вторник, 19 май 2009 г.

Хлебчета с брашно от динкел




Бени, тази рецепта публикувам специално за теб :)

Динкел /на немски Dinkel, на английски Spelt/ в България наричана шпелта, лимец и камут e сорт древна пшеница, лечебна храна, която цивилизацията отдавна е забравила. Лимецът има повече протеини от обикновената пшеница, но количествата на глутен са минимални, има и почти два пъти повече витамини от групите В и А, мазнини, фосфор и белтъчини. Не приема торенето, не гълта тежките метали, така не може да се увеличава добива, не се излющва – все причини, които не го правят комерсиален и земеделците не го обичат. Брашното получено от него е фино, а приготвените с него хляб, бисквити и макаронени изделия имат много приятен вкус, а човек се засища от малко количество.

Необходимите продукти за тези хлебчета са:
2 ч.ч. брашно от динкел
1 ч.ч. брашно по избор /пълнозърнесто, типово, тип 700/
2 с.л. овесени трици
2 с.л. просено брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая
2 с.л. зехтин
малко кисело мляко /около 150 мл./, разбито с хладка вода до получаването на 250 мл. айрян

От посочените продукти се замесва меко тесто, може да се наложи да добавите още малко брашно – по избор. Оставя се покрито в намаслена купа да втаса – да увеличи два пъти обема си. След това се премесва, оформят се питки, покриват се и отново втасват – около 20 мин., мажат се с прясно мляко и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна.

8 коментара:

  1. Еос,
    Много интересно - благодаря ти!
    Предполагам се доставя в диетичните магазини.

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно да, но не съм сигурна, че може да бъде намерено във всеки магазин за диетични храни. Аз пазарувам от магазина на Биосвят на пазара Красно село, хората са много любезни, собственичката е биотехнолог и може да разказва на дълго и широко за биохраните и здравословното хранене.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, интересно и вкусно, Еос. Благодаря :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Пак заповядайте, Дими и Диани! Поласкана съм от вниманието ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Bread looks very good,I never eat clear white bread...I noticed this recipe already yesterday..By the way I like your blog too...

    ОтговорИзтриване
  6. Еос,
    благодаря за поясненията!
    Ще се радвам да ми "гостуваш" тук:

    http://trydiani.blogspot.com/2009/05/super-duper-chef-award-creativity-award.html

    ОтговорИзтриване
  7. Диани, обикновено като се ходи на гости се носят някакви подаръчета- жест на внимание, а аз получих награда - Благодаря!

    ОтговорИзтриване