Идва зима, а с нея и много традиционни ястия, които приготвяме в по-хладно време. Киселото зеле е пълновластен господар в зимната българска кухня. От началото на октомври пазарите са буквално залети със зелки, а хората пъплят наоколо нарамили чували.
Да си призная, че не приготвям кисело зеле, но се радвам на всяка зелка, която получавам от свекър ми или баща ми. В този ред на мисли, половинът е този, който трябва да се научи да прави кисело зеле :-)
Тези дни получих два буркана със зелеви листа и беше повече от ясно, че ще се правят сарми. Преди време Зиче, сподели рецепта за пълнени чушки със сурова плънка, божествени са, ако не сте ги правили, не отлагайте. По същия метод са приготвени и тези сарми, до сега винаги съм ги варила в тенджера на котлона. Определено приготвени в гювеч ми допадат повече, а и е по-мързеливо ;-)
Необходимите продукти /съвсем ориентировъчно/
600 гр. мляно месо /50:50 агнешко и телешко/
100 гр. бекон
1 голяма глава кромид лук
2-3 стръка праз
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. от 240 мл. ориз
суха чубрица – 2 с.л. лъжици
сух джоджен – 1 с.л.лъжица
150 мл. вода
150 мл. зелев сок
зелеви листа от една или две зелки
5-6 сухи чушки
Накиснете в ориза и чушките в отделни съдова в топла вода. На чушките ще им трябват поне два часа, за да се отпуснат. Оставете ориза половин час, след това го измийте добре. Нарежете на ситно всички видове лук, бекона на малки кубчета, а моркова настържете на дребно ренде. Смесете всички съставки за плънката, разбъркайте добре. Оформете сармите, като във всеки зелев лист поставите малко плънка и после загънете като пакетче. Напълнете и сухите чушки. Ще придадат невероятен аромат на ястието.
На дъното на голям гювеч разпределете няколко зелеви листа. Отгоре плътно една до друга наредете сармите и чушките. Налейте водата и зелевия сок, захлупете гювеча и печете на 180 градуса поне 2 ½ часа.
Зори, предпочитам да си тананикам "и замириса на море",
ОтговорИзтриванено с тази прекрасна рецепта, нямам нищо против да си пея, че ми замирисва на Коледа :)
Чудесна идея, както за суровата плънка, така и за добавянето на сухи чушки.
А за гювеча... аз си ги правя там :)
Прегръдки и хубава нова седмица!
Зори,слабо казано,обичам сърми!Направо ги обожавам!Мога да ги ям за закуска ,обяд и вечеря!
ОтговорИзтриванеСега обаче само ще гледам в екрана и ще въздишам!
Много вкусно особено с това бекончеее...
Прегръдки и успешна и лека нова седмица:)))
Нямам търпение да втаса зелето и да направя сърми. Обичам ги много и ги правя само варени, на фурна са ми сухи малко. Прегръдки, Зори, с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеОбичам сарми, но не мога да ги правя:-( Тая работа със завиването никак не ми се получава... А с това беконче съвсем ми се доядоха:(
ОтговорИзтриванеМного вкусни, Зори!
Обожавам сарми! непременно ще опитам в гювеч, много ми допада като идея:)
ОтговорИзтриванеТъкмо писах и при Гуинет,че откакто застудя блоговече ни се изпълниха с аромат на гозби и е много уютно!
ОтговорИзтриванеЗори,разкошно ястие си приготвила,а щом е в глинения гювеч на бавен огън няма начин да не сте си облизали пръстите!Със сушените пиперки и бекончето си внесла чудесна идея!
И ние персонално не правим кисело зеле,вземаме от родителите,защото консумираме малко.
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Обожавам сърми :) и разбира се, плънката я правя сурова, по бързо ми е, абсурд да призная, че е по-мързеливо :)
ОтговорИзтриванеВсе се каня да пробвам с чушки при тях, Зори, все забравям. С твоята апетитна порция, която си показала, май няма начин следващия път да забравя за тях :)
Хубава нова седмица!
Зори, може ли чушчицата за мен? С киселото зеле съм на Вие, макар че ако още малко погледам разкошните ти снимки мога да си променя мнението!
ОтговорИзтриванехубава нова седмица ти желая!
Ох ох вкусотия и красиво, много красиво поднесени сърмички :) Става ми леко Коледно и много ми се приядоха :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица!
Зори, не съм правила сърми със сурова плънка. Следващият път ще ги завия така. а сухите чушки предават страхотен аромат. Благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗори, очарова ме-
ОтговорИзтриванепърво водещата снимка с горящата свещичка, след това апетитната порция и естествено, рецептата.
Обожавам сарми, ще опитам и твоя вариант, всичко много ми хареса.
Поздрави и усмихната нова седмица, Диана
The last head of sauerkraut used couple of weeks ago:( But we have eaten a lot whole winter,Your are fantasticly made;)
ОтговорИзтриванеИзлишно е да казвам, че обичам, и то много обичам, зелеви сърми, както и пълнени чушки. Свекито пълни чушкте със сурова кайма, ориз, сол и черен пипер, но понеже каймата е телешка предимно, слага и олио. Така и аз ги правех доскоро, но определено ми харесват повече с морковчета и лучец :))
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки - много апетит отварят :)
Дани, хубаво е да "мирише на море" :) но и на сърмички е добре :)
ОтговорИзтриванеКате, и аз май така, обичам ги повече постни и със сини сливи и стафиди :)
Еви, права си, че са по-сухи :) но са хубави :)
Мъхче, лесно е, може би слагаш повече плънка?
Траяна, ще се радвам да ви се хареса :)
Пеп, по нашия край така се правят традиционно със сухи чушки :)
Ива, вярно е направо на Коледа мирише :) да си призная, ефекта беше търсен :)
Кате, пак заповядай :)
Дианка, благодаря :)
Thanks, Dzoli :)
Инче, може и олио да се сложи. Аз често го пропускам нарочно :) С всички видове лук и чубрица и особено със сушени сини сливи направо ме подлудяват :)
Благодаря, момичета! Успешна нова седмица от мен!
Много са любими и у нас сърмите, ама са ми голяма играчка да ги вия :), та затова най-обичам на мама "Асеновградските сърмички"... А твоите са просто божествени, Зори - откровено ви завиждам за трапезата :)
ОтговорИзтриванеАко си съгласна да отделиш 3-4 за мен без месце, направо идвам.:)))
ОтговорИзтриванеЗори, при теб винаги е вкусно.:)
Поздрави.
Зори, при мен има една изненада за теб :)
ОтговорИзтриванеДа си призная, аз веднъж съм правила опит за зелеви сърми, но беше почти неуспешен. Зори, ти си се справила чудесно!
ОтговорИзтриванеТрябва и аз да се пробвам пак някой път...
Зори, страхотни сърмички!Много вкусни изглеждат!
ОтговорИзтриванеВ блога ми има няколко награди, които много ми се иска да споделя с теб, заповядай ми на гости!
Поздрави и прекрасна неделна вечер!