неделя, 28 ноември 2010 г.

Meкици


Да, да, зная че пърженото тесто изобщо не е здравословно. Но е вкусно. Не смятам, че такава закуска веднъж в няколко месеца ще навреди. Напротив в мрачно и неуютно утро като днешното ще ти стопли душата и ще ти върне усмивката.
Тестото е от този тип, който може да се замеси от вечерта и да втасва през нощта в хладилника. Трябва само да се извади 30-40 минути преди да се работи с него, за да се отпусне. Ако искате да го ползвате веднага след замесването, трябва да го оставите поне за час да втаса.

Необходимите продукти са:
200 мл. прясно мляко
½ ч.ч. /от 200 мл./ кисело мляко
1 яйце
½ с.л. захар
1 ч.л. сол
½ ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. суха мая
2 ½ ч.ч. /от 240 мл./ брашно


Разбийте прясното мляко с яйцето и захарта, добавете маята. Содата угасете в киселото мляко. Добавете към сместа с маята. Започнете да прибавяте брашното чаша по чаша, добавете и солта. Трябва да получите гладко средно меко тесто. Тъй като има разлика между различните видове брашна, количеството му е ориентировъчно. Ако ще съхранявате в хладилник, преместете тестото в намаслен полиетиленов плик.
След като тестото е готово за работа, късайте от него топчета, които с пръсти ратеглете на мекици. Изпържете в сгорещена мазнина на маслена баня. От девет степени на котлона аз пържа на 7.
Чудесно вървят със сладкото от печени сливи на Пепеляшка :-)

17 коментара:

  1. Добре, добре, мога и от мекиците на Зори да похапна след бисквитите на Диана, то и кафе мога цял ден да пия, подскачайки от един на друг вкусен блог :)))

    Прегръдки, Зори и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. ДИве и аз така, за това излизам, че иначе цял ден ще готвя и ще ям :)
    Поздрав и прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Зори,
    разбира се, че на няколко месеца веднъж е позволено!
    И в такова време...!
    Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Та какъв ти беше адреса?Идвам веднага нищо ,че са нездравословни....;)
    :D

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, усещам че се събираме прекрасна компания за тези вкуснотии :)
    Всичко знаем за пърженото, но на мекици не мога да устоя!
    А това с тестото от вечерта, най го обичам!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, Зори, знаеш ли колко много обичам мекици :)) Само допреди няколко месеца наблизо продаваха едни страшно вкусни и... много мазни хаха, но си купувах аз в събота или неделя сутрин или следобед (зависи кога мина оттам) по една, добре, де - две :))

    Не се и съмнявам, че страшно си подхождат със сладко от сливи :)

    Много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ха, и ние днес хапнахме мекици за закуска, само че в една прекрасна уютна къщичка в Копривщица.
    Твоите изглеждат прекрасно, Зори!
    С хрупкава коричка и мека вътрешност. Със сигурност ще опитам рецепата ти :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, рече и отсече, че тестяна закуска ще правиш! :)
    Мекиците изглеждат превъзходно, а и със сигурност са много вкусни! Със сигурност ще опитам да ги направя! :)
    Прегръдки и пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Нали, Роси ;) и аз така мисля :) Благодаря ти!

    Онди, далечко сме май, но нищо аз пак ще направя :)

    Дани, сериозен проблем имаме с наближаването на зимата, все по-вкусни стават ястията :)

    Хихихи, Инче :) тези не са от най-мазните :)

    Ири, прекрасно е в Копривщица. За мекичките - това е една от най-сполучливите рецепти, които съм правила. Много бързо се сдобиват с този приятен тен :) Може би следващият път ще ги оформя като понички и ще ги овалям в канелена захар :)

    Благодаря ви, момичета. Пожелавам ви приятна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Еви, ако знаеш от кога се каня :) Вкусничко си е :) Изчезнаха за отрицателно време :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори,
    Чудесни са -
    обожавам мекички.
    Това че ги разглеждам едва сега, ще ме преследва до почивните дни. Дано успея да направя!
    Поздрав, прегръдка и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименноември 30, 2010

    Зори, много ми хареса идеята за замесване от вечерта. Записвам си рецептата, защото нашата е по-различна. Поздрави и спорна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, и аз така гледах тутманика на Ева :) и накрая приключих с мекиците :)

    Мира, в интерес на истината така е най-лесно, събота или неделя след като се извади тестото от хладилника човек може да се поизлежава още малко :)

    Хубав утрешен ден и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  14. I agree once in wile this won't hurt! This is a wonderful and delicious breakfast, true comfort food. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, едно питане нали може :
    ако искам да го сложа в хладилник, нали го слагам веднага след размесване на продуктите, или чакам да втаса ?:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Веднага, Дани :) Много съм закъсняла в отговора, съжалявам.
    Хубава събота от мен :)

    ОтговорИзтриване