събота, 24 октомври 2009 г.

Пица с картофи



Пица с картофи е традиционна италианска пица, която за съжаление в пицария в България едва ли ще ви предложат. Жалко, защото е много вкусна. Но пък се приготвя лесно и не изисква кой знае какви продукти. Единственото условие, според мен, за добра пица, е да имате добра рецепта за тесто. Обикновено го приготвям по следния начин:


2 ч.ч. брашно тип 700
около 250 мл. топло мляко /може да замените с бира/
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
зехтин



Винаги разточвам с царевично брашно, както и поръсвам тавата с него. Загрявам фурната поне половин час на 275 градуса.
Ще са ви необходими още 2-3 картофа, обелени и нарязани на много тънки шайби, добре измити и подсушени, малко риган, зехтин и сол.
След като сте разточили блата на тънка кора и сте го поставили в тавичката, го намажете със зехтин, върху него наредете картофите като леко се застъпват, напръскайте с малко зехтин и наръсете с риган. Печете на 200 градуса до изпичане на блата. След като извадите от фурната посолете с морска сол.

9 коментара:

  1. Не бях я чувала ,но добре звучи.Кое брашно е 700,защото не съм обръщала внимание?Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Nada, thanks :)

    Благодаря, Диани :)

    Дани, тип 700 е брашното за хляб "Добруджа". Рядко ползвам бяло брашно /само за козунаци и празнични пити/. Мисля че не по-малко вкусна ще бъде и с тип 500.

    ОтговорИзтриване
  3. Нещо съвсем различно! :)
    Слънчева неделя, Еос! {}

    ОтговорИзтриване
  4. I love potato pizza, unfortunately it's impossible to get one in resataurant in Croatia.
    I agree that dough is essential for good pizza and I'll try to make it with this recipe next time. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм, много апетитно изглежда! :-))

    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Акви, Ирина, благодаря :) Всичко най-добро от мен!

    Vera, thank you :) best regards

    Andrea, if you like the pizza crispy :) this is a goog dough

    ОтговорИзтриване