неделя, 4 октомври 2009 г.

Тирамису



Тирамису е може би най-популярният италиански десерт. Както за повечето известни храни и за тирамисуто има доста легенди, касаещи произхода му. Можете да прочете ето тук. Лесното му приготвяне и комбинацията от аромати го правят любим десерт и у дома. Но внимавайте – много е калорично : ) Има много рецепти за тирамису, адаптирани за торти, кремове, пудинги, сладоледи. За оригиналния десерт са ви необходими бишкоти, маскарпоне, еспресо, пресни яйца и марсала. Рецептата, която аз ползвам е следната:



500 гр. маскарпоне
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
250 мл. силно еспресо
2 с.л. кафява захар
120 гр. пудра захар
4 с.л. марсала
бишкоти савоярди / ½ голям пакет/
какао за поръсване
Важно условие е всички продукти да са стояли извън хладилника поне един час. През това време приготвям еспресото, в което още топло добавям кафявата захар. След като изстине добавям и марсалата.
Жълтъците със захарта слагам на водна баня и разбивам с миксер до побеляване и утрояване на обема. Докато се охлаждат разбивам белтъците на сняг. Може да разбието и маскарпонето, но аз не го правя. Добавям го на малки части към жълтъците и разбивам с миксер на най-малка степен. След като тази смес е добре хомогенизирана, започвам с добавянето на белтъците, на малки части, този път разбърквам внимателно с шпатула.




Бишкотите се напояват за кратко в еспресото и се редят на дъното на тавичка /моята е с приблизителни размери 15/30 см./. Върху тях разпределям половината от крема. Върху него продължавам с напоени бишкоти. Последният слой е от другата половина крем. Завивам съда със свежо фолио и оставям в хладилник за една нощ. Поръсва се с какаото при сервиране. Tрудно се сервира, защото буквално се разпада, за това е най-вкусно с лъжица, директно от съда в който е приготвено : )

14 коментара:

  1. Зорница,
    примамливо вкусно изглежда.
    А за сервирането -
    това което зная е,
    че истинското тирамису е меко.
    Сладка и ароматна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,обичам тирамису.Наистина няма как да не се разпада ,когато е добре напоено.Така,че да ви е сладко с лъжичка.Аз до сега не съм го правила с Марсала/просто не мога да го намеря в Бургас/

    ОтговорИзтриване
  3. Нареждам се за парченце.Страхотно изглежда, аз аз обожавам тирамисю. И го ям с лъжица.:) А ти не се притеснявай тирамисю не е торта да се реже, той се яде с лъжица. Целувки.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Диани! Лека вечер и на теб!

    Дани, марсала има в Пикадили. В сектора с вината, на щанда с по-луксозните. Цената му е някъде около 13 лева за 750 мл.

    Мерси, Мими. Когато си е само за нас го правя така, иначе за гости предпочитам да е под формата на торта :)

    Спокойна нощ, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  5. I could eat it every day, your`s looks fantastic!

    ОтговорИзтриване
  6. Jasenka, I also could eat it every day :) but I should not :) or I became soon 100 kg :)

    ОтговорИзтриване
  7. I love tiramisu, and I make it almost the same way. It's exultant recipe.

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, чистосърдечно си признавам, че тирамису не съм правила досега.

    Обаче: ако се реша да правя - знам коя рецепта и къде да я намеря :-)

    Поздрав най-сърдечен от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. mmm..creamy,creamy..and with a lots of cream...mmm..looks delicious!

    ОтговорИзтриване
  10. Andrea, Vera, Nada thanks :) Best regards :)

    Дими, тъй като е твърде лесно се изкушавам често да го правя :) Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно тирамису!Ето откъде ще взема рецептата.

    ОтговорИзтриване
  12. И аз съм чувала, че хубавото тирамису не трябва и не може да се реже с нож, а се яде направо с лъжица :-)
    Твоето определено изглежда такова и при първа възможност ше го приготвя по тази рецепта :-)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. bovil, Ирина, благодаря ви :) рецептата наистина е добра :)

    ОтговорИзтриване