понеделник, 21 септември 2009 г.

За тенджерата под налягане...



Историята за това как си купих тенджера под налягане е дълга и смешна. Харесваха ми ястията приготвени по този начин, но ужасно ме беше страх да я използвам. Месеци наред обяснявах на съпруга си, че в магазина под нас има само една ужасно скъпа, че са ми обещали да доставят и други модели. Когато не искаш да направиш нещо винаги си намираш оправдания ;-) До като един ден, почти принудена от назряващия мини семеен скандал, се прибрах у дома с най-хубавата тенджера под налягане. Трябваше някой да филмира първото ми готвене с нея, прочетох внимателно инструкциите и спазих всички указания, но стоях на вратата на кухнята, представях си как експлоадира и си мечтаех -за прозрачен полицейски щит :-D. Така се държах за първи и последен път тогава, резултатът беше впечатляващ и аз постепенно придобих увереност при използването й.

А тя е особено полезна. Варенето протича за съвсем кратко време, запазват се повече от полезните съставки на храната, изразходва се по-малко електронергия. Ястията приготвени с нея са по-здравословни. Има някои прости правила, които трябва да се спазват и това е, не е бомба. И атомната енергия се използва за мирни цели :-)
Ястието на снимките е боб с пушени ребра, след като е сварен в тенджера под налягане е запечен с ребрата на фурна. Продуктите са обичайните – боб, моркови, кромид лук, чушка. Подправките – чубрица, джоджен, магданоз, целина. На мен ми е много вкусно и с парче бяло сирене.

7 коментара:

  1. Развесели ме, Зори :-D

    Даже ми припомни моето първо готвене с такова чудо: бе ми обяснено подробно от майка.. как всичко се мие, реже, сол, вода.. и че като заври съдържанието, цилиндърчето отгоре почва да се върти и надава вой - котлонът се намалява.. за да не експлоадира, разбира се! Аха, ок! - речено-сторено. И излязох навън.. уж от предпазливост. И забравих тотално. Когато по някое време, след 6-7 часа се прибрах ме посрещнаха недоволно: яденето! Изпаднала в ужас се огледах рязко - къщата бе здрава! Но... манджата сурова: от страх съм намалила котлона на 1. :-))) Бях в 5 клас..

    Поздрав и хубави първи дни от есента, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Хи-хи, и аз съм имала подобни смехотворни страхове при първото използване на тенджера под налягане...но ми е най-верният помощник в кухнята ! Хубаво е човек да си спомня разни дребни случки от миналото....благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  3. Дълго време готвихме в къщи с такава тенджера.После мама реши,че вече е стара и я смени с нова. Разбира се и аз исках да "поготвя" с нея'. Поготвих. Два дена събирах боба от тавана. Не съм я била затворила хубаво и уплътнението сдало багажа.. Третата ни още по-нова тенджера също ме беше впечатлила.Реших отново и аз да впечатля мама. Впечатлих я. Откъртвахме телешкото и картофите отново, но този път бяха и по стените. От тогава имам стрес от подобни тенджери. Нищо,че съм била на има няма 14-15 години. Но в никакъв случай не отричам, че храната става превъзходна, наистина здравословна . Особено бобеца с месце;)
    Добро утро и спорен ден:)

    ОтговорИзтриване
  4. :) Знам аз, че всички имат интересни истории с такива тенджери :)

    Благодаря за посещението и веселите коментари, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  5. I don`t understand everything, but this dish looks so tasty!!!

    ОтговорИзтриване
  6. I have the same fear of pressure cooker. My mom bought me one years a go and haven't used it ones. :)
    Hopefully I'm going to use it the future. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименюни 19, 2012

    а аз разполагам с тенджера под налягане от преди около 150 години и в нея се готви превъзходно, тя е без уплътнения, а просто капака прилепва плътно към тенджерата, която е чугунена, има вид на гърне, за каквото я мислех в началото и майка ми щеше да я изхвърли, под предлог , че в нея не може да се готви, но тя действа безотказно, немска е и дори е била емайлирана, мога да покажа снимки на всички който ми пишат на пощата advbikova@abv.bg ,защото тук не знам как да ги кача, тъй като от тенджери май разбирам повече, отколкото от компютри

    ОтговорИзтриване