Познавам една симпатична млада дама, която в понеделник ще отвори блога ми и ще се намръщи на заглавието. Бррр... тиква : -)
А тиквата е много полезна, и вкусна. Търпи и сладки и солени интерпретации. Пълним я със сушени плодове и ядки, или с месо и зеленчуци. Прави компания на чаша вино или ароматен чай. Може да бъде десерт и основно ястие. Настъргана я добавяме във всякакви сладкиши и кремове. Можем да си приготвим и сок от нея. Децата, че и възрастните, я правят на фенери.
Оранжева, ярка, красива, истинско късче слънце в дъджовните и студени дни. А на Бъдни вечер ще я сложим в задължителната баница с тиква и ябълки.
В България тиква традиционно се приготвя сладка. Все по-често обаче попадам на солени рецепти с нея.
През лятото предложих супа от печени тиквички. Оригиналната рецепта е с печена тиква, масло и балсамико. А сега я показвам в трети вариант като гарнитура за месо. Тиквата съдържа витами Т, който подпомага усвояването на тежката храна и това я прави особено подходяща в случая.
Необходимите продукти:
700 гр. почистена и обелена тиква
2 големи моркова
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
шепа листа салвия
60 гр. масло
50 мл.балсамико
1-2 с.л. кафява захар /според сладостта на тиквата/
сол на вкус
Тиквата нарежете на кубчета, морковите на колелца, лука на полумесеци. Смачкайте скилидката чесън. Салвията нарежете на ситно. Смесете всичко заедно със солта, захарта и балсамовия оцет. Маслото нарежете на малки парченца и сложете върху зеленчуците. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Разбъркайте внимателно 1-2 пъти, за да се покрият добре с масло парченцата.
Ако пасирате така изпечента тиква и добавите 1.5 литра гореща вода или бульон ще получите много вкусна „Зимна супа от печена тиква”.
А аз ще възкликна:
ОтговорИзтриванеАуу, чудно - обожавам тиква...
Прекрасна рецепта и снимки, Зори.
Много слънчево, сгряващо и ароматно предложение - изглежда страхотно и благодаря за тази идея.
Поздрави и усмихнато утре, Диана
Дианка, благодаря :) И аз обожавам... за първи път приготвям тази година :)
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден и за теб!
Зори,прекрасно и много интересно предложение!Задължително ще го направя!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса!Какато сме си донесли тикви от Родопитеее,ще стане страшна вкусотийка!
много се затъжих за теб,къде се изгуби?
Да не си на диета:)))
Прегръдки и хубав неделен ден:)))
Тук съм, Кате :) не съм се загубила... готвя, но нещо не снимам, то пък и вечер една светлина :( Нямат шанс диетите при мен :D
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за теб :)
Изпратила съм ти покана за приятелство във ФБ :)
Много красота в този гювеч, а толкова ароматно и вкусно изглежда! В момента съм на вълна салвия.
ОтговорИзтриванеПоздрави Марияна!
Благодаря, Мариянка :)
ОтговорИзтриванеВ гювеча е сервирана :)
Салвията е много подценявана подправка, а е толкова ароматна :)
Много ми хареса това, което видях,аз съм малко предубедена, обаче май започнах да се навивам, а и току мама ми прати домашна тиква ще взема и аз да заобичам да хапвам. Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеЗори, това предложение много, много ми допада!
ОтговорИзтриванеДецата няма да го хапнат, но аз с удоволствие ще си направя само за мен, а може и съпруга си да изкуша да опита :)
И на мен ми липсваше в блоговото пространство.
Пожелавам ти слънчево настроение в есенните дни!
Колоритно и много вкусно, Зори! Обичам тиквата в сладък вариант, но още не съм открила сезонът. Ще се поправя. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя! :)
Красиви снимки и много вкусно предложение Зори !
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и аз :) имам всички продукти , а салвия си насадих от семенца в две саксийки и много и се радвам :)
Сърдечни поздрави и усмихната неделя !
Зори, изненада ме твоето предложение с тиква в солен вариант - не съм опитвала подобен, но снимките ти, така изкусителни, ми дават кураж за подобна стъпка...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Love the pumpkin and you chose great recipe to prepare it:)
ОтговорИзтриванеЗОРИ, ММММ СТРАХОТИЯ НАПРАВО.....
ОтговорИзтриванеТолкова ти са примамливи снимките ,че и аз ще се прижаля май със солен вариант на тиквата.
Поздрави и хубав следобед!
Охо, тиквата вече изобилства в кулинарните блогове :))
ОтговорИзтриванеМного интересно предложение, Зори!
Хубава нова седмица на теб!
Браво, Зори, много хубави снимки и рецепта! Обичам тиква още от много малка, за разлика от други екземпляри :))
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :)
И у дома има два екземпляра,дето не обичат тиква,само аз я обожавам,но когато я внедря невидимо си хапват с удоволствие!
ОтговорИзтриванеМного ароматно предложение с тиква при теб,а снимките го подчертават още по-силно!
Хубава нова седмица ти желая!
Роси
Зори,
ОтговорИзтриванесгря ми душата в тази студена
вечер!
А и е изкусително, че е като гарнитура!
Само със салвията нещо не се долюбваме...
но това не променя харесването!
Прегръдки и топла нова седмица!
Павлинка, никога не е късно да откриваме нови вкусове :)
ОтговорИзтриванеЛети, благодаря ти :) много си мила :)
Непременно, Еви :) прегръдка и за теб :)
Сабинка, и моята салвия е така посадена :) благодаря ти!
Благодаря, Мариетка :) поздрави и за теб!
Thanks, Dzoli :)
Зиче, благодаря :) Поздрави!
Пеп, по това време на годината :)
Хихи, Инче и аз така :)
Роси, благодаря ти :) много хора са предубедени към тиквата, губят :)
Хубава нова седмица на всички ви, момичета :)
Бррр, голям студ, Дани :) кой го е канил само не знам :) пък и този сняг в средата на октомври :)
ОтговорИзтриванеВремето си е само за тиква :)
Топла прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Тиква със зеленчуци и салвия ме заинтригува и провокира кулинарните ми сетива! Непременно ще опитам! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеАз се класирам в графата на любителите на тиква:) Много я обичам в солен вариант и благодаря за интересното предложение!
ОтговорИзтриванеЧудесно е това Зори!И аз непременно ще опитам.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеНаистина много интересно предложение, аз обичам тиква в солен вариант, но в къщи нещо и се мръщят :) Ще си приготвя само за мен :)))
ОтговорИзтриванеУсмивки и хубава нова седмица, Зори :)
Гуинет, Руми, Йоли, Ива, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
И аз съм изненадана от солената тиква, но затова пък съм готова да експериментирам;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!
Аз никога не й се мръщя на тиквата. Сладка, солена, няма значение ;) Наскоро бях решила да си потърся рецепта за нещо соленичко с тиква, така че записвам си я.
ОтговорИзтриванеЗори, в сезона на тиквите приемам всякакви идеи за вкусна тиква - сладка и солена. Твоята идея е чудесна.Поздрави
ОтговорИзтриванеНикога не ми е хрумвала идеята за солена тиква.Твоето предложение е много изкусително.Лека и спокоина вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, всичко изглежда много вкусно!Успех и д ани радваш с нови рецепти и за в бъдеще!
ОтговорИзтриване