Харесвам тортите с много на брой тънки точени блатове. Винаги съм смятала, че приготвянето им е тежка и трудоемка работа и съзнателно съм ги избягвала. Е, не е като да си купиш готови блатове от магазина и да забъркаш някой разтворим крем. Но времето и усилията си заслужават. Определено ще се прави пак и с други вариации в крема.
Рецептата е от Гответе с мен!
Необходимите продукти за блатовете:
100 гр. захар
1 яйце
50 гр. краве масло
50 гр. мед
1 ч.л. сода
1 ч.. ванилова есенция
250-260 гр. брашно
За крема:
200-250 гр. масло със стайна температура
300-400 гр. кондензирано мляко
настъргана кора на портокал
Разбийте яйцето със захарта на пухкав крем. Сложете меда и маслото в неголям съд на умерен котлон, когато се разтопят прибавете содата. Бъркайте непрекъснато до като сместа придобие светъл карамелен цвят. Свалете от огъня и продължете да бъркате, прибавете яйчната смес, ванилията и постепенно и брашното. Бъркайте с дървена лъжица до хомогенизиране на сместа. Оставете да „почине” за един час. Разделете тестото на шест части, разточете блатове и изпечете всеки за 4-5 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Охладете всеки върху скара с хартията на горе. С подходяща форма изрежете еднакви кръгове с диаметър 18 см.
За крема разбийте маслото с кондензирането мляко и добавете портокаловата кора. Сглобете тортата като редувате блат с крем. Украсете със смлени орехи или натрошените обрезки от блатовете.
It looks wonderful, I worked as part of our game, "FBI gloves" .. yours is truly beautiful!!
ОтговорИзтриванеBest regards, Nada!
Чудесна торта, Зори, доста си се потрудила, като знам каква е пипкава:)) Но пък си струва труда.:) Да ви е сладко, поздрави:)))
ОтговорИзтриванеЗори, тортата е зимна приказка! И с тези медни блатове... Отдавна съм им хвърлила око на няколко такива торти и на скоро си мислех, че следващата може и да е такава.
ОтговорИзтриванеИсках да те попитам за крема, който си ползвала. От написаното от теб не ми е ясно дали ти е харесал или мислиш, че друг крем би бил по-подходящ.
Чудна е и коледното настроение виждам, че е достигнало и до теб :). Поздрави и хубави дни!
Jako mi lepo izgleda i fotke su ti super a pogotovo mi se svidja tvoj odraz u kuglama :)
ОтговорИзтриванеТhanks, Nada :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ронка :) пипкава е, но си заслужаваше, рожденикът още повече :)
Мира, кремчето е много хубаво, ароматно, но за моя вкус - сладко, следващия път ще е като френската селска торта, със заквасена сметана :)
Hvala, Olja :) Sve najbolje za tebe :)
Поздрави, момичета и хубав следобед ви желая :)
Зори, много е нежна и снежна тортата!
ОтговорИзтриванеНищо, че отвън още няма сняг :)
Поздрави и хубава вечер!
:)) зимна вкуснотийка ,браво
ОтговорИзтриванеЧудесна е тортата ти Зори !
ОтговорИзтриванеПоследната снимка е мнооого апетитна .
Поздрави и хубава вечер ! :)
Зори, разкошна е тортата - истинско медено бижу! Бях се наканила и аз да я правя за моя рожденик, но той си хареса шоколадова. :)
ОтговорИзтриванеЗдраве и успехи желая и на теб, и на виновника за направата на тортата! :)
Прегръдки
Una dolce delizia, brava !
ОтговорИзтриванеAmazing cake!
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасна е тортата :)
ОтговорИзтриванеСтрувало си е усилието!
Прегръдки и хубава вечер!
Зори,
ОтговорИзтриванетортата е зимна приказка - визия и стоплящи аромати на масло, мед и портокал.
Чудесни снимки и презентация,а разрезът на тортата е страхотен.
Поздрав, прегръдка и сладка вечер, Диана
Зори,
ОтговорИзтриванетортата е вълшебна зимна приказка!
