понеделник, 4 юни 2012 г.

Царевични кюфтета



Преди няколко дни по един от кулинарните канали една симпатична дама приготви страхотно интересно ястие с прясна царевица. Ще го направя и аз съвсем скоро. А идеята за тези кюфтенца дойде и от обилното количество копър, с което неочаквано се сдобих.

Необходимите продукти:
800 гр.замразени царевични зърна /или пресни/
100 гр. кашкавал
1 яйце
1 връзка копър
1 стрък пресен чесън
5-6 с.л. царевично брашно
черен пипер
сол
галета
мазнина


Смелете царевицата в блендер до получаването на гладка каша. Настържете кашкавала, разбийте яйцето, нарежете на ситно копъра и чесъна. Смесете всичко в подходяща купа и разбъркайте добре. Добавяйте брашното лъжица по лъжица до получаването на смес, от която можете да оформяте кюфтенца с навлажнени ръце. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Оформете кюфтенца, които след това оваляйте в галета. Подредете в тава, застлана с пекарска хартия. Напръскайте леко с мазнина и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
Можете да печете и в намаслени форми за мъфини.
От същата смес можете да изпечете и палачинки в тиган с незалепващо покритие и след това да ги намажете с масло.
Важно уточнение: ако използвате консервирана царевица, ще получите съвсем различно ястие.

27 коментара:

  1. Много интересни питчици, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Оригинална и вкусна рецепта. Ще я имам в предвид. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много са симпатични тези "особняци", Зори!
    Представям си колко вкусничко ще бъде с нещо леко лютичко...

    ОтговорИзтриване
  4. И аз го гледах това предаване и на мен ми хареса рецептата.
    Но това което ти си направила ме грабна още повече Зори!
    Сигурна съм колко ароматни са били ммммм...
    Прегръдки за прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо това ще се пробва. Страхотна идея и чудесни снимки. В къщи любителите на царевица са много и със сигурност рецептата ще се хареса :))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, много ароматно предложение!
    Отмъквам си една!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, много апетитни и симпатични кюфтенца!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, аз също съм горд собственик на сто кила копър. Да взема да ги направя, много ми допада идеята;)
    ЧУдни снимки!
    И благодаря за инфото за горските къщички;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни царевични кюфтенца, Зори! Много са пухкави и апетитни!

    Поздрави и приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Това е страхотна идея, защото имам в хладилника огромно количество копър, който освен даа замразя, не зная какво да правя с него, а най ми хареса, че се пекат!
    Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитни са, Зори! Щом стане царевицата в градината, обезателно ще ги направя. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,чудесна идея!Всички съставки са ни любими и ще ги пробваме!

      Изтриване
  12. Еха, записвам рецептата и като стане царевицата ще правя кюфтета:)! Страхотни са твоите! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много интересна рецепта. И аз имам копър, ще взема да пробвам да ги направя тези дни.
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Ах, че хубави кюфтенца! Идеята е страхотна и ще пробвам!
    сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, добре, че си уточнила това за консервираната царевица, че тъкмо се зарадвах, че мога да ги спретна още тази вечер, но ще трябва първо да се сдобия със замразена :) Страшно апетитни изглеждат :) Ще чакам и другото ястие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесни са, Зори! Ще ги пробвам непременно, само да опазя царевица от домашните любимци:)

    ОтговорИзтриване
  17. Много ми харесват, Зори,
    обичам царевица и това е чудесна идея.
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Много интересни и апетитно изглеждащи кюфтенца. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря на всички за посещението и милите думи!
    С пожелание за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонименюни 11, 2012

    Благодаря за прекрасните кюфтета

    ОтговорИзтриване
  21. Аааах, че хубаво, веднага записвам.
    Никога не съм се сещала за подобна комбинация.
    Благодаря ти, Зори, за едно немесоядно като мен подобни вкусни предложения за направо в десятката.
    Хубава неделя.:)))

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименавгуст 27, 2012

    http://www.facebook.com/pages/%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D1%8F-%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0/199890713453294#!/photo.php?fbid=270585556383809&set=a.200138860095146.40277.199890713453294&type=1&theater
    Някой нагло използва вашата рецепта...снимка и всичко е "копнато" едно към едно.Смятам,че е редно да знаете :(

    ОтговорИзтриване
  23. Ako izpolzvam priasna tsarevitsa triabva li predvaritelno da e svarena ? Ili surova ? Merci !

    ОтговорИзтриване
  24. Akoizpolzvam praisna tsarevitsa triabva li predvaritelno da e svarena ? Merci :)

    ОтговорИзтриване