В мрежата има десетки рецепти за хляб без месене. Съвсем
накратко моя опит:
1. Дълго втасване;
2. Меко, лепкаво тесто;
3. Печене в предварително загрят съд с капак.
Примерна рецепта:
500-600 грама брашно тип 700
250 грама брашно от динкел
2 с.л. зехтин
1 кубче жива мая
1 с.л. нерафинирана захар
1 ч.л. сол
Около 500 мл. хладка вода
Маята се размива в половината вода заедно със захарта,
покрива се и се оставя на топло да шупне.
Всички сухи продукти се слагат в подходяща дълбока купа, разбъркват
се добре и към тях се добавя маята и останалата вода на части. Започнете да
бъркате с голяма лъжица, докато съберете брашното, добавете зехтина. Не е нужно
да месите, само разбъркайте добре /малко е трудно, защото сместа е много
гъста/. Преместете тестото в намаслен плик и оставете в хладилника поне за 12
часа.
Извадете тестото и оставете на стайна температура за половин
час до 40 минути да се отпусне.
За печенето ще ви бъде необходим съд с капак – гювеч на
пример. Поставете го във фурната и включете на 180-200 градуса. Трябва добре да
се сгорещи.
Върху лист пекарска хартия придайте желана от вас форма на
тестото и оставете за още половин час да се надигне. След това внимателно
пренесете във вече нагорешения гювеч. Печете под капак около час.
Получава се страхотен хляб, с хрупкава кора и мека
вътрешност.
Зори, много ароматен и примамлив, ама да ме прощаваш, ама тоз динкел ми е неизвестен, та напускам страницата и хуквам да търся инфо, а и това брашно 700 не съм го виждала никъде. Хвърли ме в размисли!
ОтговорИзтриванеБоже, това било лимец...
Изтриванединкел май е от немски :)
ИзтриванеЗори, толкова е апетитен!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и поздрави от морето!
Благодаря, Дани :)
ИзтриванеАааа... морето, морето :)
Иг, тип 700 е брашното за хляб "Добруджа" и се намира на доста места, в хипермаркетите със сигурност, динкел - в магазините за здравословни храни :)
ОтговорИзтриванеЗори, не знаех немското име, а напоследък наистина не намирам тип 700, дори в един супермаркет ми казаха, че вече не продават от месеци. Преди време в Сърбия се заглеждах по многото номерации, но нямаше време да чета подробности, а единственото 700, което грабнах, отдавна свърши, затуй така атакувам с въпросите!
ИзтриванеЗори, чудесно хлебче, харесва ми тектурата. Не съм правила такъв с бавно втасване. Лимец имам, да видим с другите брашна как ще се справя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети!
ИзтриванеНаистина е страхотен, Зори! Коричката е умопомрачителна! Никога не съм пекла хляб под капак и ще опитам. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, непременно :)
ИзтриванеРезултата е невероятен, Зори! Толкова апетитно хлебче се е получило, аз не бих могла да го докарам така. То коричка, то средичка, то визия и аромат... Чудо!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря :)
ИзтриванеО,Зори,никога нямаше да ми хрумне това печене под капак.Толкова ме заинтригува,много ти благодаря.Веднага ще пробвам.Страхотно изглежда хляба ти.
ОтговорИзтриванеЙоли :)
ИзтриванеУх, разкошен ти се е получил, Зори! Запленена съм !!!
ОтговорИзтриванеДИве :)
ИзтриванеПрекрасен хляб си изпекла, Зори-
ОтговорИзтриванеразкошен, такъв обичам - с хрупкава коричка, а харесвам и динкел,
сякаш усещам опияняващия аромат и вкус...
Технологията на рецептата е много подходяща за сезона,
благодаря за чудесната идея, поздрави и хубаво лято, Диана
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеНе мога да остана равнодушна пред домашно приготвения хляб - с месене или без, при всички случай съм сигурна, че е невероятно вкусен, Зори! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеЕви, прегръдка и от мен!
ИзтриванеБрашно от лимец имам, остава да търся тип 700.
ОтговорИзтриванеХлябът изглежда невероятно вкусно, както може да изглежда един домашно приготвен хляб!
Поздрави и приятни почивни дни!
Благодаря, Ина :)
ИзтриванеМмм чудно изглежда, този хляб е само за мен, много обичам домашен хляб, но ме няма в месенето :))
ОтговорИзтриванеЗори страхотен се е получил, благодаря че сподели :)
Хубав и усмихнат уикенд :)
Ив, благодаря :)
ИзтриванеСъвсем накратко- хареса ми;)
ОтговорИзтриванеПоздрав, Зори!
Поздрави и за теб, Марте!
ИзтриванеКрасиво, уютно, дъхаво и вкусно е при тебе, Зори! :)
ОтговорИзтриванеИ хляба е перфектен, плътен и здравословен! Печен под капак става винаги добре - опитвала съм и то не само с хляб. Капака спомага за образуването на конденз по естествен начин, който е гаранция за тънка, мека и същевременно хрупкава коричка. Непознатото за мен тук е поставянето на тестото върху вече сгорещената повърхност и ще го изпробвам в скоро време.
Хубава вечер и прекрасна нова седмица ти желая! :)
Прегръдки!
Благодаря, Ирма :) винаги има какво да науча от теб!
ИзтриванеМного добре ми изглежда хлебчето,толкова обемисто е!Интересна рецепта,Зори,благодаря!Хубава юлска седмица,мила!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря!
ИзтриванеЗори, много хубава рецепта предлагаш! И аз много обичам хляба без месене. Поздрави и лека седмица:)
ОтговорИзтриванеМира, благодаря!
ИзтриванеЗори, прекрасен хляб си приготвила, аз също съм правила на този принцип но с бяло брашно, беше уникално вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мариянка :)
Изтриване