Чудесна! Ароматна и красива!
Зори, обожавам я тази торта, само че никога не съм я приготвяла.
ОтговорИзтриванеМислех си точно за празниците да я спретна, благодаря че ме подсещаш :)
А с млечен крем дали ще е хубаво? Като чуя 250гр масло и направо се усещам с 5кг по-тежка :D
Любима торта!
ОтговорИзтриванеЗори, изглежда страхотно!
Зори, чудесна торта!
ОтговорИзтриванеИзглежда много нежна и много вкусна!!!
ърдечен поздрав!
Много обичам торти с медени блатове, да не кажа, че са ми любимите! И не смятам, че са чак толкова трудоемки :) Твоята изглежда перфектно, Зори! За вкуса-няма съмнение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ай, ай, ай... приказно съблазнително изглежда, Зори! Отлично си се справила, поздравления!
ОтговорИзтриванеДосега не съм точила благове за торта, именно защото ме е страх, че ще бъде пълен провал :))
Хубав уикенд :)
Ще дойде снега, Пепи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
shadows :)))
Благодаря, Сабина :) Поздрави и за теб!
Stefania, thanks :)
Eви, благодаря ти :) Изборът беше мой, но той остана доволен :)
Vera, thanks :)
Благодаря, Дани :) Определено си заслужаваше :)
ОтговорИзтриванеДианка, благодаря :) Наистина портокал, масло и мед и много сгряваща комбинация :)
Роси, благодаря ти :)
Ами, Ири не виждам защо да не стане, и на мен това количество масло ми е малко стряскащо, но това е малка торта, предвидена за повече хора, парченцата са малки и мисля че не е толкова фатално :)
Руми, благодаря :)
ОтговорИзтриванеМария, поздрав и за теб! Благодаря!
Ив, съгласна съм с теб, само трябва човек да се престраши да я направи :)
Инче, убедена съм, че ще ти се получи, опитай, не е страшно :)
Eos this cake looks so beautiful that you should be really proud of your self. :)
ОтговорИзтриванеThanks, Andrea :)
ОтговорИзтриванеМедените торти са ми едни от най-любимите като вкус!
ОтговорИзтриванеИ наистина медените блатове са неустоимо вкусни,а твоят разрез с тези тънки листове е чудесен!
Много ми хареса и елегантната украса и представяне!
Ще трябва да пробвам с този крем, досега съм я правила само със сметанов.А и присъствието на портокал звучи толкова обещаващо:)
Поздрави!
...така ми се прииска сега да имам едно парченце при мен..
Благодаря, Диди :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеlooks so delicious!
ОтговорИзтриванеhave a great time,
Paula
Thanks, Paula :) You to :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, тъй като досега никога не съм правила торта (дори и с готови блатове), би ли могла за такива като мен (без никакъв опит) да обясниш по-подробно: например не ми е ясно с каква дебелина трябва да бъдат разточени блатовете и какво точно имаш предвид с "Охладете всеки върху скара с хартията на горе." Каква е тази хартия? Каква е идеята...?!?
ОтговорИзтриванеПредварително ти благодаря, много се надявам да ми отговориш, защото мъжът ми е фен именно на медените торти - такава често ядяхме, домашно приготвена в един хан в Тетевен и той я боготвори!
Здравей, Мина! За удобство блатовете се пекат върху пекарска хартия - така не залепват върху тавичката и се изваждат и пренасят по лесно. Блатовете се разточват тънко - примерно с дебелина 2-3 мм. Според мен ще ти бъде по-лесно да ползваш сладкарски ринг и да точиш директно върху пекараската хартия. Вземаш топче тесто, разточваш, с ринга маркираш очертанията на блата, ако не можеш да го разточиш идеално, изрязваш стърчащите парчета и докато самия ринг е върху блата с изрезките запълваш местата, на които няма тесто. Когато се изпече тези кръпки няма да се виждат.
ОтговорИзтриванеВ руските магазини Берьозка се продават готови блатове за торта медовик, също ще ти свършат работа :)