петък, 12 август 2011 г.

Две рецепти с круши



Последните няколко дни едно спонтанно решение непрекъснато ме кара да се усмихвам и ме потапя в скъпи спомени и желания. А лимонът е... позабравен и изтикан на заден план. Ще си взема почивка от тази война...
Ще разкажа... по-късно... след някой и друг ден, по-скоро седмица :- )
Сега за два страхотни сладкиша, които правих тези дни. С круши. Сдобих се с доста прилично количество, изядохме натюр колкото можахме, а с част от тях един след друг направих и два сладкиша.
Крушите са сред най-любимите ми плодове, а и едни от най-предпочитаните от мен за плодови десерти.  Сочни,  топящи се като мед, топлинно обработени разгръщат силния си аромат и сладост и добавка от орехи, мед, ванилия, канела или кардамон, джинджифил, шоколад се превръщат в неустоимо изкушение и чисто удоволствие.
Точно в дъждовната сряда пекох шоколадовия с джинджифил и кардамон. Из къщи се разнесе божествен, топъл аромат и напомни  за есента и зимата... Много много ми се искаше да го снимам цял, но нито една снимка не ставаше, тъй като денят много напредна, а и заради дъжда  вече беше доста сумрачно. Не устоях и го разрязах за десерт на вечеря.


 Необходимите продукти:
5-6 круши
180 гр. тъмен шоколад
75 гр. масло и още малко за намасляване на формата
1 малко яйце
200 гр. типово брашно
50 гр. и 1 с.л. захар демерара
100 мл.марсала
½ ч.л. смлян кардамон
½ ч.л. смлян джинджифил
2 с.л. тъмно какао
4 гр. бакпулвер

Обелете и разполовете крушите, почистете от дръжките и семената. Може да го направите от предишния ден, по съветите на Гордън Рамзи, и да оставите за една нощ в хладилника да позасъхнат леко. Намажете с масло подходящ съд с диаметър около 20 см. и поръсете със захар, подредете парчетата круши в желана от вас форма.
Стопете шоколада заедно с останалото масло на водна баня или в микровълнова като внимавате да не се пресече.
Смесете брашното с джинджифила, кардамона, какаото и бакпулвера, прибавете, марсалата, яйцето и шоколадово-маслената смес. Смесете всичко до хомогенност. Разпределете тестото върху крушите, най-лесно е с ръце, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около половин час. Обърнете внимателно в чиния.

Вторият също е много лесен. Адаптиран от тази рецепта на Ева.

 

Необходимите продукти:

3 яйца
70 гр. демерара
1 капсула есенция ванилия
щипка сол
60 гр. брашно
5 гр.бакпулвер
100 гр.смлени орехи
100 гр. смлени маслени бисквити
1 кг. круши
сокът на един лимон
 2-3 с.л. мед
малко масло за формата

Почистете крушите от семките и дръжките, обелете и разполовете, залейте с лимоновия сок. Всички останали продукти без меда се смесват и разбъркват добре. Разпределете сместа  в подходяща намаслена и набрашнена форма, отгоре се подредете плодовете. Печете до суха клечка в предварително загрята на 180 градуса фурна. Глазирайте с меда и охладете върху решетка.

25 коментара:

  1. Зори,и двата сладкиша са превъзходни,четейки съставките им!Поздравявам те за чудесните снимки(както винаги)!
    Пожелавам ти прекрасен уикенд:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Божествено! И аз обожавам аромата на круша и всякакви видове десерти с нейно участие:) Този шоколадовия ще е следващото ми предизвикателство!
    Хубав и усмихнат уикенд Еос :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, сладкишите ти ухаят чудесно!
    А как изглеждат ....
    И аз днес съм на вълна круши:)
    Снимките ти са страхотни!!!
    И много се радвам за лимона!!!!
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Ееее,Зори,ама как само си описала уханието на сладкишите и съчетанието на крушите с тези подправки-направо запреглъщах,предвкусвайки за каква наслада иде реч!Дори и да не беше снимала,само по описание като затворя очи и си ги представям!
    Избирам шоколадовия.Да не повярва човек при все,че не съм шокохолик,но той ми се усмихна повече!

