понеделник, 8 декември 2014 г.

Кисело мляко

Наистина рядко ми случва да се сдобия с прясно мляко от истинска крава :-) но пък веднага се възползвам от възможността да го подквася. В интернет ще намерите доста публикации по въпроса, аз го правя така както съм виждала да го правят родителите ми - млякото се загрява /или охлажда, ако е варено непосредствено  преди това/ до степен да можете да държите пръста си в него и му се добавя закваска - на един буркан 2-3 супени лъжици. Бурканите се затварят, завиват с топло одеяло и оставят да престоят 5-6 часа в одеялцето :-) след това прибирам в хладилника.


26 коментара:

  1. Ябълка и кисело мляко.
    Добра комбинация, Зори :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам домашно мляко.
    В седмицата веднъж ми носят от едно близко село и редовно си правя. Дори не знам вкуса на купеното вече.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е то, домашното кисело млекце - истинско, полезно и вкусно. А какъв каймак става отгоре... обожавам го! ;)) Аз го държа само 3 часа завито, за да не ми е много кисело.
    Поздрави и хубава седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не смея да го оставя само три часа, Ирме :) струва ми се, че няма да се подкваси :) може да пробвам слдващия път, щом казваш.

      Изтриване
  4. Зори,
    по селата винаги може да се намери хубаво прясно мляко , но е много важно каква закваска се използва.Аз си бях донесла от Гърция кисело мляко подквасено в глинен съд и закваската, която използвахме после от него беше много добра.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. много харесвам гръцкото кисело мляко, но то е съвсем различно от това по нашите ширини, ще си потърся следващия път, когато ходим :)

      Изтриване
  5. Най-хубаво си е домашното мляко. И у нас редовно правим :)

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, не си спомням кога за последно съм яла домашно кисело мляко, разкошно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз го бях забравила, Линка :) но ми се удаде възможност :)

      Изтриване
  7. От години не съм хапвала домашно кисело мляко. Това се е получило супер. СТрахотни бурканчета! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво! От това става чудесна закуска!

    ОтговорИзтриване
  9. Нямам от къде да си набавям истинско мляко, но и аз така съм го правила.

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошно ... обожавам домашно приготвено мляко.
    Поздрави, Зори, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам домашно кисело мляко, обожавам го! И понеже не ми остава време за собствено производство покрай другите неща, дето си ги полупроизвеждам, купувам направено от други хора, винаги домашно и всяка хапка е удоволствие. Смятай, щом децата за десерт вече предпочитат кисело мляко, как добре се развиваме;))) Твоето е станало чудно, Зори!

    ОтговорИзтриване
  12. И моят дядо го подквасваше точно по този начин. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Домашното си е домашно - вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване