръдки!
хе, аз също в групата на помнещите. С едно предимство - на село фурната беше стара, с едни хууууууубави дебели кори и добрия чичо Злати, който чупеше питка и раздаваше през прозореца на хлапетата :)))
ОтговорИзтриванеНяма такъв хляб. Бял беше, но толкова вкусен... Това е точната дума - вкусен беше.
Зори, твоя изглежда чудно, с тази коричка отвсякъде :) доста по-различно от повечето от новите фурни.
Поздрави и хубава вечер!
Много вкусно изглежда, Зори!
ОтговорИзтриванеПрекрасна снимка!
Поздрави и хубава вечер!
:) Дани, тази чушка е от най-лютите. Със сиренцето е за мен :)
ОтговорИзтриванеПепи, селски ръчен хляб и аз съм опитвала от едновремешния, наистина няма такъв.
Благодаря, Роси!
Хубава нова седмица ви пожелавам, момичета!
Помня, как да не помня. :) Хлябът с ким в Чехия и на нас не ни хареса, но пък хлебчетата им и тук опитваме.
ОтговорИзтриванеСелският хляб обаче наистина е най-вкусен - с дебела хрупкава кора, мек и наистина топъл най-много се услажда. :)
Хлябът ти изглежда супер, а и несъмнено е много вкусен, Зори! :)
Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица!
Зори, много хубав изглежда хлябът ти, а и как няма да е вкусен - домашно приготвен, без добавки, подобрители и консерванти. И аз съм към групата обичаща селския хляб :). Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеСупер е хляба! Ще го пробвам в машината за хляб!
ОтговорИзтриванеВкъщи сме дали вето на хляб за известно време, но май ще пристъпя забраната заради това изкушение, Зори :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда!
Eos this bread look absolutely delicious and your photo is just beautiful. :)
ОтговорИзтриванеС чушка и сиренце... чудесно!
ОтговорИзтриванеEви, Мира, Диди, Ирка, Мъхче, благодаря за посещението и милите думи! Хубав утрешен ден ви желая!
ОтговорИзтриванеАndrea :)
Зори,чуден хляб,с който ми напомни ,че от много време не съм правила у дома.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, сякаш усетих аромата...
ОтговорИзтриванеИ аз да се включа към групата на помнещите и на ценителите на домашно приготвен хляб.
Чудесна е твоята рецепта, изглежда страхотно и ми се иска да я опитам.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Еликсирче, благодаря :)
ОтговорИзтриванеДианка :) благодаря. Ще се радвам, ако опиташ този хляб :)
Поздрави и за двете ви и хубав утрешен ден!
ТЕТЛЕТО
ОтговорИзтриванеЧУДЕСНА РЕЦЕПТА. ЩЕ ОПИТАМ. ЗАТВОРИХА ФУРНАТА В СЪСЕДНОТО СЕЛО ЗАРАДИ СТАНДАРТИТЕ И ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ НА БРАШНОТО. ОТВИКНАХМЕ ОТ КУПЕШКИЯ - НЕ НИ НАХРАНВА. тЪРСЯ РЕЦЕПТА ЗА ОБИКНОВЕН ХЛЯБ - САМО С ВОДА, МАЯ И МАЛКО СОЛ.
ТЕТЛЕТО
ОтговорИзтриванеУЧИХ В РУСИЯ. ПОРАЗИ МЕ ОГРОМНОТО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ. НАМИРАХМЕ ХЛЯБ КАТО НАШИЯ БЯЛ, НО НЕ ОТМИНАВАХМЕ И ДРУГИТЕ ВИДОВЕ, ЗАЩОТО ЛЮБОПИТСТВОТО НИ КАРАШЕ ДА ОПИТВАМЕ ОТ ВСЕКИ ВИД. ВКУСЕН ХЛЯБ БЕШЕ.
ТЕТЛЕТО
ОтговорИзтриванеРАДВАМ СЕ, ЧЕ ОТКРИХ ТОЗИ БЛОГ. БЛАГОДАРЯ!