Тази салата приготвям всяка есен вече няколко години. Когато пазарите са буквално засипани с купища чушки, червени и зелени, карфиол, моркови, зеле. От всякъде се носи миризма на печени чушки, домати приготвени по най-различен начин. Имам ярки спомени от аромата на бабиния ми таван, където все още има една стара печка на дърва, където в огромен казан се варяха всевъзможни видове компоти, туршии, нектари, доматена салца, лютеница и какво ли още не. След това всичките тези буркани се пренасяха в мазето и много точно се подреждаха по строго определени рафтове. Там имаше и голям пясъчник, в който заравяхме дини, огромен бидон за сурова туршия, от който всеки път когато отивах с баба в мазето получавах морков – хрупкав и киселичък.
Аз не приготвям зимнина. За съжаление може би. Мисля си, че постоянното изобилие от всякакви плодове и зеленчуци ме е разглезило. Въпреки старанието ми да консумираме предимно сезонните такива. Баба ми, да е жива и здрава, все още приготвя по нещичко, и свекърва ми също, така че когато ни подгони зимния глад за туршия има от къде да вземем малко : )
Тази салата според използваните продукти би могла да бъде класифицирана и като туршиена. Количества, които съм посочила са моите препоръчителни, аз обичам карфиол и направо злоупотребявам с него. Ще ви трябват:
½ малка зелка
½ глава карфиол – използват се само цветчетата
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 жълта чушка
1 връзка магданоз
сол
оцет
зехтин
1 ч.л. захар
Първо нарязвате зелето, посолявате леко, добавяте оцет и зехтин, разбърквате добре. След това прибавяте накъсания на цветчета карфиол, отново посолявате, оцет и зехтин. Разбърквате, добавяте нарязаните на дребно чушки и моркови, потретвате със сол, оцет и зехтин. Накрая добавяте наситнения магданоз, разбърквате добре. Затворете съда със салатата и оставете в хладилник за няколко часа.
И аз не приготвям зимнина. Не само че не мога, ами.. да, разглезена съм.
ОтговорИзтриванеСалатата ми припомни за домашните туршии на майка и лелите - 'пресни туршии' - свежи и вкусни. Обичах да си ги похапвам като основно ястие, с филия пресен, мек бял хляб..
Благодаря за рецептата, Зори!
Сърдечен поздрав :-)
Зори, и аз приготвям същата салата и е много, много любима в къщи. И бъка от витаминки....
ОтговорИзтриванеПриготвям обаче от зимнината единственно сурова и царска туршии, обожавам ги, а нямам вече никой от който да задигна бурканче...така, че задоволявам тази своя пристрастеност към туршийките.
Чудесна салата!И аз приготвям подобна,но без карфиол...много не го тачат суров в къщи...
ОтговорИзтриванеА разказа ти ме върна години назад...
как си мечтая за една домашна лютеница,ама нито мога да я правя,нито има кой... :-(
Amazing salat,very tasty!kiss
ОтговорИзтриванеЗорница,
ОтговорИзтриванечудесна идея е тази салата.
Изкушавам се да я приготвя.
Благодаря за поздрава,
и аз искам да ти подаря усмивка, Диана
perfect salad!!
ОтговорИзтриванеI would name this salad an energy salad because it's stuffed with vitamins and colors.
ОтговорИзтриванеI love all kinds of salads and this one sound just perfect. :)
Благодаря, момичета! За посещението и за милите коментари. Салатата е приятна и много полезна.
ОтговорИзтриванеJasenka thanks :)
Andrea, yes it is an energy salad, but I gave it the name autumn salad, because I prepare it only in this year time