събота, 5 май 2012 г.

Постни пълнени чушки


Ако все още ви се намират сушени чушки, сега е моментът да съчетае вкуса на есента и зимата с експлозията от свежи подправки и първи зеленчуци на пролетта.


 Необходимите продукти:
1 ч.ч. /200 мл./ ориз
1 к.ч. булгур
1 връзка джоджен
1 връзка пресен зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 ч.ч. от 200 мл. пасирани домати от консерва
1 с.л. пиперено пюре
100 гр. печурки
1 голям морков
сол
черен пипер
3 с.л. олио /ползвам оризово/
20 сухи чушки
250 мл. вода или бульон - топли


 Чушките накиснете в топла вода от предишния ден. Почистете ги от дръжките и семките и пригответе за пълнене.
Ориза, измийте и залейте с малко топла вода за половин час. Булгура измийте и отцедете от течността. Нарежете на ситно лука, чесъна, джоджена, гъбите и моркова. Смесете в подходящ съд, добавете и булгура и отцедения ориз. Добавете и олиото, доматите и пипереното пюре. Разбъркайте добре. Подправете на вкус със сол и черен пипер. С помощта на малка лъжичка напълнете чушките. Подредете ги в подходящ дълбок съд – гювеч, дълбока тава, плитка тенджера /пригодена и за готвене във фурната/. Залейте с водата и печете до готовност на 200 градуса.
Лесна и бърза рецепта без пържене и излишно суетене около печката. На това прекрасно време по-добре да сме навън.

33 коментара:

  1. Зори, толкова са апетитни чушките :)
    Няма сушени, но имам едни бланширани във фризера и ще се възползвам от предложението!
    И без това съм на вълна разчистване на фризер :)
    Прегръдки и слънчев Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и с бланшираните ще се получи страхотно :)
      Прегръдка и от мен и хубава неделя!

      Изтриване
  2. Страхотни чушки, но и хлябът май е домашен, аз започвам твоя от предната рецепта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна :) хлябът е същия от предишната публикация :)

      Изтриване
  3. Много красиво и апетитно си ни ги представила, Зори! А и ние както ги обичаме, направо огладнях като ги гледам... :)

    Прегръдки и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени :)
      хубав неделен ден от мен!

      Изтриване
  4. Зори, чудесно предложение! И чудесни снимки!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря!
      хубави и за теб!

      Изтриване
  5. За сухи червени чушки съм готова през всеки сезон, а тази рецепта наистина съчетава всички сезони с аромати и цветове.Прекрасни снимки!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз така :)
      Благодаря, Вили!

      Изтриване
  6. вкусноооо
    поздрави
    хубав празник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария!
      Хубав и за теб!

      Изтриване
  7. Чудни снимки си направила, Зори!
    Чушките изглеждат страшно апетитно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Хубав утрешен ден за теб!

      Изтриване
  8. Ама днес всички сте се наговорили да правите любимите ми неща:)))
    Зори прекрасно ястие обожавам пълнени чушки,невероятни снимки зашеметих се от красота(де да можех и аз така:)))).
    Прегръдки и весел празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Здравче!
      Хубав празник и за теб!

      Изтриване
  9. Зори, много вкусно и красиво е при теб! Обичам пълнени чушки, а твоите са превъзходни :)!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, пак ми напълниха очите снимките ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, много си мила :) благодаря!

      Изтриване
  11. Ха, сухи чушки,ами аз и такива ги обичам! Това ще трябва да го връча като идея на мама...нека си ме поглези малко :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Класика с подобрения си поднесла, Зори! Много ги обичам и по рецептата на свекърва ми - с много лук и орехи, но сигурна съм, че и твоите ще ми се усладят. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, обичам ги по всякакъв начин, с боб, с праз, с орехи :)
      Прегръдка и за теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  13. Е, Зори, виждам ги по никое време на нощта, но колажа е страхотен, да му се прииска човек да напълни чушки (поне). Особено ако никога не е опитвал постни чушки (като мен)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Пеп :) благодаря.. не са страшни постните чушки :)
      Хубава нова седмица и за теб!

      Изтриване
  14. Страшно, ще се пробва на всяка цена. Много добри снимки - детайлни. С боб стават страшни !

    ОтговорИзтриване
  15. Много вкусно гозба към изкусителната погача,Зори!
    С ориз и булгур много ми допадат пълнените чушки!
    Красиви снимки!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  16. Зори,
    това е едно от първите неща, които се научих да готвя преди 100 години като се омъжих- оттогава досега, всеки път като ги направя, се сещаме за онези луди-млади години ( щото сега са само луди вече;)))
    Прекрасни снимки! Много пролет има в тях и щипка от другите сезони!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Марте :) благодаря! Хубава и на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Зори,пълнени сухи чушки не съм готвила,но съм яла пълнени с боб-няма такава вкусотия.А и твоите изглеждат много вкуснички.Обичам постни ястия.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване