събота, 5 март 2011 г.

Харира

Харира е ароматна мароканска супа с леща, нахут и агнешко месо. Питателна и съчетала в себе си ароматите на  куркума, канела и кориандър. Срещат се варианти и без месо, по-бистра или по-гъста, като яхния. Както всяко традиционно ястие за определен район рецепти толкова, колкото са и домовете в които се приготвя. Няма да посочвам източник, тъй като не съм доволна от първоначалния ми такъв, зададените пропорции ме принудиха в крачка да променям количествата.


Необходимите продукти:
100 гр. суха леща
100 гр. консервиран нахут
300 гр. агнешко месо
1 глава кромид лук
300 гр. доматено пюре /без съдържание на нишесте/
5 с.л. зехтин
1 равна чаена лъжичка канела на прах
1 равна чаена лъжичка куркума
1 равна чаена лъжичка кориандър на прах
5-6 влакна шафран
около 2 литра гореща вода
15 грама брашно
сол и черен пипер на вкус
60 гр. тънко фиде
лимон

Нарежете месото на малки парчета, а лука на много ситно. Нахута изплакнете добре със студена вода.
Сложете лещата в подходящ съд с вода и оставете да заври, веднага махнете от огъня и отцедете. Доматеното пюре запържете  в 3 с.л. зехтин за 10-15 минути. След като стане готово, отделете две супени лъжици от него.
Сложете останалите 2 с.л. зехтин в тенджера, добавете месото, канелата, куркумата, шафрана и 2 ч.ч. вода. Оставете да заври, намалете степента на котлона на умерена и оставете за 10 минути. Добавете нарязаният на ситно лук, похлупете с капак и оставете да ври още 30 минути на слаб огън. Прибавете бланшираната леща и отцедения нахут, разбъркайте добре. Налейте 1.5 литра вода и оставете да ври на слаб огън още 15 минути. Добавете доматеното пюре и кориандъра, следват още десет минути къкрене на слаб огън. Смесете брашното със заделеното доматено пюре, 3-4 с.л.вода, ½ ч.л. сол и малко черен пипер, хомегенизирайте и добавете към супата. След като заври отново, добавете и фидето и оставете на огъня още десетина минути до готовност на фидето. Поднесете гореща с парче лимон.
С остатъка от консервата нахут, две печени червени чушки, стрък праз, малка скилидка чесън, кълнове от броколи, зехтин и лимон спретнах ей тази чудна салатка.



Държа да отбележа, че е важно доматеното пюре да е без нишесте, тъй като това допълнително ще сгъсти ястието, няма лошо, но не и когато очакваш супа, не яхния.

31 коментара:

  1. Зори, прекрасни снимки :)
    А рецептата е по моя вкус, мароканска кухня :)
    Поздравления и за идеята за салатка!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, още докато я приготвях си мислех, че на теб много ще ти допадне :)
    Прегръдка и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, много интересна рецепта, да си призная - досега не съм готвила с нахут, но май е време...
    Прекрасна неделя и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава супа! Днес се подвизавах по разни форуми и търсих някакви екзотично супи и съвсем случайно са натъкнах на тази. Допадна ми идеята и мислех да я правя тези дни, но ти сега съвсем ме амбицира:)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много апетитно, Зори! С тези подправки звучи много екзотично!

    Весела неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори,
    прекрасна идея, много ми харесва и начинът ти поднасяне - изкушаващо и стилно. Чудесни снимки, но ти си знаеш.
    Сърдечен поздрав и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да го опитам туй чудо! Но ще трябва да заменя агнешкото, защото нямам, а и не знам къде мога да си купя по това време. Или по-добре да изчакам да наближи Великден, че тогава пускат повечко от това месце.
    Чудесна рецепта и прекрасни снимки - много си задобряла :))

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм, усещам прекрасен аромат!
    Много изкушаващо, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ароматно, вкусно и много красиво, Зори! Все по-добра ставаш зад обектива, а че всичко приготвено е вкусно - не се съмнявам. :)
    Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  10. Интересна рецепта, Зори!
    Пробвах веднъж нахут, но не останах очарована, явно наистина трябва да се намери точната рецепта за ястия с него.
    И снимките ти са много апетитни, особено с тази чаша бира :)
    Хубава нова седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
  11. Maриетка, не на всеки се харесва нахута, опитай като за начачло с хумус :) от кимиона мирише малко като кебапчета :)

    Руми, с нетърпение ще чакам и твоето мнение :)

    Миленка, благодаря. Много интересен вкус има :)

    Дианка, благодаря. Ценя високо мнението ти!

