събота, 1 август 2009 г.

Магданозът …


Тази седмица се сдобих с огромно количество магданоз, подарък от една приятелка, от селската й градина. Прекарах часове в миене, рязане, смилане в блендера, насипване в кутии, след това замразяване. Запазих и стъбълцата, прилежно нарязани в отделни кутии – за ароматна пилешка супа. Направих и една разкошна мусака с малко по-различна заливка – с прясно мляко и яйца, почти връзка магданоз и настърган кашкавал. Мммм много вкусно. А, и една купа с домашно песто от магданоз, босилек, мента и джоджен. Повече за това ароматно и полезно растение, можете да научите тук.
Една част отиде за тези кюфтенца. За тях е необходимо:
около 700 грама картофи
2 яйца
150 грама кашкавал
1 връзка магданоз
по желание – чесън и кромид на вкус

Картофите се сварят и се намачкват, към тях се добавят яйцата, настърганият кашкавал и ситно нарязаният магданоз. Трябва да се получи хомогенна смес, от която с мокри ръце да оформите кюфтенца. Може да ги изпържите, като преди това ги сложите за 15 минути във фризера, така няма да поемат много мазнина. Аз ги пека в предварително загрята фурна до зачервяване. През лятото чесънът и кромидът са ми много тежки вкусове, иначе се добавят наситнени заедно с магданоза.

4 коментара:

  1. Хе хе ... съпружето обожава магданоз :-) Нищо чудно да се възползвам от идеята! Идната седмица..

    Зори, сърдечен поздрав за теб :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,благодаря за изчерпателната информация.Ще се възползвам в скоро време от рецептата.Би ли казала малко повече за пестото ,което си направила защото звучи мноооого ароматно с всички тези ароматни растения.Слънчев ден !

    ОтговорИзтриване
  3. Дими, много е полезен :) Елате ни на гости :) Добра нова седмица от мен!

    Дани, рецепти за песто има хиляди, аз смилам листата в блендер със зехтин и малко сол, принципно се добавя пармезан, чесън, може и ядки по избор, сушени домати. Преди години в една механа близо до Роженския манастир за първи път опитах подобен сос, само че там варианата беше и с люти чушки и обилно чесън, направихме се на огнедишащи змейове :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ,Зори ,тази година ще опитам на всяка цена.

    ОтговорИзтриване