неделя, 8 ноември 2009 г.

Ябълков сладкиш с хрупкав топинг



Преди около два месеца много се впечатлих от тази рецепта.  Но изпуснах времето за боровинки. Може би ще го направя със замразени или сушени. Не съм решила все още. Все още съм на вълна ябълки – преди три седмици татко ми даде ДВА огромни кашона ябълки. И докато се чудех как да направя боровинковия сладкиш с ябълки попаднах на тoва.  Получи се много приятен десерт. Необходимите продукти са:




За тестото:
50 мл.мляко
1 опаковка суха мая /от 7гр./
1 опаковка ванилена захар
кората на ½ лимон
1 яйце
100 гр.брашно
щипка сол
3 с.л.олио


За ябълковия пълнеж:
5 големи ябълки
100 гр.захар
сока на 1 лимон
3 с.л. ром
канела / на върха на ножа/
20 гр.стафиди


За хрупкавия топинг:
40 гр.масло
70 гр.брашно
шипка сол
1 опаковка ванилена захар





Пресейте брашното. Разтворете маята в леко затопленото мляко. След това към млякото добавяме ваниленaта захар, настърганата лимонова кора и яйцето. Разбъркваме добре, прибавяме солта и олиото. Смесваме с брашното и омесваме тесто. Покриваме и остяваме за половин час да „почине” и удвои обема си.
През това време нарязваме маслото за топинга на кубчета и го омесваме на трохи с брашното, ванилената захар и солта. Оставяме на хладно място.
Обелваме ябълките и почистваме от семките. Нарязваме на шайби с дебелина около 3мм. Заливаме с лимоновия сок и рома. Поръсваме със захарта и канелата, добавяме стафидите и внимателно разбъркваме.
Тестото разточваме на кора дебела около 3 мм. Разстиламе в подходяща форма и по стените. Надупчва се с вилица. Върху кората се разпределят ябълките, върху тях трохите. Печем около 25 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна на средна скара.

12 коментара:

  1. Зорница,
    чудесен сладкиш,
    с вкус и аромат
    на ябълки, масло, стафиди...
    Много есенно, обичам ги!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам ябълкови сладкиши.А твоя мирише много апетитно.Поздрави и хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, Дани, благодаря ви :) хубава седмица и за вас :)

    Vera, thanks :) best regards!

    ОтговорИзтриване
  4. Половинката до сега се облизва пред екрана :-) Като не е случил на жена, която обича ябълки му остава само тази утеха :-) Поздравявате за това ябълково изкушение!

    Спорна седмица!
    хохох

    ОтговорИзтриване
  5. Thanks, Jasenka :)

    Миленка, половинката ти едва ли би могъл да се оплаче от липса на сладки изкушения :) Благодаря :) Поздрави и хубава седмица за вас :)

    ОтговорИзтриване
  6. This sounds delicious! :)
    I love apple pies and yours look fantastic. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Оле... това и тиквената тарта... Зори, неустоими са!

    Поздрав и пожелание за спокойна петъчна вечер и приятен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Просто си открадвам едно парченце към сутрешното кафе...
    Хубав уикенд !
    Че ще е вкусен, няма съмнение !
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  9. Дими, Пепеляшка :) благодаря ви!
    Успещна нова седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване