вторник, 3 ноември 2009 г.

Телешко с грах



Днес ни изненада /отново/ първият сняг. Никак не ми се искаше целия ден да прекарвам на бюрото си, но няма как. През големите прозорци на офиса гледах снежинките как малко по-малко, една по една, направиха покривка първо по дърветата и останалите им листа, по колите и най-накрая по затревените площи. Стана едно мокро и трудно за вървене, но въпреки всичко – красиво. Обичам да има достатъчно сняг, а температурите да са такива че да го държат твърд, и когато вървиш да скърца под краката ти.

В ден като този / а и много следващи го/ е хубаво човек да има под ръка топли напитки и топла храна. Ние ще си хапнем телешко с грах.
Какво е необходимо:
350 грама телешко месо от плешката
1 консерва от 420 гр.грах
½ глава кромид лук
2 моркова
300 мл. смлени домати
1 ч.л. лютеница
2-3 капки сос Уорчестър
2-3 с.л. брашно
червен пипер
сол
масло
магданоз




Нарязаното на малки парчета месо, капките Уорчестър, заедно с моркова на шайби и наситнения лук, сварявам в тенджера под налягане в малко вода за половин час. След това отново включвам котлона и добавям към къкрещото ястие брашното и червения пипер, размити в малко студена вода. След около пет минути идва ред на грахчета /отцедени от течността/ и доматите, пасирани с лютеницата. След още пет шест минути посолявам, добавям малко масло и подправям с магданоз.

6 коментара:

  1. Честит ви първи сняг!Брррр....Не го обичам в Бургас се задържа малко и после е една киша....Но виж обичаме телешко с грах и предполагам ,че ви е било вкусно в това студено време>И аз ще готвя утре нещо с грах...Поздрави и да не ви е хлъзгаво!

    ОтговорИзтриване
  2. Зорница,
    честит първи сняг и нека да има такъв, какъвто ти го обичаш!
    А още топлинка и слънце в душата,
    в компания на чудесно ястие като това, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. I love this, it's perfect dish for cold and rainy weather. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, Диани, благодаря ви :) хубава неделя от мен :) целувки

    Jasenka, Andrea, Nada - thanks :)

    ОтговорИзтриване