    Инче, според мен спокойно можеш да опиташ и с друго месо. У дома половинът пазарува по-често, мога да попитам от къде е месцето :)

    Илианка, благодаря :)

    Еви, думите ти означават много за мен :) Благодаря!

    Пепи, според мен нахутът си иска източни подправки, макар че съм хвърлила око на една бг рецепта - свинско от бута с нахут, пък ще видим :)

    Хубава нова седмица от мен, момичета!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори,
    Много интересна рецепта и изглежда така апетитно!
    Да си призная нахута не е от най-употребяваните продукти вкъщи, освен за хумус, но май го подценявам и е време да се поправя :)
    Салатката също много ми допадна.
    А първата снимка е страхотна!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Хммм, интересно, не съм попадала на това ястие, благодаря, Зори, ще го пробваме и у дома!
    Хубава седмица ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  14. :) много хубава супа, загряваща, идеална за студените дни! Месото може да се замени с пилешки воденички и дробчета :)
    А нахута е хубав и на салата и на яхния с/без месо, третирам го като бял боб :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Лети :) Успешна и на теб!

    ДИве, опитай :) ароматно и вкусно е!
    Хубава да бъде и твоята седмица!

    Дидка, благодаря :) Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ме привлича рецептата с тази комбинация от продукти!
    Обичам леща, а агнешко скоро не съм правила, ще трябва да се огледам какво се предлага.
    Снимките и на супата и на салатата са много изкушаващи:)

    ОтговорИзтриване
  17. Zori, 4estit 8-mi mart! Mnogo 6tatsie, zdrave i usmivki! Da znae6, 4e vseki pat kato pravja bob, se se6tam za teb :-) vazdu6ni celuvki

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  18. All this looks so tempting,
    I am getting hungry! ;-)

    ОтговорИзтриване
  19. Диди, благодаря :)

    Мария :) разсмя ме :) Честит празник и на теб!

    Онди, Честит Празник!

    Меrisi ;)

    ОтговорИзтриване
  20. Честит празник, Зори! Обичана и винаги желана жена бъди!

    ОтговорИзтриване
  21. Зори, много харесам източната кухня, този пикантен аромат ..дори днес правих леща по индийски:)
    Рецептата, която си ни представила е много хубава, а за снимките нямам думи:)
    Честит празник на жената! Не спирай да се усмихваш на живота:)

    ОтговорИзтриване
  22. Eви, благодаря :) Желая ти всичко най-хубаво :)

    Благодаря, Ани! Да ти се връщат пожеланията :)

    ОтговорИзтриване
  23. Анонименмарт 13, 2011

    Зори много интересна рецепта
    И аз съм записала една рецепта с нахут но със свинско но все не ми остава време да я реализирам
    Благодаря за споделената рецепта

    ОтговорИзтриване
  24. Анонименмарт 14, 2011

    Зори, прекрасни снимки са се получили. Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Зори, това не съм го пробвала, но като гледам :) адски ще ми хареса!! Прекрасни снимки и така изкусителни :)

    ОтговорИзтриване
  26. Зори, тази супа е любима у дома, дори имам и готова публикацийка и все не сколасвам да я пусна. е, някой ден ще направим сравнение, има някои разлики.....засега еднаквото и сладкото е, че на моите снимки съм я снимала със същия пръстен за салфетки, хаха. Уф, рано сабале ми раздразни апетита....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с нетърпение чакам и твоята харира, Мария :)

      Изтриване