понеделник, 9 май 2011 г.

Mлечен хляб


Помните ли преди 1989 година се продаваха само два вида хляб – бял „Стара загора” и малко по-тъмен „Добруджа”. Много се чудех, защо „Добруджа”-та беше по-евтин и по-малко почитан, защото според мен беше по-вкусен, а и все пак Добруджа е житницата на България и заслужаваше повече уважение :-) Имаше и ръжен, клисав и адски неугледен. Много беден избор.
Първата ми среща с различния хляб беше през 1990г. на лагер в Чехия. Ние, българчетата никак не харесвахме тъмния им хляб с ким и буквално ограбвахме големия панер в столовата, пълен с ей такива вкусни хлебчета.
Постепенно и на българския пазар започнаха да се предлагат различни видове хляб, кои по-добри, кои по-лоши,  за да се стигне и до истерията с държавния стандарт и абсурдните му описания.
За мен и моя дом решението е взето много отдавна. Приготвям го у дома, до преди няколко месеца изцяло на ръка, а от началото на тази година и с добрия помощник – домашната хлебопекарна.



За този вкусен хляб ще ви трябват:
300-350 гр.брашно тип 700
50 гр. брашно тип 2000
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. суха мая
2 с.л. заквасена сметана
250 мл. обезмаслено прясно мляко /хладко/
1 с.л. царевично олио

От изброените продукти се замесва меко тесто, евентуално може да се наложи да се добави още малко брашно тип 700. оставете на топло да втаса и да удвои обема си. Оформете, намажете с малко заквасена сметана и сложете в студена фурна. Включете на 180 градуса и печете до готовност /около 40 минути/. Охладете върху решетка.

17 коментара:

  1. Помним, помним :)
    Но когато минавах край фурната така ухаеше....
    А твоят изглежда и съм сигурна, че е много вкусен, с тази зелена чушка и малко сиренце...мммм....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. хе, аз също в групата на помнещите. С едно предимство - на село фурната беше стара, с едни хууууууубави дебели кори и добрия чичо Злати, който чупеше питка и раздаваше през прозореца на хлапетата :)))
    Няма такъв хляб. Бял беше, но толкова вкусен... Това е точната дума - вкусен беше.
    Зори, твоя изглежда чудно, с тази коричка отвсякъде :) доста по-различно от повечето от новите фурни.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда, Зори!
    Прекрасна снимка!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. :) Дани, тази чушка е от най-лютите. Със сиренцето е за мен :)

    Пепи, селски ръчен хляб и аз съм опитвала от едновремешния, наистина няма такъв.

    Благодаря, Роси!

    Хубава нова седмица ви пожелавам, момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Помня, как да не помня. :) Хлябът с ким в Чехия и на нас не ни хареса, но пък хлебчетата им и тук опитваме.
    Селският хляб обаче наистина е най-вкусен - с дебела хрупкава кора, мек и наистина топъл най-много се услажда. :)
    Хлябът ти изглежда супер, а и несъмнено е много вкусен, Зори! :)
    Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонименмай 10, 2011

    Зори, много хубав изглежда хлябът ти, а и как няма да е вкусен - домашно приготвен, без добавки, подобрители и консерванти. И аз съм към групата обичаща селския хляб :). Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Супер е хляба! Ще го пробвам в машината за хляб!

    ОтговорИзтриване
  8. Вкъщи сме дали вето на хляб за известно време, но май ще пристъпя забраната заради това изкушение, Зори :)
    Прекрасно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  9. Eos this bread look absolutely delicious and your photo is just beautiful. :)

    ОтговорИзтриване
  10. С чушка и сиренце... чудесно!

    ОтговорИзтриване
  11. Eви, Мира, Диди, Ирка, Мъхче, благодаря за посещението и милите думи! Хубав утрешен ден ви желая!

    Аndrea :)

    ОтговорИзтриване
  12. Зори,чуден хляб,с който ми напомни ,че от много време не съм правила у дома.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, сякаш усетих аромата...
    И аз да се включа към групата на помнещите и на ценителите на домашно приготвен хляб.
    Чудесна е твоята рецепта, изглежда страхотно и ми се иска да я опитам.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсирче, благодаря :)

    Дианка :) благодаря. Ще се радвам, ако опиташ този хляб :)

    Поздрави и за двете ви и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименавгуст 25, 2012

    ТЕТЛЕТО
    ЧУДЕСНА РЕЦЕПТА. ЩЕ ОПИТАМ. ЗАТВОРИХА ФУРНАТА В СЪСЕДНОТО СЕЛО ЗАРАДИ СТАНДАРТИТЕ И ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ НА БРАШНОТО. ОТВИКНАХМЕ ОТ КУПЕШКИЯ - НЕ НИ НАХРАНВА. тЪРСЯ РЕЦЕПТА ЗА ОБИКНОВЕН ХЛЯБ - САМО С ВОДА, МАЯ И МАЛКО СОЛ.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименавгуст 25, 2012

    ТЕТЛЕТО
    УЧИХ В РУСИЯ. ПОРАЗИ МЕ ОГРОМНОТО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ. НАМИРАХМЕ ХЛЯБ КАТО НАШИЯ БЯЛ, НО НЕ ОТМИНАВАХМЕ И ДРУГИТЕ ВИДОВЕ, ЗАЩОТО ЛЮБОПИТСТВОТО НИ КАРАШЕ ДА ОПИТВАМЕ ОТ ВСЕКИ ВИД. ВКУСЕН ХЛЯБ БЕШЕ.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонименавгуст 25, 2012

    ТЕТЛЕТО
    РАДВАМ СЕ, ЧЕ ОТКРИХ ТОЗИ БЛОГ. БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване