събота, 15 август 2009 г.

За празника Голяма Богородица




Днес е Успение Богородично, един от най-почитаните празници. Един от най-женските празници. Диана е пуснала много хубав пост, прочетете го. За днешната трапеза приготвих пита, каша от пиле /при мен от пуешко/, пуешка супа. Десерта е диня и грозде, както повелява традицията. Питата е моя импровизация, много добре се получи.
Необходимите продукти:
около един кг. обикновено бяло брашно
2 яйца
60 гр. масло
400 мл. хладко прясно мляко
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче свежа мая

1 яйце за намазване
малко олио

Пресейте брашното, отделете около една четвърт от него. В купа сложете половината мляко, заедно с натрошената мая, захарта и 1 с.л. брашно, покрийте и оставете на страни до като шупне. В брашното направете кладенче, в него чукнете двете яйца /със стайна температура/, разтопеното масло, оцета и останалото мляко, добавете и шупналата мая. Замесете средно меко тесто. Не засичах колко минути е месенето, но трябва да се оформи хубава топка с гладка повърхност. Ако се наложи добавете малко брашно /от заделеното/. Покрива се в намаслена купа и се оставя да удвои обема си. След това се премесва върху набрашнена повърхност и се разделя на две равни части. От едната се оформя кръгла топка, която се поставя в средата на предварително намазнена и набрашнена тава. Другата половина се разделя на още две равни половини, от които се оформят два фитила, намазняват се и се усукват един около друг. Слагат се като венец от страни на топката. Така оформена питата се маже с олио, тавата се покрива и се оставя така за 20 мин. След като втаса за втори път, се маже с разбитото яйце и се пече в предварително загрята фурна.

За кашата:

1 пуешко бутче /много добре сварено и обезкостено/
50 гр. масло
50 мл. царевично олио
3 с.л. брашно
1 ч.ч. бульон
1 ч.ч. прясно мляко
½ к.ч. марсала
½ ч.л. прясна мащерка
черен пипер
сол

Маслото заедно с царевично олио се нагряват в малка тенджерка, добавя се брашното и при непрекъснато бъркане се прибавят първо бульона, след това млякото и на края марсалата. Бъркате без да спирате до достигане на желаната гъстота, добавяте накъсаното на малки парчета месо, посолявате и подправяте с черния пипер и мащерката.
Мащерката и марсалата са добавка от мен. Вкусовете се допълват много добре.

10 коментара:

  1. О, Зори, чудесна е питата! И снимките също са много сполучливи.. празнични и уютни! Радост за очите е тази препечена коричка :-)

    Нека Света Богородица закриля дома и семейството ти: да не ви напуска здравето, разбирателството и обичта!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дими. Много си мила :) Слънчева неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница,
    благодаря и със закъснеие -
    моите поздравления!
    Чудесна празнична пита, трапеза и снимки!

    Имаш награда при мен,
    ще се радвам да ти хареса!
    Хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дианка, и за наградата и за поздравленията :) Целувка за теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна питка!Пренесох се в онова време когато на масата са слагали питка завита в месал.Успешна и усмихната седмица Nanita!

    ОтговорИзтриване
  6. Нанита, благодаря. Това беше замисълът ми :) Хубава седмица и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  7. I kod nas je to veliki blagdan, ja nisam religiozna pa ga ne slavim.
    Nadam se da si ga ti provela u miru u krugu obitelji. :)
    Ovo pogača izgleda savršeno! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко изглежда за изяждане великолепно! :)

    Благодаря за удоволствието Зори!

    ОтговорИзтриване
  9. Пак заповядай, Драго :)

    ОтговорИзтриване