вторник, 7 септември 2010 г.

Сладкиш с ябълки и шампанско за началото на есента

И преди съм споделяла за очарованието, което носи есента за мен. Астрономически лятото още не си е отишло, но тя не пита и по всичко личи, че съвсем скоро ще се настани по земите ни. Хладни утрини, студени вечери и нощи, пожълтели листа, отрупани сергии по пазарите. Богатство от цветове, вкусове и усещания.



Стига да не вали, времето е идеално за семейни и приятелски сбирки сред природата.



За хапване и за разходка.


                   
Дърветата са отрупани с плодове.



Тези ябълкови дръвчета са една от основните причини в блога ми да има толкова сладкиши с ябълки.



За този ще ви бъдат необходими:

200 гр.брашно
180 гр. пудра захар
½ пакетче бакпулвер
1-2 с.л. ледено студена вода
1 яйце
75 гр.масло и още малко за формата
1 кг. ябълки /по-кисели/
2-3 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. галета
2 пакетчета пудинг с варене „Ванилия” /всеки за 500 мл.течност/
750 мл.шампанско



Смесете брашното, бакпулвера, 150 гр.от захарта с нарязаното на малки парченца масло. Размесете до трохи, след това добавете яйцето и водата. Съберете на топка и оставете за 30 минути в хладилник.



През това време обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете на осминки и след това на парчета, залейте с лимоновия сок. Пудингът смесете с останалата захар и размийте в 100 мл. шампанско. Останалата част от шампанското сложете на котлона да заври. Дръпнете от огъня и прибавете разтворения пудинг. Върнете обратно и бъркайте поне една минута.
Разточете тестото и с него покрийте дъното и стените на 26 см. откопчаваща се предварително намаслена форма. Поръсете с галетата и отгоре разпределете ябълките. Залейте с шампансковия пудинг и печете 50-60 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна. След това охладете за 4-5 часа. Може да се украси със сладкараска сметана. Аз избрах варианта да поръся с пудра захар.



Моите изменения на рецептата са:
Пропуснах захарта в маслената кора. Искам да добавя, че това е маслено тесто, с което се работи изключително лесно, а след изпичането стои много добре. Нямах пудинг с варене и използвах натурално царевично нишесте и две прахчета ванилия. След като шампанското завря, първо сложих 4 с.л. захар и ванилията и след това добавих разтвореното нишесте. Тъй като у дома не обичаме накъртващо сладките десерти, така приготвен този е напълно по вкуса ни. 


21 коментара:

  1. Изглежда много изкусително. Истината е, че на никой не му се иска да настъпва есента, но рано или късно тя чука на вратата.
    Хубава вечер, Еос

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,
    страхотни есенни снимки!
    А сладкишчето е невероятно!
    Обичам ябълки и ще го приготвя!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, и аз обичам, този, наситен с багри, сезон :)
    А от тези прекрасни ябълки ми се искаше да си откъсна!
    МНого интересен и прекрасно поднесен сладкиш!
    Не съм правила маслено тесто с бакпулвер и ще го опитам!
    Целувки и хубави, с галещо слънце,дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, фантастично начало на един от най-пъстрите сезони! Сладкишът е не само наслада за очите, сигурна съм, че и на небцето! :)
    Слънчеви и изпълнени с любов и усмивки дни! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И на мен есента ми е любим сезон :-) Харесаха ми снимките ти и настроението, което този пост създава!
    Наслаждавай се на "златна" и топла есен, Зори!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, и аз мисля, че е тъжно че лятото свърши, но всеки сезон има своите прекасни моменти, трябва само да ги открием и да им се насладим, нали :)

    Роси, благодаря :) от вилата на баща ми са :)

    Хе, Дани :) те още не са напълно узрели :) киселки са :)

    Благодаря, Еви :) Топла и богата есен желая и на теб :)

    Миленка :) Прекрасна е есента - толкова колоритна и ароматна. Само дано са по-малко дъждовните дни, нали :)

    Дами, благодаря на всички ви за посещението и милите коментари :) Желая ви слънчев и много положителен септември :)

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам ябълкови сладкиши, а на твоя не знам кой би могъл да устои.
    Харесват ми снимките, особено първите две.
    Ще чакаме и рецепти с дюли и мушмули, да знаеш :)))

    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  8. Абсолютно неустоимо! Страхотна идея и звучи много стилно!

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубави думи и снимки за края на лятото!
    Интересна рецепта с шампанско,впечатли ме и похвалата на масленото тесто,ще го имам предвид като още едно сполучливо.Обожавам сладкиши с такава кора,но все се въздържам заради маслото.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ами, Инче :) с дюли може би, но мушмулното дърво е още бебе и едва ли ще има плод чак за рецепта :)

    Благодаря, Лулу :)

    Диди, благодаря :) В опитите ми с маслени теста съм установила, че е по-добре, особено ако се пече заедно с пълнежа, да има яйце и количеството масло да е по-малко, иначе става много тежко.

    Хубав утрешен ден от мен, приятели и усмихнат и слънчев септември :)

    ОтговорИзтриване
  11. Интересна рецепта, сладкиша изглежда много вкусно, ще се пробва :-)
    Много ми харесаха и есенните ти снимки, особено първата .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Аз пък обичам мушмули и разходки и много се радвам на снимките :)

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен сладкиш, трудно някой ще му устои и рецептата е много интересна.
    Записвам я и ще се прави, всъщност се опитвам да намалим калориите вкъщи - ама че си подстрекателка :))
    Приятна вечер и хубав, весел утрешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Допада ми заради намаленото количество на маслото. Всъщност този сладкиш може да се приготвя целогодишно, което го прави още по-предпочитан!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, явно сме на една вълна - тъкмо написах един пост за кекс с вино :) и ме обзеха едни размисли за изобилието на есента и виждам, че и теб те веят същите ветрове. Хареса ми идеята с шампанско, още повече, че съм голям любител на ябълковите сладкиши. Слънчеви есенни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Sabina, благодаря! Радвам се, че ти харесват снимките :)

    Vitanova :) и аз :)

    Лети, подстрекателка съм, да :) като съм се събрала с едни фууд блогъри :) само изкушения от всички страни ;)

    Ами да, Ив. Не се бях замисляла, че ябълки си имаме целогодишно. И аз харесвам с по-малко масло :)

    Мира :) есенно време от цветове и аромати се опиянявам буквално :) не ми трябва вино и шампанско :)

    Хубав утрешен ден, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  17. Wonderful, wonderful photos, and beautiful tart. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Maрия, благодаря :)

    Thank you, Andrea :)

    ОтговорИзтриване
  19. Зори,
    очарована съм -
    прекрасна комбинация на фон, снимки, идея и изпълнение. Неустоимо, много елегантно и ароматно предложение - моите поздравления!
    Есента е моят любим сезон,
    нека бъде усмихната и щастлива за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Дианка :) Добре си се завърнала :)
    Топла и слънчева есен и за теб :)

    ОтговорИзтриване