вторник, 30 юни 2009 г.

Супа от червена леща


През зимата приготвям една френска яхния от леща, кисната в червно вино, с пушени гърди, лук и картофи – удоволствие за небцето : ) Лятото обаче е сезона на леката червена леща, която увира докато се обърнеш . Дълго търсих рецепта за лещата, която сервират в турските ресторанти. Намерих я ето тук. Изменила съм я леко и съм я нагодила към нашия вкус:
2 ч.ч. червена леща
2 малки глави кромид лук
1 скилидка чесън
1 к.ч. булгур
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. пиперково пюре
около 3 литра вода
масло
мента, джоджен, чубрица, черен и червен пипер
Първо се сварява лещата, задно с лука и чесъна. Добавят се булгура и пюретата и се варят до готовност. Накрая се добавят черния пипер и сока на един лимон и се вари до кипване Ментата, джоджена, чубрицата и червения пипер /разтворен в малко студена вода/ и малко масълце и се слагат на края. Много е вкусна и лека, прекрасна е и студена.

6 коментара:

  1. Ох как обичам супа от леща.. да вземеш да пуснеш и рецептата за яхнийката с пушените гърди... направо ми се прияде, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно!
    А и на мен ...
    Хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, Дианка, много сте мили момичета :) Рецептата за другата леща е на Цаньо Сърнев и се казва "Френски рай" :) Ще я пусна, но няма да е скоро, че лятото рядко купувам червено вино :) Иначе вкуса й е невероятен :) Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Jako volim crvenu leću, a posebno ovako pripremljenu. Odličan recept! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Thanks, Andrea :) It's really good recipe

    ОтговорИзтриване