Последните няколко дни едно спонтанно решение непрекъснато ме кара да се усмихвам и ме потапя в скъпи спомени и желания. А лимонът е... позабравен и изтикан на заден план. Ще си взема почивка от тази война...
Ще разкажа... по-късно... след някой и друг ден, по-скоро седмица :- )
Сега за два страхотни сладкиша, които правих тези дни. С круши. Сдобих се с доста прилично количество, изядохме натюр колкото можахме, а с част от тях един след друг направих и два сладкиша.
Крушите са сред най-любимите ми плодове, а и едни от най-предпочитаните от мен за плодови десерти. Сочни, топящи се като мед, топлинно обработени разгръщат силния си аромат и сладост и добавка от орехи, мед, ванилия, канела или кардамон, джинджифил, шоколад се превръщат в неустоимо изкушение и чисто удоволствие.
Точно в дъждовната сряда пекох шоколадовия с джинджифил и кардамон. Из къщи се разнесе божествен, топъл аромат и напомни за есента и зимата... Много много ми се искаше да го снимам цял, но нито една снимка не ставаше, тъй като денят много напредна, а и заради дъжда вече беше доста сумрачно. Не устоях и го разрязах за десерт на вечеря.
Необходимите продукти:
5-6 круши
180 гр. тъмен шоколад
75 гр. масло и още малко за намасляване на формата
1 малко яйце
200 гр. типово брашно
50 гр. и 1 с.л. захар демерара
100 мл.марсала
½ ч.л. смлян кардамон
½ ч.л. смлян джинджифил
2 с.л. тъмно какао
4 гр. бакпулвер
Обелете и разполовете крушите, почистете от дръжките и семената. Може да го направите от предишния ден, по съветите на Гордън Рамзи, и да оставите за една нощ в хладилника да позасъхнат леко. Намажете с масло подходящ съд с диаметър около 20 см. и поръсете със захар, подредете парчетата круши в желана от вас форма.
Стопете шоколада заедно с останалото масло на водна баня или в микровълнова като внимавате да не се пресече.
Смесете брашното с джинджифила, кардамона, какаото и бакпулвера, прибавете, марсалата, яйцето и шоколадово-маслената смес. Смесете всичко до хомогенност. Разпределете тестото върху крушите, най-лесно е с ръце, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около половин час. Обърнете внимателно в чиния.
Вторият също е много лесен. Адаптиран от тази рецепта на Ева.
Необходимите продукти:
3 яйца
70 гр. демерара
1 капсула есенция ванилия
щипка сол
60 гр. брашно
5 гр.бакпулвер
100 гр.смлени орехи
100 гр. смлени маслени бисквити
1 кг. круши
сокът на един лимон
2-3 с.л. мед
малко масло за формата
Почистете крушите от семките и дръжките, обелете и разполовете, залейте с лимоновия сок. Всички останали продукти без меда се смесват и разбъркват добре. Разпределете сместа в подходяща намаслена и набрашнена форма, отгоре се подредете плодовете. Печете до суха клечка в предварително загрята на 180 градуса фурна. Глазирайте с меда и охладете върху решетка.
Зори,и двата сладкиша са превъзходни,четейки съставките им!Поздравявам те за чудесните снимки(както винаги)!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти прекрасен уикенд:)))
Божествено! И аз обожавам аромата на круша и всякакви видове десерти с нейно участие:) Този шоколадовия ще е следващото ми предизвикателство!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат уикенд Еос :)
Зори, сладкишите ти ухаят чудесно!
ОтговорИзтриванеА как изглеждат ....
И аз днес съм на вълна круши:)
Снимките ти са страхотни!!!
И много се радвам за лимона!!!!
Прегръдки и усмихнат уикенд!
Ееее,Зори,ама как само си описала уханието на сладкишите и съчетанието на крушите с тези подправки-направо запреглъщах,предвкусвайки за каква наслада иде реч!Дори и да не беше снимала,само по описание като затворя очи и си ги представям!
ОтговорИзтриванеИзбирам шоколадовия.Да не повярва човек при все,че не съм шокохолик,но той ми се усмихна повече!
Радвам се,че си в по-добро настроение!
Запази го за уикенда!
Прегръдки!
Ехааа, Зори, невероятно съблазняващи сладкиши! Особено този шоколадовия... как ми се иска да си опитам 1-2 парченца...
