събота, 15 октомври 2011 г.

Тиквата...


Познавам една симпатична млада дама, която в понеделник ще отвори блога ми и ще се намръщи на заглавието. Бррр... тиква : -)
А тиквата е много полезна, и вкусна. Търпи и сладки и солени интерпретации. Пълним я със сушени плодове и ядки, или с месо и зеленчуци. Прави компания на чаша вино или ароматен чай. Може да бъде десерт и основно ястие. Настъргана я добавяме във всякакви сладкиши и кремове. Можем да си приготвим и сок от нея. Децата, че и възрастните, я правят на фенери.
Оранжева, ярка, красива, истинско късче слънце в дъджовните и студени дни. А на Бъдни вечер ще я сложим в задължителната баница с тиква и ябълки.
В България тиква традиционно се приготвя сладка. Все по-често обаче попадам на солени рецепти с нея.
През лятото предложих супа от печени тиквички. Оригиналната рецепта е с печена тиква, масло и балсамико. А сега я показвам в трети вариант като гарнитура за месо. Тиквата съдържа витами Т, който подпомага усвояването на тежката храна и това я прави особено подходяща в случая.


Необходимите продукти:
700 гр. почистена и обелена тиква
2 големи моркова
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
шепа листа салвия
60 гр. масло
50 мл.балсамико
1-2 с.л. кафява захар /според сладостта на тиквата/
сол на вкус

Тиквата нарежете на кубчета, морковите на колелца, лука на полумесеци. Смачкайте скилидката чесън. Салвията нарежете на ситно. Смесете всичко заедно със солта, захарта и балсамовия оцет. Маслото нарежете на малки парченца и сложете върху зеленчуците. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Разбъркайте внимателно 1-2 пъти, за да се покрият добре с масло парченцата.
Ако пасирате така изпечента тиква и добавите 1.5 литра гореща вода или бульон ще получите много вкусна „Зимна супа от печена тиква”.

29 коментара:

  1. А аз ще възкликна:
    Ауу, чудно - обожавам тиква...
    Прекрасна рецепта и снимки, Зори.
    Много слънчево, сгряващо и ароматно предложение - изглежда страхотно и благодаря за тази идея.
    Поздрави и усмихнато утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, благодаря :) И аз обожавам... за първи път приготвям тази година :)
    Хубав утрешен ден и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори,прекрасно и много интересно предложение!Задължително ще го направя!
    Много ми хареса!Какато сме си донесли тикви от Родопитеее,ще стане страшна вкусотийка!
    много се затъжих за теб,къде се изгуби?
    Да не си на диета:)))
    Прегръдки и хубав неделен ден:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Тук съм, Кате :) не съм се загубила... готвя, но нещо не снимам, то пък и вечер една светлина :( Нямат шанс диетите при мен :D
    Прегръдка и за теб :)
    Изпратила съм ти покана за приятелство във ФБ :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много красота в този гювеч, а толкова ароматно и вкусно изглежда! В момента съм на вълна салвия.
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Мариянка :)
    В гювеча е сервирана :)
    Салвията е много подценявана подправка, а е толкова ароматна :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми хареса това, което видях,аз съм малко предубедена, обаче май започнах да се навивам, а и току мама ми прати домашна тиква ще взема и аз да заобичам да хапвам. Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, това предложение много, много ми допада!
    Децата няма да го хапнат, но аз с удоволствие ще си направя само за мен, а може и съпруга си да изкуша да опита :)
    И на мен ми липсваше в блоговото пространство.
    Пожелавам ти слънчево настроение в есенните дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Колоритно и много вкусно, Зори! Обичам тиквата в сладък вариант, но още не съм открила сезонът. Ще се поправя. :)
    Прегръдки и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Красиви снимки и много вкусно предложение Зори !
    Ще пробвам и аз :) имам всички продукти , а салвия си насадих от семенца в две саксийки и много и се радвам :)
    Сърдечни поздрави и усмихната неделя !

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, изненада ме твоето предложение с тиква в солен вариант - не съм опитвала подобен, но снимките ти, така изкусителни, ми дават кураж за подобна стъпка...
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Love the pumpkin and you chose great recipe to prepare it:)

    ОтговорИзтриване
  13. ЗОРИ, ММММ СТРАХОТИЯ НАПРАВО.....
    Толкова ти са примамливи снимките ,че и аз ще се прижаля май със солен вариант на тиквата.
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  14. Охо, тиквата вече изобилства в кулинарните блогове :))

    Много интересно предложение, Зори!
    Хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Браво, Зори, много хубави снимки и рецепта! Обичам тиква още от много малка, за разлика от други екземпляри :))

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  16. И у дома има два екземпляра,дето не обичат тиква,само аз я обожавам,но когато я внедря невидимо си хапват с удоволствие!
    Много ароматно предложение с тиква при теб,а снимките го подчертават още по-силно!

    Хубава нова седмица ти желая!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  17. Зори,
    сгря ми душата в тази студена
    вечер!
    А и е изкусително, че е като гарнитура!
    Само със салвията нещо не се долюбваме...
    но това не променя харесването!
    Прегръдки и топла нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Павлинка, никога не е късно да откриваме нови вкусове :)

    Лети, благодаря ти :) много си мила :)

    Непременно, Еви :) прегръдка и за теб :)

    Сабинка, и моята салвия е така посадена :) благодаря ти!

    Благодаря, Мариетка :) поздрави и за теб!

    Thanks, Dzoli :)

    Зиче, благодаря :) Поздрави!

    Пеп, по това време на годината :)

    Хихи, Инче и аз така :)

    Роси, благодаря ти :) много хора са предубедени към тиквата, губят :)

    Хубава нова седмица на всички ви, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  19. Бррр, голям студ, Дани :) кой го е канил само не знам :) пък и този сняг в средата на октомври :)
    Времето си е само за тиква :)
    Топла прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Тиква със зеленчуци и салвия ме заинтригува и провокира кулинарните ми сетива! Непременно ще опитам! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Аз се класирам в графата на любителите на тиква:) Много я обичам в солен вариант и благодаря за интересното предложение!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесно е това Зори!И аз непременно ще опитам.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  23. Наистина много интересно предложение, аз обичам тиква в солен вариант, но в къщи нещо и се мръщят :) Ще си приготвя само за мен :)))
    Усмивки и хубава нова седмица, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  24. Гуинет, Руми, Йоли, Ива, благодаря ви!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  25. И аз съм изненадана от солената тиква, но затова пък съм готова да експериментирам;-)
    Благодаря, Зори!

    ОтговорИзтриване
  26. Аз никога не й се мръщя на тиквата. Сладка, солена, няма значение ;) Наскоро бях решила да си потърся рецепта за нещо соленичко с тиква, така че записвам си я.

    ОтговорИзтриване
  27. Зори, в сезона на тиквите приемам всякакви идеи за вкусна тиква - сладка и солена. Твоята идея е чудесна.Поздрави

    ОтговорИзтриване
  28. Никога не ми е хрумвала идеята за солена тиква.Твоето предложение е много изкусително.Лека и спокоина вечер!

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотни снимки, всичко изглежда много вкусно!Успех и д ани радваш с нови рецепти и за в бъдеще!

    ОтговорИзтриване