понеделник, 2 януари 2012 г.

Ароматни лозови сърми

Нова година, ново начало, нови надежди.
Като символ и пожелание наричане започвам с лека рецепта, за да е леко на душата, а хубавите мигове в годината да са многобройни като зрънцата ориз.



Необходимите продукти:
лозови листа /обработени за готвене/
1 глава кромид лук /средно голяма/
1-2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
шепа кедрови ядки
1 ч.ч. от 240 мл.ориз
1 с.л. захар
1ч.л. канела
пълна шепа ситно нарязан копър и магданоз
350 мл.вода
сол на вкус        

заливка:
150 мл.зехтин
150 мл.вода
сока на един лимон
1с.л. захар

Лука и чесъна нарежете на ситно и запържете за кратко в сгорещените 3 с.л. зехтин. Добавете ядките /в случая нямах кедрови и използвах нарязани сурови бадеми/, захарта и канелата, разбъркайте, оставете на умерен огън за около минута. След това прибавете ориза, отново разбъркайте така че всяко зрънце да се покрие с мазнина и добавете около 350 мл.вода. оставете на котлона до изпаряване на течността. Не бъркайте често. Ориза трябва да остане леко твърд. След като дръпнете от огъня, посолете и добавете зелените подправки. Разбъркайте.



Покрийте дъното на тенджера с ред лозови листа. Върху тях подредете плътно една до друга сърмите, които сте завили от лозовите листа, като горе долу една чаена лъжичка от плънката се завива в един лист. Разбъркайте добре продуктите за заливката, за да се разтопи захарта и залейте сърмите. Най-отгоре върху тях поставете чиния и варете на бавен огън поне един час, като наблюдавате и ако е необходимо добавете още малко вода.
Най-вкусни са добре охладени.

Важно уточнение:
Използвайте качествен ориз с къси зърна. Измийте го с хладка вода и отцедете добре преди готвенето.
Свежите лозови се бланшират за 1-2 минути в кипяща вода и след това се  измиват със студена. Отцеждат се добре.


19 коментара:

  1. Зори,
    чудесно начало, с разкошни снежни снимки:)
    Бялото като символ на чисто и непорочно!
    Да са чисти помислите и душите ни!
    И да се множи всичко хубаво!
    Прегръдка и хубаво дни на работната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :) Дано!
    Хубава първа седмица от Новата година и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, дано хубавите мигове да са колкото зръцата ориз!
    Разкошни сарми! Леки и ароматни!
    Поздрави и хубаво начало на новата година!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта, снимки и пожелания -
    едно прекрасно начало!
    Нека бъде прекрасна и новата 2012 за теб, Зори!
    Прегръдки и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, чудесни сърмички, много снежни снимки и приятно настроение внасяш :)
    Хубаво начало :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ще ме накараш да опитам сармички с кедрови ядки, Зори! Много интересно звучат; а щом ги препоръчваш - значи не са за подминаване. Пък и какви са кипрички в чинията!

    Поздрави и спорна седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са сармичките!Обожавам лозови:)
    Честита Нова Година!
    Много здраве, щастие и късмет желая от все сърце!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Роси :) хубава година и за теб!

    Дианка, благодаря!Нека Новата година ти донесе само хубави емоции :)
    Прегръдка и за теб!

    Инче, благодаря ти :)

    Пепи, хапвала съм и с кисело зеле и кедрови ядки :) пак е много добре :) Спорна да е и твоята седмица!

    Благодаря, Траяна :)
    Честита да е! Да е здрава и добра!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ги обичам, а твоята рецепта ми допадна с добавката на кедрови ядки, Зори! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  10. За много години!Спорна и щастлива 2012-а!
    Заинтригува ме с канелата и кедровите ядки, любопитно ми е да опитам по този начин сърмите.

    ОтговорИзтриване
  11. Мммм,Зори,ще си бодна мислено една,много интригуваща рецепта!Не съм се осмелявала да включа канелата в солена рецепта,пък уж не съм от консервативните,даваш ми силен кураж в това отношение!
    Лека и вкусна да ти е годината като това страхотно ястие,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори,чудни сърмички....нежни и ароматни.Със сигурност голяма вкусотия...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, много вкусно и красиво начало на Новата Година!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Еви, благодаря :) и на мен ми допада много с ядките :)

    Диди, опитай :) ще се радвам, ако ти хареса :)

    Роси, канелата стои много добре в солени ястия, опитай няма да съжаляваш :)

    Живе, благодаря :)

    Благодаря, Мариянка :)

    Благодаря, момичета :) хубава първа седмица от новата година!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименянуари 03, 2012

    Честита Нова Година мила Зори !
    Нека е здрава , успешна и много щастлива !
    Сърмичките са чудни :)

    ОтговорИзтриване
  16. Еос,
    Честита Нова Година!
    Идеята ти е чудесна-канела ще сложа още следващия път! А пожеланието много ми хареса!
    Пожелават ти чудесна и здрава година!

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, много вкусно започва при теб новата година! Много обичам сарми, но да си призная, никога не са ми се получавали както трябва. Май, е време, пак да опитам.
    Поздрави и пожелания за честита и спорна година!

    ОтговорИзтриване
  18. Сабина, Мъхче, Ели :) благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудни сармички! Хапвала съм подобни без кедрови ядки, но трябва да се опитат - обезателно:)

    ОтговорИзтриване