Не е истински суха, но не плува в сироп. В същност това е
„сува пита са оресима”. Старинна сръбска рецепта. А старинна поне за мен винаги
означава изобилие от продукти. Като за празник. Да поглезиш сетивата си по
специален случай.
Може би е излишно да казвам, че поспестих количествата на
използваната захар.
Необходимите продукти:
500 гр. кори за баница /препоръчително е да използвате
по-дебели/
350 гр. фино смлени орехи
300 гр. кристална захар
1 ч.ч. от 250 мл. стафиди
200 мл.олио
250 мл.вода
3 ч.л. канела
За плънката смесете половината захар с орехите, стафидите и
канелата. Разбъркайте добре. В правоъгълна тава /например тази от фурната/,
която предваварително добре сте намазнили започвате да редите кора, мажете с
мазнина, плънка, кора, мазнина, плънка. Редите докато свършат корите и плънката. Завършвате с кора, която намазвате с
олио. Режете на квадрати и печете до порозовяване в загрята на 180 градуса
фурна.
Докато питата се пече приготвяте сиропа. Смесвате водата с
останалата захар и слагате на котлона да заври. Достатъчно е захарта да се
разтопи.
Топлата баклава заливате с топъл сироп. Стараете се в
разрезите да попадне максимално количество сироп.
Завивате тавата и прибирате на хладно. Консумира се след 12
часа.
Много обичам баклава. Винаги мама я правеше и беше доста сладка. Открадвам ти рецептата,Зори!
ОтговорИзтриванеКраси, заповядай :)
ИзтриванеИзглежда много апетитно, Зори! Усмивки и весели празници! ツ
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! И на теб!
ИзтриванеЧудесна е, Зори!
ОтговорИзтриванеИ никак не е суха :)
хихи :) за баклава е суха, Пеп. Можеш да си вземеш парчето с пръсти и да не се окапеш :)
ИзтриванеМного е хубава, Зори. Взимам си парченце.
ОтговорИзтриванеИл, заповядай :)
ИзтриванеНикак не ми изглежда суха, Зори. Толкова прекрасно сочна е! Страхотна!
ОтговорИзтриванемхм :) благодаря, Йоли :*
ИзтриванеИстински разкош, Зори! :)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря!
ИзтриванеНаистина е разкош, присъединявам се! И като гледам, явно отключва и сърца. :) Да я заобича човек.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Зори! :)
Гери, благодаря! Поздрави и за теб!
ИзтриванеЧудесна е, Зори!
ОтговорИзтриванеПрекрасна снимка!
Прегръдка и много усмихната седмица!
Дани :* прегръдка и за теб!
ИзтриванеМного примамлива е тази баклава, вземам си парченце за кафенцето и хм........Хубава седмица, Зори!
ОтговорИзтриванеИгличе, заповядай :)
ИзтриванеЗори,от твоята баклава бих опитала,точно заради захарта :) .
ОтговорИзтриванеСтрахотна е!
Прегръдка и честит ти рожденик!
Роси, благодаря! Поздрави за теб!
ИзтриванеЧудесна е Зори, много примамлива! Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Благодаря, Лети! Поздрави и за теб!
ИзтриванеДа, така и аз бих я яла. Иначе ми иде твърде много;) Мерси, Зори!
ОтговорИзтриванеМартич, и аз така мисля :)
ИзтриванеТочно е по мой вкус, Зори!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Бети, благодаря!
ИзтриванеСтрахотна е, Зори! Обичам баклави, но само домашни, а тази тук е неустоима и рецептата ме заинтригува, със стафиди не съм пробвала! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Поздрави и за теб!
ИзтриванеРазкошна е Зори и сега ще направя една репетиция преди Коледа с твоята баклава :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Ще се радвам, Ив :)
ИзтриванеКрасота! Ще си я запазя! :)
ОтговорИзтриванеПоли :) благодаря!
ИзтриванеРазкошна баклава. Как обичам този десерт! Вероятно затова винаги сиропирам тиквеника.
ОтговорИзтриванеВесел и празничен декември!
и аз обичам тиквеника да е сочен :) като тиквеника на Дешка от блога на Йоли :)
ИзтриванеНикога не съм правила баклава! Изглежда и звучи много вкусно! Целувки*)
ОтговорИзтриванеЛесно е, Кате :) Целувки и за теб!
Изтриване