У дома приготвянето на зимнина се изразява в замразяването
на печени червени чушки и някое и друго бурканче сладко. Тази година по ред
причини чушкопеченето не се случи, а имам 3-4 бурканчето от сладко от ябълки и
нектарини. И едно 30-литрово бидонче с кисели краставички. По стечение на
обстоятелствата преди около месец се оказахме горди собственици на прилично
количество корнишони. Доверихме се на рецпта на Цаньо Сърнев и не сгрешихме.
Съотношението е следното: килограм корнишони се покрива с
половин литър вода. За да се приготви марината на един литър вода се слага 60
гр. сол и 40 мл.оцет.
Измивате добре краставиците и ги редите в избрания съд.
Добре е съда да може да се затваря плътно. Подреждате половината краставици и
над тях редите стъбла копър. Над другата половина слагате шепа бахар. Кипвате
марината и докато е гореща, заливате краставичките. След като изстине добавяте
по 20 мл.ракия на литър марината. Приберете в мазето и от време на време
разтърсвайте съда.
На втората седмица вече бяха приятно кисели, след месец –
направо превъзходни.
Чудесни са, Зори!
ОтговорИзтриванеИ тази добавена ракия е явно негов патент!
Прегръдка и хубава нова седмица!
Благодаря, Дани :)
ИзтриванеХубава седмица и за теб!
Ааа, това с ракията ми е познато - вуйчо ми си прави всяка година така наложени корнишони, но в каца и също слага ракия - казва, че било за запазване хрупкавостта на краставичките. Много добре си направила, Зори! Имат чудесен цвят! Сега от тези готови краставички, можеш и в бидончето с туршията да сложиш малко - много вкусно става :) Ако не си опитвала този вариант, де!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева нова седмица!
Определно са хрупкави, Ирма :) така че сигурно е така :) Едва ли тази година ще стигна до други туршии, но за догодина ще знам :)
ИзтриванеХубава седмица и за теб!
Много обичам кисели краставички, но на този етап ги хапвам купени от магазина :)) Хубава рецепта и много фотогенична са станали твоите краставички Зори :)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица :)
Ива, за първи път правя, до сега винаги съм купувала готови. Определено не е някаква философия и пак бих повторила :)
ИзтриванеЗори,чудесни краставички!
ОтговорИзтриванеУ дома краставичките са единствената туршия...:)
Спорна нова седмица!
Благодаря, Бети :) то и у нас :)
ИзтриванеКраставички обожаваме всякакви и тези задължително ще пробваме догодина. Благодаря, че сподели, Зори! Страхотен цвят имат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пеп :)
ИзтриванеАко искаш вярвай ..преглъщам от гледане на последната снимка :) ! Краставичките са станали превъзходни ! Живи и здрави да си ги хапвате :) !
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ,Еос !
Ивана, благодаря :)
ИзтриванеНаистина изглеждат превъзходно! Страхотни краставички! Ракията е интересен фактор тук. Интересна рецепта, дано следващият сезон да я изпробвам, а дотогава ще се любувам на твоите краставички:)
ОтговорИзтриванеКате, благодаря! Интересен, но решаващ фактор за хрупкавостта им :)
ИзтриванеЧудни са станали!И честит ви тотомилионер:) Дано си ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна :) не съм, но не съм си пуснала и фиш :) и слава Богу.
ИзтриванеНе съм пробвала тази рецепта, но след твоите препоръки я записвам и догодина ще я изпробвам. Сега си взимам една... Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :) заповядай!
ИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриваненикакви краставички не съм правила, още не намирам време з атакива хубавини. Но времето е пред мен, нали? Записах ги;)
Марте, не отнема много време, но си заслужава :) И на мен е за първи път :)
ИзтриванеЗори, голяма изкусителка си! Толкова да обичам краставички, а като ги гледам твоите, направо ми се иска целия бидон да е тук при мен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделеното и ти пожелавам една прекрасна нова седмица! ♥ ♥ ♥
Благодаря, Вени! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
О, тази рецепта задължително ще се пробва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Зори! Целувки*)
:):*
ИзтриванеЕх, че вкусни краставички!Ще ги пробваме!
ОтговорИзтриванеНовият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com
Поздрави!
Благодаря, Роси :)
ИзтриванеЗаписах адреса :)
Много обичам кисели краставички, то кой ли не обича?! Чудесни са се получили твоите, Зори!
ОтговорИзтриванеИнче, благодаря :)
ИзтриванеИ ние имаме завидно количество :))
ОтговорИзтриванеНадявам се да споделиш идеи за оползотворяване ;)
Хубави почивни дни!
Ами, Ели :) в общи линии за сега раздаваме на приятели за проба, че ни е все още чудна рецептата :)
ИзтриванеХубави и на вас :)
Ако има още да плуват в бидончето да идвам с въдичката,Зори,защото подозирам,че вече силно са намалели,страхотно изглеждат!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИма, Роси :) искаш ли да ти пратя :)
ИзтриванеМъжа ми обожава кисели краставички в бидон.Направих тези и се получиха чудесни ,леко кисели ,хрупкави и сочни .Съжалявам ,че не направих по-голямо количество защото почти ги изядохме.
ОтговорИзтриванеРецептата е уникална! Само, че аз леко я промених и имах хрупкави краставички чак до м.юни. Подреждам краставичките и подправките в буркани с винтова капачка, слагам по 1 супена лъжица ракия в буркана и наливам горещата марината, затварям буркана и го обръщам с капачката надолу. Така се стерилизират и са много трайни. Марината я правя с морска сол, като се разтвори и кипне водата, добавям оцета и наливам в бурканите.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имам два въпроса-какъв вид е оцета(винен или ябълков) и дали може при краставичките да се добавят и малко моркови.Благодаря предварително.Поздрав!
ОтговорИзтриванеПравила съм само с винен оцет, не съм добавяла моркови. Опитайте и споделете :)
ИзтриванеАз я направих с домашен ябълков-един бидон само корнишони и един бидон карфиол,моркови и камби-стана перфекция....Невероятна рецепта-магията е в ракията явно...
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриваневинаги правим домашна зимнина.Мисля,че това е най - доброто - знаеш какво си направил и как.Без консерванти и изкуствени добавки.Краставичките ги правим по различни рецепти в зависимост от това дали са за бърза консумация или искаме да ги запазим за дълго време.Имам рецепти и с ракия знам,че добре се запазват с нея, но не съм пробвала.Ще изпробвам и така, но сега ми се иска да пробвам със зърна от нахут.Турските рецепти са такива.Но ще изпробвам и тази твоя рецепти.Знам,че това са краставички, които се запазват за по - дълъг период от време - две години и повече.Такива са и моите записани рецепти.
Поздрави и лек и спорен ден !