    Радвам се,че си в по-добро настроение!
    Запази го за уикенда!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехааа, Зори, невероятно съблазняващи сладкиши! Особено този шоколадовия... как ми се иска да си опитам 1-2 парченца...

    Хубав, слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, и двата варианта са чудесни!
    Казвала съм и преди, и пак ще кажа, че плодовите десерти са ми най-много на сърце :)

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, много добре те разбирам за любовта към крушите - придават такъв леко екзотичен вкус в какво и да ги сложиш. Записвам си двете ти рецепти. Аз, разбира се, съм за втората, но у дома нали има любители на шоколада - хем шоколадово, хем плодово - това е рецепта като за нашето семейство :). Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Зарадва ме, Зори - и с избора на рецепта, и заради лимона! :)
    Обичам круши и наистина във фурната разгръщат аромата си. Ще опитам рецептата ти, миналата година пробвах една, но не се получи...
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, и двата сладкиша са разкошни!
    Вкусни и ароматни!
    Аз много обичам плодови сладкиши и круши. Така, че твоите много ми допадат!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. И двата сладкиша са много сочни и съблазнителни, Зори, но аз си дърпам парченце от шоколадовия :)
    Хайде сега дай по една лимонада от изстискания лимон :)
    и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, благодаря ти! Хубав неделен ден от мен!

    Ива :) радвам се, че ти харесва! Хубава неделя!

    Дани, ще ми увреди емайла на зъбките от лимона :)нали?
    Много обичам круши :) Хубаво утре ти пожелавам!

    Еликсирче, усмихна ме :) Благодаря ти... шоколадовия е божествен, няма да сгрешиш :)

    Таня, благодаря! Слънчева неделя за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Инче, плодовите десерти са божествени, права си :) Прегръдки от мен!!

    Мира, разбирателство да има :) Усмихнат и слънчев неделен ден!

    Еви, твоята рецепта съм я правила и само с орехи, без бисквитите, пак е много добра. Прегръдка и за теб!

    Роси, благодаря! Поздрави и за теб!

    Пепи, това и мисля да направя лимонада, или по-добре да си поръчам и текила :) Давам парче от шоколадовия за малко сладко от смокини :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. И двата сладкиша са страхотни, но аз като шокохоличка имам предпочитания към първия :-) Страхотни снимки, Зори!


    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Миленка :) Добър избор :)
    Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесни снимки!
    Страхотна идея- круши...ммм;)
    Обичам плодови сладкиши.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. хаха, и аз пекох в сряда:) мм че вкусно изглеждаа, задължително си отбелязвам да го пробвам тези дни. Ще гледам да е в дъждовен

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно е, Зори -
    кулинарните идеи, спонтанните решения, красивите снимки и хубавото настроение -
    сякаш и аз усетих вкус, аромат и вдъхновение.
    Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. И на мен крушите са ми сред любимите плодове. Обожавам и десертите с тях. Още повече, когато са поднесени толкова красиво :))

    ОтговорИзтриване
  19. Мъхче, благодаря :)

    Солчица, желателно е да е дъждовен :) това просто си е есенен сладкиш :)

    Дианка, благодаря :) Поздрави и за теб!

    Ели, много мило, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей,
    разгледах блога ти и харесвам идеите ти. Ще следя публикациите ти. Вече съм твой почитател.
    Приятелски поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Жани, добре дошла и благодаря! Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Love pears.And you have used them here in two fanatstic dishes:) I love them also cooked whole peeled in wine and spices;)

    ОтговорИзтриване
  23. Еос, обожавам круши - толкова ароматни и сочни са.
    Твоите сладкиши ме примамват предизвикателно...
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Как съм пропуснала тази вкусна рецепта за моята колекция не знам, но много, много ми хареса! Непременно ще я опитаме. Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Зори, прекрасни са и двата сладкиша!:-)) Обичам плодовите, а крушите, ако попаднеш на много ароматни, правят направо чудеса.:-))))
    Когато имаш време, мини през блогчето ми, там те очаква една награда.:-)))
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване