неделя, 7 октомври 2012 г.

Вафли



Една опаковка вафлени кори с бонус пакетче ванилена захар, донесени от Сърбия, отлежа в шкафа с чашите почти цяло лято. През това време аромата на ванилената захар се пропи във всички чаши и всяка течност, която пиехме в тях беше като ванилов сладолед. Седмици по-късно, поръчаните нови рафтове за кухнята бяха по местата си, пакета с корите – преместен, а аромата на ванилия – навсякъде. И пак отложих вафлите. До вчера. Толкова е лесно, че съжалих за дългото отлагане.

Необходимите продукти:
5 вафлени кори
200 мл. млечна сладкарска сметана /подсладена/
200 гр. шоколад
20 гр. краве масло
1 опаковка ванилена захар
500 гр. мармалад от кайсии или други плодове /за предпочитане домашен/


Сметаната разбийте с ванилената захар с помощта на миксер до меки върхове. Шоколада разтопете заедно с маслото на водна баня или в микровълнова. Аз предпочитам в микровълновата – на пресекулки и с непрекъснато разбъркване, защото иначе се пресича.

След като шоколадовата смес леко се охлади, се прибавя на части към сметаната при непрекъснато разбъркване с шпатула или лъжица.
Вафлите се сглобяват като се реди кора, добре намазана с мармалад и кора намазана с шоколад. Най-отгоре се завършва с вафлена кора. Добре притиснете с тежест – използвах две правоъгълни дъски за хляб – и оставете в хладилника за няколко часа, най-добре за цяла нощ. След това с остър нож нарежете във форми по желание.
 И за финал от последните ми морски снимки от края на септември.

45 коментара:

  1. леле, Еос, не знам дали ще намеря такива кори, но тази рецепта се запечата трайно в неделната ми вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намират се, в магазините Берьозка :) а и в хипермаркетите, но рядко.

      Изтриване
  2. Моята слабост -вафлите.Това е нещото което от както се помня мога да ям до припадък.
    Твоите само не знам как ще ги забравя ,защото са неприлично привлекателни и апетитни ,оххх..
    Май ще си търся вафлени кори то се е видяло.:)
    Прекрасна нова седмица и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни вафли!!!
    И аз от Берьозка съм купувала, за торта.

    ОтговорИзтриване
  4. Е, сега вече улучи едно от болните ми места, Зори! Твоите кори отлежавали в шкафа, а на мен рецептичка ми чака корите, дето все не намирам ;( Уж в Метро ги имало, а не открих.
    Вафличките ти са умопомрачителни! Помирисвам ванилията :) Сега как да заспя?
    Лека и мека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Ирма :) Ще намериш... с нетърпение очаквам рецептата ти, и аз имам друга, но е с белтъци, неподложени на термична обработка и за това я отложих до намирането на наистина пресни яйца :)
      Лека и от мен!

      Изтриване
  5. Зори, чудесни вафлички, съвсем професионално направени и толкова примамливи, че ми идва да посегна и да си взема през монитора. :)

    Поздрави, Зори, лека нощ и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени!
      Хубава нова седмица и за теб!!!

      Изтриване
  6. Вафли..от твоите бих хапнала с огромно удоволствие.. особено с пълнеж от шоколад и домашно сладко от кайсии. Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори,вафлени кори има в Сладката къща.:)Мариета

    ОтговорИзтриване
  8. http://sladkatakushta.com/burzo-lesno-vkusno/vafleni-kori.html

    ОтговорИзтриване
  9. Неустоимо изглеждат тези вафлички! С удоволствие бих си хапнала :)
    Зори, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. oх,страхотни вафлички,рецептата е много интересна и с удоволствие си грабвам едничка!
    хубава нова седмица и поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни вафли, Зори !
    Но и ароматът на ванилията си струва :)
    С пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Даже се чудя дали да наслагам такива пакетчета на стратегически места :)

      Изтриване
  12. Зори,
    страхотна комбинация от вкусове!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Искам вафла! Ако знаеш откога не съм си купувала вафли, защото нещо ми омръзнаха, ли какво ли не знам, обаче тези вафли ме впечатлиха! Чудни снимки и красиво есенно море! Пожелавам ти прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори страхотни са станали твоите вафли ки! И в моя шкаф отдавна отлежават едни вафлени кори купени от Берьозка и си чакат реда, но щом казваш, че е лесна работа да взема да ги подкарам :))
    Много хубава седмица ти желая:-)

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам вафли, но нещо съм с предубеждение към купените.
    Не ми е хрумвало да си направя домашни. Ще се възползвам идеята ти, Зори, само да си намеря вафлени кори.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Искам да си "отръфя" едно голямо парче :)
    Страхотно изглеждат, Зори! Заслужавало си е чакането :)

    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  17. Вафла ще си взема с голямо удоволствие, но морските снимки ме плениха. Прегръдки, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  18. А аз ще се навивам още известно време/ докато си взема вафлени кори, предполагам/, за да направя и на моите хора :) Снимките ти, Зори, направо ми крещят защо се моткам още :)))

    ОтговорИзтриване
  19. Вафлите са уникални,Зори!По принцип от купешките не консумирам,но твоите са друго нещо...страхотно ми намигат!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Зори,
    май всички имаме по шкафовете едни кори за вафли, Моите са от Сърбия, разбира се, подарък от голямата ми дъщеря, която ходи там на екскурзия, но оползотворих само една част за вафли по рецепта на Лулу. Другите ще са по твоята. Но такива яки снимки не успях да им направя;)))) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да, всички...друг път :(

      Изтриване
    2. Марте, благодаря :)

      ДИве, не страдай. Намират се :)

      Изтриване
  21. Прекрасни снимки и неустоими вафли - искам и аз!
    Благодаря, Зори за чудесното сутрешно зареждане:)
    Голяма прегръдка, сърдечни поздрави и много усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Зори, имам си вафлени корииии! :)))
    Бях в Унгария десетина дни. Уморихме се от сняг, че и на връщане в Румъния валя много, та влязохме в Сърбия. Но и там вали, вали и не мисли да спира - умрях си от яд. Мислехме до Ниш да идем при приятели, но се оказа рисковано, та я пребягахме по тъч линията. Едва не останах без вафлени корички - сетих се едва в Неготин. Сега съм се заредила с 5 опаковки и се чудя коя рецепта по-напред да опитам :)) Би ли споделила нещо за нарязването на корите - ако искам да ги срежа докато са още сухи, с горещ и влажен нож дали ще стане? В смисъл, да не се начупят - искам да запазя идеални форми.

    ОтговорИзтриване