ОтговорИзтриванеХубав, слънчев уикенд!
Зори, и двата варианта са чудесни!
ОтговорИзтриванеКазвала съм и преди, и пак ще кажа, че плодовите десерти са ми най-много на сърце :)
Хубав уикенд :)
Зори, много добре те разбирам за любовта към крушите - придават такъв леко екзотичен вкус в какво и да ги сложиш. Записвам си двете ти рецепти. Аз, разбира се, съм за втората, но у дома нали има любители на шоколада - хем шоколадово, хем плодово - това е рецепта като за нашето семейство :). Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеЗарадва ме, Зори - и с избора на рецепта, и заради лимона! :)
ОтговорИзтриванеОбичам круши и наистина във фурната разгръщат аромата си. Ще опитам рецептата ти, миналата година пробвах една, но не се получи...
Прегръдки и хубав уикенд!
Зори, и двата сладкиша са разкошни!
ОтговорИзтриванеВкусни и ароматни!
Аз много обичам плодови сладкиши и круши. Така, че твоите много ми допадат!
Поздрави и хубав ден!
И двата сладкиша са много сочни и съблазнителни, Зори, но аз си дърпам парченце от шоколадовия :)
ОтговорИзтриванеХайде сега дай по една лимонада от изстискания лимон :)
и приятни почивни дни!
Кате, благодаря ти! Хубав неделен ден от мен!
ОтговорИзтриванеИва :) радвам се, че ти харесва! Хубава неделя!
Дани, ще ми увреди емайла на зъбките от лимона :)нали?
Много обичам круши :) Хубаво утре ти пожелавам!
Еликсирче, усмихна ме :) Благодаря ти... шоколадовия е божествен, няма да сгрешиш :)
Таня, благодаря! Слънчева неделя за теб!
Инче, плодовите десерти са божествени, права си :) Прегръдки от мен!!
ОтговорИзтриванеМира, разбирателство да има :) Усмихнат и слънчев неделен ден!
Еви, твоята рецепта съм я правила и само с орехи, без бисквитите, пак е много добра. Прегръдка и за теб!
Роси, благодаря! Поздрави и за теб!
Пепи, това и мисля да направя лимонада, или по-добре да си поръчам и текила :) Давам парче от шоколадовия за малко сладко от смокини :)
Хубава неделя!
И двата сладкиша са страхотни, но аз като шокохоличка имам предпочитания към първия :-) Страхотни снимки, Зори!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Благодаря, Миленка :) Добър избор :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и за теб!
Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея- круши...ммм;)
Обичам плодови сладкиши.
Хубава нова седмица!
хаха, и аз пекох в сряда:) мм че вкусно изглеждаа, задължително си отбелязвам да го пробвам тези дни. Ще гледам да е в дъждовен
ОтговорИзтриванеЧудесно е, Зори -
ОтговорИзтриванекулинарните идеи, спонтанните решения, красивите снимки и хубавото настроение -
сякаш и аз усетих вкус, аромат и вдъхновение.
Сърдечни поздрави, Диана
И на мен крушите са ми сред любимите плодове. Обожавам и десертите с тях. Още повече, когато са поднесени толкова красиво :))
ОтговорИзтриванеМъхче, благодаря :)
ОтговорИзтриванеСолчица, желателно е да е дъждовен :) това просто си е есенен сладкиш :)
Дианка, благодаря :) Поздрави и за теб!
Ели, много мило, благодаря ти!
Здравей,
ОтговорИзтриванеразгледах блога ти и харесвам идеите ти. Ще следя публикациите ти. Вече съм твой почитател.
Приятелски поздрави!
Жани, добре дошла и благодаря! Поздрави и за теб!
ОтговорИзтриванеLove pears.And you have used them here in two fanatstic dishes:) I love them also cooked whole peeled in wine and spices;)
ОтговорИзтриванеЕос, обожавам круши - толкова ароматни и сочни са.
ОтговорИзтриванеТвоите сладкиши ме примамват предизвикателно...
Успешна нова седмица!
Как съм пропуснала тази вкусна рецепта за моята колекция не знам, но много, много ми хареса! Непременно ще я опитаме. Поздрави и усмихнати дни!
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасни са и двата сладкиша!:-)) Обичам плодовите, а крушите, ако попаднеш на много ароматни, правят направо чудеса.:-))))
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, мини през блогчето ми, там те очаква една награда.:-)))
Спокойна нощ!